ΕΛΙΑ 2014: Eλπίδες και διλλήματα

Νίκος Γκιώνης, 02/01/2014


Πρόσθεσε στο Facebook Πρόσθεσε στο Delicious Πρόσθεσε στο Newsvine Πρόσθεσε στο Twitter
Φάκελοι
ΔΙΑΛΟΓΟΣ- ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ- ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ 58

Οι δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις αναφέρουν πως ένα ποσοστό περίπου 25% - 30% των εκλογέων αντιμετωπίζει θετικά έναν φορέα του ενδιάμεσου Κεντροαριστερού χώρου και δυνητικά μπορεί να αποτελέσει εκλογικό του ποσοστό, σε επίπεδο σφυγμομέτρησης πάντα. Μάλιστα υπάρχει και ανάλυση των ροών των πολιτών προς την Κεντροαριστερά, ανάλογα με την, έως σήμερα, ένταξή τους.

Παρατηρώντας, όμως, τις δημοσκοπικές καταγραφές συμπεραίνουμε πως η υποθετική κατασκευή μιας επικαιροποιημένης Κεντροαριστεράς προς την προφανή κατεύθυνση της φιλελεύθερης Σ/δημοκρατίας παρουσιάζει μια πολλαπλάσια δυναμική απέναντι στα παγιωμένα χαμηλά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ. Σημειώνω, πως η ΔΗΜΑΡ, παρά τα πολύ χαμηλά ποσοστά της αφενός στερείται δυναμικής - κι αυτή, όπως το ΠΑΣΟΚ – αφετέρου τοποθετείται αρνητικά μπροστά στην μικρή ή μεγάλη πρόκληση του εγχειρήματος των 58.

Άγραφος νόμος είναι για την πολιτική, κι όχι μόνον, πως αυτός που παρουσιάζει ρεύμα έχει πιο πολλές πιθανότητες να διευρύνει την κοίτη του απ’ ότι κάποιος, που για χίλιους, αληθείς ή ψευδείς λόγους, περιστρέφεται περί την στασιμότητα ή χειρότερα περί την εκούσια ακινησία. Ακόμα κι αν δεχθούμε πως η θεσμικά απρόσωπη, για την ώρα, Κ/αριστερά υποστασιοποιούμενη χάσει κάτι από την δημοσκοπική δυναμική της, αυτή δεν μπορεί παρά να κινείται σε διψήφια ποσοστά. Αυτό μας λέει η κοινή λογική, που δεν μπορεί να μετρήσει ως δυνάμει μετριοπαθή Σ/δημοκρατία τον παλινωδούντα και αμήχανο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς; Συνεπώς η αρχική πρωτοβουλία που εξελείφθη ως έκκληση συνάθροισης και ομογενοποίησης του ενδιάμεσου χώρου, δεν μπορεί παρά να αλλάξει προς την κατεύθυνση μετατροπής της σε αυτούσιο πολιτικό φορέα ο οποίος στην συνέχεια θα συνδιαλλαγεί με όλους όσοι το επιθυμούν. Η καθήλωση, δημοσκοπική και πολιτική, της ΔΗΜΑΡ καθώς και η άρνησή της μπορεί να οδηγήσει την ποθούμενη ΕΛΙΑ σε καρικατούρα σχήματος ΠΑΣΟΚ - συνεργαζόμενοι. Άλλωστε ο λόγος, που συζητάμε όλα τούτα είναι η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να μεγαλώσει και η προϊούσα καθίζηση της σημερινής ΔΗΜΑΡ. Αν η προηγούμενη πρόταση ήταν σε εντελώς αντίστροφη κατεύθυνση, τότε θα συζητούσαμε αλλιώτικα ή και καθόλου, αφού τα οχήματα πολιτικής δυναμικής θα υπήρχαν.

Έτσι, η αρχική ΕΛΙΑ θα συμπράξει ως κόμμα πια με το ΠΑΣΟΚ και όποιους άλλους, δημιουργώντας τους όρους για την ύπαρξη Συνασπισμού ομπρέλας των πιο πολλών πολιτικών ιδεών. Και φυσικά δεν τίθεται, ενόψει εκλογών κανένα ζήτημα κατάργησης της αυτονομίας κανενός. Η εξέλιξη των πραγμάτων είναι αυτή, που ορίζει τις τελικές πραγματικότητες.

