Η συνεργασία σε αντίξοες συνθήκες: Πώς οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν να θέσουν και να πετύχουν τους κοινούς τους στόχους

Κίρα Γκάρτζου-Κατσουγιάννη 04 Νοε 2022

Πώς μπορεί να αναπτυχθεί η συνεργασία μεταξύ μικρών επιχειρήσεων για την επίτευξη αμοιβαία επωφελών στόχων, παρά τις αντίξοες συνθήκες; Το παρόν Κείμενο Πολιτικής παρουσιάζει μια απάντηση στο ερώτημα, που μπορεί να φανεί χρήσιμη τόσο σε αρμόδιους για την χάραξη πολιτικής, όσο και σε τοπικούς φορείς και επιχειρηματίες που επιδιώκουν να ασχοληθούν με καινοτόμες, συνεργατικές οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή τους. Με βάση δεδομένα από οκτώ μελέτες περίπτωσης στους κλάδους της αγροδιατροφής και του τουρισμού στην Ελλάδα, υποστηρίζεται ότι ένας μικρός αριθμός ατόμων που δραστηριοποιούνται τοπικά, τους οποίους ονομάζω «αναμορφωτές θεσμών», συνήθως παίζουν καταλυτικό ρόλο για τη δημιουργία της συνεργασίας σε τοπικό επίπεδο. Οι στρατηγικές και οι εμπειρίες τους μπορούν να μας μάθουν πολλά. Επίσης, αναπτύσσεται η δομή και αναφέρονται τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα θεσμικά πλαίσια για να διευκολύνουν την τοπική συνεργασία. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να συμβάλλουν στον σχεδιασμό των θεσμών τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα ευρήματα της μελέτης πιθανόν να ενδιαφέρουν όσους ασχολούνται με την τοπική ανάπτυξη, αλλά και όσους μελετούν τρόπους αύξησης της παραγωγικότητας και του εξαγωγικού προσανατολισμού της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Εξάλλου, η συνεργασία μπορεί να βελτιώσει την απόδοση των μικρών επιχειρήσεων, και γι’ αυτό είναι σημαντική για τη συμπεριληπτική ανάπτυξη σε χώρες με πολλές μικρές επιχειρήσεις, όπως η Ελλάδα.

Το Κείμενο Πολιτικής υπογράφει η Κίρα Γκάρτζου-Κατσουγιάννη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, London School of Economics and Political Science.

Διαβάστε το εδώ σε μορφή pdf.

Πηγή: ΕΛΙΑΜΕΠ