FT: Επιστρέφει το Grexit ακόμη κι αν πληρωθεί η δόση

07 Απρ 2015

Το «Grexit» είναι μια φράση που βρίσκεται ξανά στα χείλη όλων στην Ευρώπη, αναφέρουν οι Financial Times που τονίζουν ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα μπορέσει να αποπληρώσει τη δόση των 450 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ, έχει μπροστά της άλλες μεγάλες δόσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μιας πτώχευσηςκαι συνεπώς την έξοδο από το ευρώ.

Γκρίζα ζώνη μέσα στο ευρώ

Ωστόσο όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο Benedict James του νομικού γραφείου Linklaters «δεν υπάρχουν μηχανισμοί για να επιβάλλουν στην Ελλάδα να βγει από το ευρώ και η χώρα δεν φαίνεται να θέλει να βγει οικειοθελώς». Οι Financial Times βλέπουν την Ελλάδα με το ένα πόδι μέσα στην ευρωζώνη και με το άλλο έξω από αυτήν αναφέροντας ότι ένα από τα πιθανά σενάρια είναι «να μείνει στο ευρώ ενώ θα θεωρείται μια γκρίζα ζώνη, με την κυβέρνηση να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους και να εκδίδει υποσχετικές μελλοντικών πληρωμών σε δανειστές και δημοσίους υπαλλήλους.

Οι εκροές θα οδηγήσουν σε capital controls

Η εφημερίδα τονίζει ότι το μεγάλο ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση θα είναι οι προτεραιότητες που θα θέσει η ίδια σε σχέσει με το ποιες πληρωμές θα κάνει. «Το να είσαι υπουργός οικονομικών στην ελληνική κυβέρνηση είναι η δυσκολότερη δουλειά στον κόσμο» σχολιάζει ο Reinhard Cluse, οικονομολόγος της UBS. Ο Guntram Wolff, διευθυντής του Bruegel λέει ότι «Κυρίαρχη είναι μια χώρα που μπορεί να αποφασίζει ποιον θα πληρώσει πρώτα. Ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι απολύτως κυρίαρχη, καθώς η ΕΚΤ έχει λόγο για το τι μπορεί να πράξει η κυβέρνηση».

Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch στο Λονδίνο θεωρεί ότι αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει αν πληρώσει τις υποχρεώσεις της στους δανειστές της αυτό θα προκαλέσει πανικό στους καταθέτες: «Μια χαμένη προθεσμία πληρωμής του κράτους θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των εκροών γεγονός που μοιραία θα οδηγήσει σε bank run. Μετά η κυβέρνηση θα πρέπει αν επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους και να κηρύξει τραπεζική αργία.

Ο Erik Nielsen, οικονομολόγος της UniCredit θεωρεί ότι η έκδοση υποσχετικών πληρωμής για τους εγχώριους πιστωτές μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση και θυμίζει ότι το ίδιο έπραξε το 2009 η αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνιας χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψει το δολάριο. Το ζητούμενο είναι αν αυτά τα χαρτιά θα γίνουν αποδεκτά από τους συναλλασσόμενους με το ελληνικό δημόσιο και από τους δημοσίους υπαλλήλους. Ο Γιάννης Μανουιλίδης της νομικής εταιρίας του Λονδίνου Allen & Overy εκτιμά ότι θα υπάρξουν προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον αυτής της μεθόδου εξόφλησης.