Πάπας Φραγκίσκος: Στην Ευρώπη και όχι μόνο υπάρχει υποχώρηση της Δημοκρατίας – Χωρίς την Ελλάδα ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα

04 Δεκ 2021

«Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης. Εδώ ο ανθρωπος αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία. Σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας», σημείωσε ο Πάπας Φραγκίσκος στην ομιλία του  στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίαςμ Κατερίνα Σακελλαροπούλου και συνέχισε: «Η συμμετοχή όλων είναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε».

«Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια. Όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, το μεγάλο ταξίδι συχνά είναι η μόνη οδός», είπε.

Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε: «Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια περισσότερους από τους κατοίκους να καταφθανουν. Αυτοί ειναι πρωταγωνιστές μια σύγχρονης Οδύσσειας.Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη είναι εγγύηση ότι θα προχωρήσουμε. Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει με τους άλλους. Η ελιά – που καίγεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής- μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος. Ελπίζω όπως είπε ότι οι δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή δεν θα περιοριστούν σε μια προσποιητή δέσμευση».

Ο Ποντίφικας συνέχισε λέγοντας ότι «η διεθνής κοινότητα το χρειάζεται για να διανοίξει δρόμους ειρήνης μέσω μιας πολυμέρειας που δεν θα ασφυκτιά από υπερβολικές εθνικιστικές΄ διεκδικήσεις, η πολιτική το χρειάζεται για να θέσει τις κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα μπορεί να φαίνεται μια ουτοπία ένα ταξίδι δίχως ελπίδα σε μια ταραγμένη θάλασσα μια μακρά και άπιαστη Οδύσειας ωστόσο τούτο ταξίδι σε μια θαλασσοταραχή όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό ΄έπος συχνά είναι ο μόνος τρόπος και η μόνη οδός και φτάνει κανείς στον στόχο να εμφορείται από την επιθυμία και την επάνοδο στην πατρική εστία, η αναζήτηση να προχωρήσουμε μαζί από κοινού. Από αυτή την άποψη, από το άλγος θα ήθελα να ανανεώσω την εκτίμηση μου για τη δύσκολη διαδρομή που οδήγησε στη συμφωνία των Πρεσπών που υπεγράφη μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονία».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πανδημία καί τόνισε το δικαίωμα στη φροντίδα όλων ενώ αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους που όπως είπε είναι «ένδειξη της σοφιας ενός λαού». Κατά τη διάρκεια της ομιλίας τους χρησιμοποίησε φραση του Θεόδωρου Κολοκοτρωνη: «Ο θεος έβαλε την υπογραφή του στην ελευθερία της Ελλάδας». «Ο Θεός να ευλογεί την Ελλλάδα», είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είχε το απόγευμα του Σαββάτου ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από το πρωί. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο Ποντίφικας ζήτησε ενώπιον του Αρχιεπισκόπου μία ιστορική «συγγνώμη» για τα σφάλματα των καθολικών. «Αισθάνομαι την ανάγκη να ανανεώσω την αίτηση συγγνώμης από το Θεό και από τους αδελφούς για τα σφάλματα που διέπραξαν οι καθολικοί», σημείωσε χαρακτηριστικά.   

Ο Πάπας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανανέωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την υπόσχεση να ξεπεράσουν αιώνες δυσπιστίας και ανταγωνισμού των δύο εκκλησιών. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος υποδέχθηκε τον ομόλογό του της Καθολικής Εκκλησίας «με αίσθημα τιμής και αδελφοσύνης».