Πώς προκύπτουν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις. Είναι το ίδιο πράγμα; Πώς μας τυραννούν;

25 Απρ 2023

Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις είναι λανθασμένες, επιφανειακές και/ή ανακριβείς πεποιθήσεις που μοιράζονται περισσότερο ή λιγότερο μεγάλες ομάδες ανθρώπων. Πώς διαμορφώνονται όμως και γιατί επηρεάζονται πολλοί άνθρωποι από αυτά; Η ψυχοκοινωνιολογία μάς το εξηγεί.
"Οι Ελβετοί είναι ακριβείς, τα αρσενικά είναι επιθετικά και οι ηλικιωμένοι γκρινιάρηδες."
Ίσως πιστεύουμε και εμείς κάποιες από αυτές τις δηλώσεις. Πρόκειται για αβάσιμες απόψεις που, με το απλό γεγονός ότι τις μοιράζονται τόσοι άνθρωποι γύρω μας, αποκτούν μια συγκεκριμένη αυθεντία, με παρόμοιο τρόπο με αυτό που συμβαίνει με τους αστικούς θρύλους. Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις είναι ιδέες που έχουμε για γεγονότα, ομάδες, γενιές, εθνικότητες και χαρακτηριστικά ορισμένων ατόμων που μπορούν να μας οδηγήσουν να υιοθετήσουμε αρνητική στάση απέναντί ​​τους. Ας δούμε πώς γεννιούνται και τι αφορούν, από τη σκοπιά της κοινωνικής ψυχολογίας.
Είναι τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις το ίδιο πράγμα;
Ο όρος στερεότυπο προέρχεται από τα ελληνική λέξη στερεός "άκαμπτος" και τύπος "αποτύπωμα": αρχικά δήλωνε τα άκαμπτα και επαναχρησιμοποιήσιμα καλούπια χαρτιού-μασέ που χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση γραμμάτων στην τυπογραφία. Στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν άρχισαν οι μελέτες κοινωνικής ψυχολογίας, ο όρος χρησιμοποιήθηκε για να υποδείξει τις νοητικές εικόνες με τις οποίες μερικές φορές αναπαριστάνουμε άκαμπτα την πραγματικότητα, ακριβώς σαν ένα είδος «γνωστικού καστ» κλισέ αντίληψης.
Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις, ωστόσο, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Με τον όρο στερεότυπο, εννοούμε ένα συνεκτικό σύνολο αντιεπιστημονικά αποδεδειγμένων πεποιθήσεων και θεωριών (για παράδειγμα: οι Ελβετοί είναι ακριβείς, οι Ασιάτες είναι εξαιρετικοί στα μαθηματικά).
Γενικά πρόκειται για «διανοητικές εικόνες» που βασίζονται στην υπερβολή. Για παράδειγμα, η Ελβετία κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ κατανάλωσης σοκολάτας με 10,5 κιλά ανά κάτοικο ετησίως. Το στερεότυπο που δημιουργείται από αυτή την πραγματικότητα είναι ότι όλοι ή οι περισσότεροι Ελβετοί αγαπούν τη σοκολάτα. Ωστόσο, η διαφορά σε σχέση με άλλες ομάδες (όπως οι Γερμανοί, με ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση 9,2 κιλά) δεν είναι τόσο σημαντική.
Η προκατάληψη, από την άλλη πλευρά, μπορεί να θεωρηθεί ως εξέλιξη του στερεότυπου, γιατί είναι από κάθε άποψη μια «εκ των προτέρων κρίση», μια αρνητική κρίση που προηγείται της άμεσης εμπειρίας μας (για παράδειγμα: ο εβραϊκός λαός είναι άπληστος, γυναίκες δεν είναι καλές για επιστημονικά θέματα).
Ας πάρουμε λοιπόν ένα παράδειγμα της διαφοράς μεταξύ ενός στερεότυπου και μιας προκατάληψης για το ίδιο θέμα: ένα στερεότυπο είναι ότι οι άνθρωποι από το νότο είναι πιο ευγενικοί και εκείνοι από τον βορρά είναι πιο σοβαροί, μια προκατάληψη, από την άλλη πλευρά, είναι πως άτομο ή ομάδα ανθρώπων από τον βορρά μπορεί να είναι ζεστό, οικείο, φιλόξενο.
Πώς δημιουργούνται προκαταλήψεις και στερεότυπα;
Οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα δεν σχηματίζονται τυχαία ή από μια στιγμιαία αυθαίρετη επιλογή, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας μιας ομάδας: παραδίδονται, αποκρυσταλλώνονται και χρησιμοποιούνται από άτομα που τα μαθαίνουν κατά τη διάρκεια μιας μακράς διαδικασίας κοινωνικοποίησης.
Για τον Gordon Allport, τα στερεότυπα μαθαίνονται στην παιδική ηλικία. Τα παιδιά μαθαίνουν την προκατάληψη κυρίως με δύο τρόπους:
Υιοθέτηση της μεροληψίας των γονέων/μελών της οικογένειάς τους.
Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον που τους κάνει καχύποπτους ή φοβισμένους.
