Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Δικαιοσύνης - Αφιέρωμα του Δικτύου

Δίκτυο για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη 09 Φεβ 2024

Το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη στα έντεκα χρόνια της λειτουργίας του έχει εστιάσει στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό πολλών επιμέρους τομέων.

Την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024 στις 6 το απόγευμα στο ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα οργανώνει μια Εσπερίδα με τίτλο: «Δικαιοσύνη και Ψηφιακός μετασχηματισμός – που βρίσκεται η Ελλάδα;».

Εν όψει της εκδήλωσης το Δίκτυο παρουσιάζει ειδικό αφιέρωμα με θέματα: 

Τι είναι η ψηφιοποίηση και τι ο ψηφιακός μετασχηματισμός μιας δημόσιας υπηρεσίας;

Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Δικαιοσύνη

Παρεμβάσεις Νέων Δικηγόρων «Ποια είναι κατά την άποψη σας η πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά την ψηφιοποίηση στην Δικαιοσύνη;»

Στο πρόλογο του αφιερώματος,η Άννα Διαμαντοπούλου Πρόεδρος ΔΙΚΤΥΟΥ για τη ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ στην Ελλάδα και την Ευρώπη - Πρ. Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Πρ. Υπουργός, αναφέρει:

Το θέμα της λειτουργίας της ελληνικής δικαιοσύνης απασχολεί σταθερά εδώ και δεκαετίες τους έλληνες πολίτες και το πολιτικό σύστημα, χωρίς όμως να υπάρχουν αλλαγές και βελτιώσεις τέτοιες που να γίνονται αντιληπτές με ανακούφιση.

Τα τελευταία χρόνια οι μεταρρυθμίσεις στον χώρο της δικαιοσύνης και τα νέα δεδομένα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της τεχνητής νοημοσύνης αποτελούν αντικείμενο μελετών, εκδηλώσεων σε πανεπιστήμια, σε think tank , και σε οργανισμούς και συνεισφέρουν σε σκέψεις και προτάσεις χωρίς όμως κάτι να αλλάζει στις προσεγγίσεις των κυβερνήσεων.

Το Δίκτυο έχοντας ως κεντρικό άξονα της λειτουργίας του τις μεταρρυθμίσεις προσεγγίζει πάντα τα θέματα από την οπτική γωνία του πολίτη και από την πλευρά του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αυτό θα επιχειρήσουμε και τώρα.

Αν θέλαμε να προσδιορίσουμε με μία μόνο λέξη τον στόχο του ψηφιακού μετασχηματισμού θα ήταν η λέξη ταχύτητα – η ταχύτητα απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας. Γι΄αυτό το λόγο μέχρι και το 2022 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου έχει εκδώσει 545 καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος της χώρας μας. Η απονομή της δικαιοσύνης σε επίκαιρο χρόνο, τότε που είναι αναγκαία για τον πολίτη του οποίου τα δικαιώματα παραβιάζονται έχει βεβαίως και την διάσταση του εκδημοκρατισμού του συστήματος.

Μπορεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δικαιοσύνης να τεθεί ως στόχος μόνης αλλαγής ώστε να έχουμε αποτελέσματα; Φυσικά και όχι. Σε κάθε διαδικασία μεταρρύθμισης τίθενται πολλά και διαφορετικά ζητήματα δομικά, πολιτισμικά, οργανωτικά και πολιτικά και ειδικά στην ελληνική δικαιοσύνη όπου οι μεταρρυθμίσεις έχουν καθυστερήσει πολύ υπάρχουν δογματικές αντιλήψεις και συμπεριφορές που καθυστερούν αποφάσεις και πολιτικές.

Ολόκληρο το αφιέρωμα