Το παράδειγμα Μπαργιώτα

Ανδρέας Παπαδόπουλος 30 Μαρ 2017

Οι βουλευτές που εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ για να πάνε στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν πραγματικά επιχειρήματα. Άσχετα αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί ακριβώς την ίδια ή και χειρότερη πολιτική, μπορεί να πει κανείς ότι τότε διαφωνούσαν με τα μνημόνια, τις περικοπές, τις μειώσεις, τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους και πίστευαν ότι υπήρχε ένας άλλος δρόμος που ήταν εφικτός. Τι και αν η πλειονότητα των βουλευτών αυτών ήταν γαλουχημένοι με τον λαϊκισμό, ποτισμένοι με τις χειρότερες παραδόσεις του ΠΑΣΟΚ και έβλεπαν ότι το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου φυλλορροούσε και αναζητούσαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ…Ένας (πολύ) καλοπροαίρετος μπορεί να πει ότι αυτά είναι δίκη προθέσεων, διότι, επαναλαμβάνω, εύκολα μπορούσε να βρει κανείς επιχειρήματα για να αιτιολογήσει τη μετεγγραφή του στο κόμμα του κ. Τσίπρα.
Θυμήθηκα τους βουλευτές που πηδούσαν από το βυθιζόμενο σκάφος του ΠΑΣΟΚ, τώρα που συνάδελφοί τους ακολουθούν αντίστροφη πορεία και εντάσσονται στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τις μετεγγραφές που πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα η Χαριλάου Τρικούπη.
Χθες εντάχθηκε στη Συμπαράταξη ο, προερχόμενος από το Ποτάμι, Κώστας Μπαργιώτας. Κατ’ αρχάς, μολονότι φρέσκος βουλευτής, έχει αφήσει καλές εντυπώσεις με τις παρεμβάσεις του και τις ομιλίες του. Συνήθως στηλιτεύει τα κακώς κείμενα, τα λάθη του παρελθόντος, τις συντεχνίες, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Δημόσιο κ.λπ. Ψάχνοντας τους λογαριασμούς του στα social media, διαπίστωσα ότι βρίθουν επιθέσεων στο (βαθύ) ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στην κυρία Γεννηματά. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, τι είναι αυτό που έκανε έναν επιστήμονα γιατρό, που μπήκε στην πολιτική με το Ποτάμια προκειμένου «να τα αλλάξει όλα» και να στείλει σπίτι του «το παλιό πολιτικό προσωπικό», να διανύσει με τόση ευκολία τη διαδρομή από τη Σεβαστουπόλεως στη Χαριλάου Τρικούπη. Και λέμε «με ευκολία» διότι όλο το διάστημα που ήταν στο Ποτάμι ο κ. Μπαργιώτας δεν διαφώνησε με καμία από τις βασικές επιλογές του κόμματος.
Όταν, για παράδειγμα, διεκόπησαν οι συνομιλίες μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού, ο κ. Μπαργιώτας είχε ρίξει την ευθύνη αποκλειστικά στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τι άλλαξε λίγους μήνες μετά για να διαβεί ο βουλευτής Λάρισας το κατώφλι της Δημοκρατική Συμπαράταξης; Σε πολιτικό επίπεδο απολύτως τίποτα. Άλλαξε όλως σε αριθμητικό, καθώς μειώθηκαν τα δημοσκοπικά ποσοστά του Ποταμιού, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι πιθανότητες επανεκλογής του. Εξ ου και η μετεγγραφή στο φιλόξενο ΠΑΣΟΚ.