Γιατί τα χρησιμοποιούμε;
Αντιμέτωποι με την εξαιρετική πολυπλοκότητα του κόσμου και τον τεράστιο όγκο των υπαρχουσών πληροφοριών, τα άτομα πρέπει να απλοποιήσουν και να ταξινομήσουν τις πολλές καθημερινές έννοιες και πληροφορίες, ομαδοποιώντας τις σε κατηγορίες. Η χρήση κατηγοριών είναι χρήσιμη όταν επικοινωνούμε με άλλους: στην πραγματικότητα είναι σιωπηρές και «δίνονται ως βέβαιες». Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ανταλλάσσουμε πληροφορίες πολύ πιο γρήγορα. Αυτή η διαδικασία νοητικής αφαίρεσης εφαρμόζεται επίσης για την ταξινόμηση των ανθρώπινων όντων, αποδίδοντας σε μεμονωμένα άτομα τα χαρακτηριστικά με τα οποία ορίζουμε μια κατηγορία.
Σε γενικές γραμμές στερεότυπα και προκαταλήψεις:
Μας επιτρέπουν να έχουμε προσδοκίες (αν και συχνά ψευδείς) για τη συμπεριφορά των άλλων, κάτι που μπορεί να μας δώσει μια αίσθηση κυριαρχίας και ελέγχου (για παράδειγμα, περιμένω ότι εάν ένα άτομο είναι από το νότο θα είναι αυτόματα φιλόξενο και ζεστό).
Μας επιτρέπουν να δικαιολογούμε τις κοινωνικές ανισότητες και τις διακρίσεις (όπως στην περίπτωση του ρατσισμού).
Μας βοηθούν να διαφοροποιήσουμε θετικά την ομάδα μας από τις άλλες ("Οι Ιταλοί μαγειρεύουν καλύτερα από όλους").
Αντανακλούν μια ορισμένη ψυχική τεμπελιά: αυξάνονται όταν έχουμε λιγότερο χρόνο να αξιολογήσουμε κάποιον (μας βοηθούν να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις σε προβλέψιμες καταστάσεις).
Λέγεται ότι τα στερεότυπα έχουν μια «βάση αλήθειας»: στην πραγματικότητα συχνά τείνουν πολύ διακριτικά να γίνονται πραγματικότητα για το απλό γεγονός ότι κάποιος τα πιστεύει, ακόμα κι αν δεν είναι αληθινά. Αυτό συμβαίνει λόγω του λεγόμενου φαινομένου της αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Ας πάρουμε για παράδειγμα μια συνέντευξη εργασίας όπου το άτομο που διεξάγει τη συνέντευξη έχει (λανθασμένες) προκαταλήψεις για τις δεξιότητες που έχουν οι ξένοι. Μάλλον ασυνείδητα θα δείξει λιγότερο ζεστό και φιλόξενο στους αλλοδαπούς. Οι αλλοδαποί υποψήφιοι στη συνέντευξη θα αισθάνονται και θα φαίνονται πιο άβολα, λιγότερο ενσυναίσθητοι κ.λπ., κάτι που ο υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού θα το κατηγοριοποιήσει ως επιβεβαίωση της ιδέας του. Ωστόσο, βρισκόμαστε στην παρουσία μιας αρχικής ψευδούς πεποίθησης, που φαινομενικά «επιβεβαιώθηκε» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, η οποία στην πραγματικότητα προκάλεσε τη δική της επιβεβαίωση.
Για να κατανοήσουμε τη βαρύτητα που έχουν τα στερεότυπα, μπορεί να αναλυθεί ο βαθμός κοινωνικής κοινής χρήσης, δηλαδή το επίπεδο διάδοσης και κοινής χρήσης μιας συγκεκριμένης θετικής ή αρνητικής εικόνας μιας συγκεκριμένης κουλτούρας σε μια κοινωνία.
Όσο ευρύτερο είναι το μοίρασμα μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, όσο πιο κλειστή είναι η κοινωνία και όσο περισσότερη εσωστρέφεια καλλιεργεί, τόσο μεγαλύτερη είναι η ακαμψία και η αντίσταση στην αλλαγή των στερεοτύπων, κυριαρχεί η τυφλή παράδοση και αντί της φυσικής εξέλιξης, δυναμικής πορείας στο μέλλον, παρατηρούμε αντίδραση σε κάθε είδους κινητικότητα ανθρώπων και ιδεών, σαν να πορεύεται η κοινωνία στον αυτόματο πιλότο, προσκολλημένη στο παρελθόν.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, μάλιστα, πιστεύουμε ότι τα στερεότυπα είναι αμετάβλητα χαρακτηριστικά των θεμάτων που έχουμε μπροστά μας, το ιδιαίτερο και φυσικό τους χαρακτηριστικό και επομένως αναπόφευκτα (για παράδειγμα, «οι τσιγγάνοι είναι από τη φύση τους κλέφτες»).
Με τέτοιου είδους φοβικές αντιδράσεις τα ατομικά και κοινωνικά προβλήματα δεν γίνονται αντιληπτά, ούτε αντιμετωπίζονται διεξοδικά, ορθολογικά, απλώς καλύπτονται κάτω από το χαλί της υποκρισίας και της λογοκρισίας, ώστε να μην απειλούν την αντιδραστική δογματική ιδεολογία των στερεοτύπων και προκαταλήψεων.