Κλείνοντας έχω μιαν επισήμανση. Πιστεύει κάποιος πως η όντως κινητοποίηση του ΠΑΣΟΚ για την συγκέντρωση του ΑΚΡΟΠΟΛ και των όποιων άλλων συναθροίσεων της Πρωτοβουλίας στην υπόλοιπη Ελλάδα, θα είχε την ίδια επιτυχία αν η υπόθεση αφορούσε κομματικούς στόχους διεύρυνσης; Εγώ πάντως όχι.

Ο Νίκος Γκιώνης είναι Πολιτικός Μηχανικός
Απάντηση: 8 - ΚΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ...

06/01/2014 19:43:53
Κύριος Φώτης

Απάντηση: 7 - Ο "κεντροδεξιός Πολύδωρας"...

04/01/2014 02:05:00
Αθανάσιος Καραλής

Απάντηση: 6 - Κι άλλη ΕΛΙΑ

03/01/2014 16:17:31
Τρολιδης Τρολιδης

Απάντηση: 5 - ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΩΡΑ

03/01/2014 10:34:06
Σωτηρησ Σοφοπουλοσ

Απάντηση: 4 - Aπαντήσεις

02/01/2014 18:14:05
Νίκος Γκιώνης

Απάντηση: 3 - ΔΟΥΛΕΙΑ

02/01/2014 15:47:24
Ηλίας Μαδεμλής

Απάντηση: 2 - Κάπου μπερδευομαι...

02/01/2014 15:38:30
Νικος Μπιστης

Απάντηση: 1 - ΠΑΣΟΚ & Συνεργαζόμενες Δυνάμεις

02/01/2014 12:44:11
Αντώνης Βατούσιος
Αρχείο κειμένων

Κι όμως, μια πόλη 800.000 κατοίκων μπορεί να εξοικονομήσει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ!

Πως;

Με τη χρήση του φυσικού αερίου στην αυτοκίνηση, τη λεγόμενη αεριοκίνηση

Τελευταίες ειδήσεις
ΒΙΒΛΙΟ

Σωτήρης Βάλντεν: Ευρώπη, ελληνική κρίση και Δημοκρατική Αριστερά

Το βιβλίο αποτελεί παρέμβαση στην παρούσα πολιτική συγκυρία. Περιλαμβάνει σειρά κειμένων που σχολιάζουν τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2009 μέχρι σήμερα. Εξετάζονται τα αίτια της ελληνικής κρίσης και οι πολιτικές αντιμετώπισης και υπέρβασής της, η κρίση της ευρωζώνης, οι πολιτικές της συντηρητικής Γερμανίας και η ευρωπαϊκή Αριστερά.

Yasmina Khadra: Το μερίδιο του νεκρού

Κριτικές Σημειώσεις του Αντώνη Γκόλτσου

Η Yasmina Khandra (“Πράσινο Γιασεμί”, στα Αραβικά) είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Mohammed Moulessehoul, γεννημένου το 1955 στην Αλγερινή Σαχάρα, από πατέρα νοσοκόμο με στρατιωτική διαδρομή και εξέλιξη  και νομάδα μητέρα, ένα ψευδώνυμο που επέλεξε το 1997, με την ευκαιρία του μυθιστορήματός του Morituri· ο βασικός λόγος της υιοθεσίας ενός ψευδωνύμου, λόγος που αναφέρει ο ίδιος ο Yasmina Khandra, θα είναι ο φόβος της δίωξης, αλλά και αυτός της εκδίκησης.

 

Scripta manent
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Ερώτηση

Πώς κρίνετε την επιλογή από τα κόμματα υποψηφίων με μόνο κριτήριο την αναγνωρισιμότητα;

Αναγκαία, λόγω της εποχής της τηλεόρασης
Λειτουργεί κατά της αξιοκρατίας
Υποχωρούν τα πολιτικά κριτήρια
Απαράδεκτος λαϊκισμός
Κανένα από τα παραπάνω

Παρεμβάσεις
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Επιλογές από τον Τύπο
1 2 3 4 5 6 7
Τα πιο διαβασμένα άρθρα
Design, Developed & Powered by 2easy Web Applications