ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΟΛΥΜΠΑΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΤΑΜΙ 03/06 @ 19.30

27 Μαϊ 2022

Οι εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Αναστάση Περράκη

«ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΟΛΥΜΠΑΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΟΤΑΜΙ»

την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 στις 19.30 στο βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ (Ακαδημίας 32, Αθήνα)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Δημήτρης Ψυχογιός (Διόδωρος Κυψελιώτης), δημοσιογράφος στο ΒΗΜΑ, συγγραφέας

Γιάννης Μεϊμάρογλου, εκδότης του ηλεκτρονικού περιοδικού ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, συγγραφέας

Διαδικτυακές παρεμβάσεις

Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ΗΠΑ

Νίκος Ψαρρός, καθηγητής Φιλοσοφίας, Λειψία

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Απόστολος Λακασάς, δημοσιογράφος στην Καθημερινή

====

«Πο­τέ δεν κο­λυ­μπάς δύο φο­ρές στο ίδιο Πο­τά­μι – αλ­λά βγαί­νεις πιο πλού­σι­ος σε εμπει­ρί­ες, σε ιδέ­ες, σε φί­λους».

Γι­α­τί «γί­να­νε αυτά τα κεί­με­να βι­βλίο»; Το 1994, επι­σκέ­φθη­κα μα­ζί με άλ­λους δύο φί­λους το πα­τρι­κό του ενός εξ αυτών, μια φάρ­μα στην κο­ρυ­φή ενός λό­φου σε ένα μι­κρό χω­ριό της Ουα­λί­ας. Ήταν η επο­χή που και οι τρεις γρά­φα­με τα δι­δα­κτο­ρι­κά μας. Ο πα­τέ­ρας του οικο­δε­σπό­τη μας, το βρά­δυ με­τά την pub μας είπε μι­σο-αστεία μι­σο-σο­βα­ρά: «Ο πα­τέ­ρας μου έλε­γε πως ο κά­θε άντρας [ξέ­ρω, σε­ξι­στι­κό, αλ­λά έτσι τα λέ­γα­νε οι πα­λιοί] πρέ­πει να φυ­τέ­ψει ένα δέ­ντρο, να κά­νει ένα παι­δί και να γρά­ψει ένα βι­βλίο. Εσείς αρ­χί­σα­τε και οι τρεις ανά­πο­δα». Του εξη­γή­σα­με πως το δι­δα­κτο­ρι­κό δεν με­τράει για βι­βλίο. Επει­δή από τό­τε και με­τά φύ­τε­ψα αρ­κε­τά δέ­ντρα και έκα­να δύο παι­διά, σκέ­φτη­κα πως ίσως η συλ­λο­γή κει­μέ­νων να με­τράει τε­λι­κά για βι­βλίο.

--

Ο Ανα­στά­σης Περ­ρά­κης γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να το 1970. Σπού­δα­σε Βι­ο­λο­γία και έκα­νε το δι­δα­κτο­ρι­κό του στη Βι­ο­χη­μεία. Ερ­γά­στη­κε στη Γερ­μα­νία, Αγ­γλία, Γαλ­λία, και στην Ολ­λαν­δία όπου ζει με την Παυ­λί­να, τον Γι­ώρ­γο και τη Θά­λεια. Είναι δι­ευ­θυ­ντής του Το­μέα Βι­ο­χη­μεί­ας στο Ολ­λαν­δι­κό Ιν­στι­τού­το για τον Καρ­κί­νο, ερευ­νη­τής στο Ιν­στι­τού­το Oncode και Κα­θη­γη­τής στο Πα­νε­πι­στή­μιο της Ουτρέ­χτης. Για έξι χρό­νια κο­λύ­μπη­σε στο Πο­τά­μι – και υπήρ­ξε υπο­ψή­φι­ος βου­λευ­τής και Ευρω­βου­λευ­τής.

Δήλωσαν για το βιβλίο

«Το χι­ού­μορ, η καλ­λι­έρ­γεια, η γνώ­ση, η σω­φρο­σύ­νη, η λο­γι­κή, η ευθυ­κρι­σία, η καλ­λι­έ­πεια –όλα αυτά τα γνω­ρί­σμα­τα του κα­λού πο­λί­τη και κα­λού επι­στή­μο­να που επι­χει­ρη­μα­το­λο­γεί και δεν κραυ­γά­ζει– είναι εμ­φα­νή στα σύ­ντο­μα κεί­με­νά του. Όπως και η ελ­λει­πτι­κό­τη­τα στη γρα­φή, η απαί­τη­ση να προ­σπα­θή­σει ο ανα­γνώ­στης να συλ­λά­βει το νό­η­μα, να μη συ­νη­θί­ζει σε μα­ση­μέ­νες δι­α­νο­η­τι­κές τρο­φές. […] Τα χα­ρί­σμα­τα του ανα­δει­κνύ­ο­νται πο­λύ πε­ρισ­σό­τε­ρο στα με­γα­λύ­τε­ρα κεί­με­να, στα άρ­θρα και δο­κί­μια που συ­να­πο­τε­λούν αυτό το βι­βλίο και είμαι σί­γου­ρος ότι θα τα εκτι­μή­σουν ανα­λό­γως όσοι το δι­α­βά­σουν».Δη­μή­τρης Ψυ­χο­γι­ός (Δι­ό­δω­ρος Κυ­ψε­λι­ώ­της)

«Η αξία της συλ­λο­γής αυτής ... [είναι πως τα δι­α­δο­χι­κά κεί­με­να] ... κα­τα­γρά­φουν μια συ­ναρ­πα­στι­κή με­τα­μόρ­φω­ση: του δι­α­βο­λά­κου «συ­νη­γό­ρου του Αβαδ­δών» σε έναν σύγ­χρο­νο Φά­ουστ που όμως έχει δι­α­τη­ρή­σει μια με­φι­στο­φε­λι­κή χορ­δή, ένα κομ­μά­τι από το πνεύ­μα που φέρ­νει πά­ντα αντιρ­ρή­σεις, έχο­ντας όμως πά­ντα συ­νεί­δη­ση - όπως και ο αντι-ήρω­ας του Γκαί­τε - ότι συ­νε­χώς μα­θαί­νει».Νί­κος Ψαρ­ρός (Κα­θη­γη­τής Φι­λο­σο­φί­ας, Λει­ψία)

Παρακολουθείστε την παρουσίαση του βιβλίου