Η απονεύρωση ενός τριγώνου

K-Report 13 Φεβ 2023

Στα τέλη του 2021 , λίγο πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ο Μακρόν και ο Ντράγκι συγκρότησαν ένα ευρωπαϊκό δίδυμο παράλληλο προς τον Γαλλογερμανικό άξονα.

Η εξέλιξη αυτή γέννησε προσδοκίες για την διαμόρφωση ενός ηγετικού ευρωπαϊκού τρίγωνου.

Κάποιος κοινές πρωτοβουλίες της Ρώμης, του Παρισιού και του Βερολίνου, στην αρχή του πολέμου δεν είχαν συνέχεια.

Ακολούθησε η πτώση της κυβέρνησης Ντράγκι στην Ιταλία και οι πρόωρες εκλογές που ανέδειξαν την Μελόνι στην πρωθυπουργία. Ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα  στο οποίο η συνθήκη του Κυρηνάλιου που υπέγραψαν οι Ντράγκι-Μακρόν δεν είχε συνέχεια.

Σήμερα η Μελόνι που πάγωσε την ακροδεξιά-νεοφασιστική αντιευρωπαϊκή  της ρητορική , διαμαρτυρείται - σύμφωνα με το Politico  - για την σιγή ασυρμάτου που κρατούν το Παρίσι και το Βερολίνο ως προς το Ευρωπαϊκό τρίγωνο μέσω του οποίου η Ρώμη  υπολόγιζε να απαλύνει μια νέα σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή.

Δεν είναι μόνο το Γαλλοϊταλικό δίδυμο που δεν λειτουργεί και βραχυκυκλώνει την σύμπηξη ενός Ευρωπαϊκού τριγώνου.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί στο Γαλλογερμανικό δίδυμο παρά την επικοινωνιακή πανηγυρική επίδειξη ενότητας για την 60η επέτειο της Συνθήκης του Ελιζέ που υπέγραψαν οι Ντε Γκολ-Αντενάουερ.

Την ώρα που ο Καγκελάριος Σολτς προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην στοίχιση στο πλευρό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Δύσης και στην περιφρούρηση μιας μελλοντικής εξομάλυνσης με την Ρωσία, η Γαλλία διαφοροποιείται.

Η πρόσοψη ήταν πανηγυρική εκδήλωση ενότητας και αλληλεγγύης με τον Μακρόν και τον Σολτς να υποδέχονται μαζί τον Ζελένσκι στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Πίσω από την πρόσοψη, υπάρχει μια Γαλλία εμφανώς διαφοροποιημένη ως προς την Ουκρανία από την Γερμανία.

Ο Μακρόν δηλώνει ότι δεν αποκλείει την παραχώρηση στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών προς μεγάλη ενόχληση του Σολτς που δεν θέλει με κανένα τρόπο να συρθεί σε μια κίνηση που την θεωρεί επιζήμια για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας του, όπως συνέβη πρόσφατα με τα άρματα μάχης Λέοπαρντ.

Από την μεριά της η Γαλλία κλείνει το μάτι στις ΗΠΑ και την Βρετανία και διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θέλει να δεσμευθεί σε ενδονατοϊκές και ενδοευρωπαϊκές συμμαχίες, αλλά να διατηρήσει την μέγιστη δυνατή πρωτοβουλία κινήσεων κι ελιγμών.

Πηγή: www.kreport.gr