Διακομματική επιτροπή για την αντιμετώπιση του προσφυγικού με τον συμμετοχή των κομμάτων δημοκρατικού τόξου, συγκροτείται την επόμενη εβδομάδα, με πρωτοβουλία του υπουργείου Μετανάστευσης.
Την Δευτέρα ο κ.Μουζάλας είχε επαφές με τους εκπροσώπους της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
Η επιτροπή θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ενημερώνεται από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα και να καταθέτει προτάσεις για την αντιμετώπισή του.
«Θα κάνουμε μια προσπάθεια ως υπουργείο, με τη σύμφωνη γνώμη και του πρωθυπουργού, να έχουμε μια επαφή με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ώστε να αποκαταστήσουμε μια μόνιμη επαφή, αν είναι δυνατόν και σε εβδομαδιαία βάση», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τις συναντήσεις που είχε χθες με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλο, και τους εκπροσώπους της ΝΔ Κώστα Τασούλα και Γιάννη Πλακιωτάκη.
Στόχος της επιτροπής, όπως συμπλήρωσε ο κ. Μουζάλας, είναι «να μπορεί να υπάρξει η μικρότερη δυνατή αντιπαράθεση και ο μεγαλύτερος εμπλουτισμός ιδεών και προτάσεων για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος που είναι προφανές ότι πρόκειται για εθνικό ζήτημα».
ΝΔ: Πρέπει να πειθαναγκαστεί η Τουρκία σε ελέγχους ταυτοτήτων
Ο βουλευτής της ΝΔ και υπεύθυνος για θέματα Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών του κόμματος, Κώστας Τασούλας, επισήμανε ότι «η Τουρκία είναι η χώρα-κλειδί για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος». «Αν δεν πειθαναγκαστεί η Τουρκία να δεχτεί στο έδαφός της σημεία από τα οποία θα γίνεται ο έλεγχος της ταυτότητας και η απονομή της ιδιότητας του δικαιούμενου ασύλου, όλο το πλαίσιο της ροής θα συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτο και η τραγωδία θα συνεχίσει να είναι ανεξέλεγκτη», προσέθεσε.
Εξάλλου, ο κ. Τασούλας εξέφρασε την ανησυχία του για τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο κορυφής, «σημαντικές δεσμεύσεις, βαριές δεσμεύσεις, με σύντομη προθεσμία». «Ωστόσο, το πρόβλημα ξεπερνάει και εμάς και τις δεσμεύσεις. Αν αυτό δεν πείσουμε την Ευρώπη να το καταλάβει, τότε θα μας μείνει στο χέρι ένα πρόβλημα και κινδυνεύει η χώρα μας να μείνει ένας απέραντος καταυλισμός δυστυχίας και προσφύγων», κατέληξε.
ΔΗΜΑΡ: Απαραίτητη η ειρήνευση στη Συρία
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι «να λύσουν την πηγή του προβλήματος και να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για ειρήνευση στην περιοχή της Συρίας. Αυτό είναι και το μοναδικό αποτελεσματικό φάρμακο για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη ρίζα του».
Ο ίδιος παρατήρησε ότι «σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης οι χώρες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα αν δεν επιλυθεί συνολικά τότε θα αυξηθούν τα εθνικιστικά φαινόμενα και αυτό θα οδηγήσει στο να πληγεί ανεπανόρθωτα το όραμα της ΕΕ».
Εξάλλου, και ο κ. Θεοχαρόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση των κέντρων καταγραφής (hotspots) και συμπλήρωσε ότι «σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μην πάρει στις πλάτες της η χώρα μας περισσότερα από όσα μπορεί να κάνει».
Τέλος ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε εθνικό σχεδιασμό για το προσφυγικό «για να μην δούμε ξανά τις απίστευτες δηλώσεις κατά τους επτά μήνες της προηγούμενης κυβέρνησης που μόνο κακό έκαναν στην αντιμετώπιση του ζητήματος».
Για αδράνεια στο προσφυγικό κατηγορεί Ελλάδα και ΕΕ, η Διεθνής Αμνηστία
Για αδράνεια και έλλειψη πολιτικής βούλησης κατηγορεί την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση η Διεθνής Αμνηστία. «Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ και της Ελλάδας παραμένουν άπραγοι ή κλεισμένοι σε αναποτελεσματικά συμβούλια και συσκέψεις, δεκάδες ζωές χάνονται καθημερινά στο Αιγαίο», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας, τονίζεται: «Ενώ οι ηγέτες της ΕΕ και της Ελλάδας παραμένουν άπραγοι ή κλεισμένοι σε αναποτελεσματικά συμβούλια και συσκέψεις, δεκάδες ζωές χάνονται καθημερινά στο Αιγαίο. Τα αυξημένα μέτρα φύλαξης των χερσαίων συνόρων με τη Τουρκία καθώς και η ανέγερση εκεί ενός φράχτη μήκους 12.5 χιλιομέτρων το 2012, έχει αναγκάσει τους πρόσφυγες και μετανάστες να επιλέγουν την πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω των θαλάσσιων συνόρων της Ελλάδας με την Τουρκία. Η Διεθνής Αμνηστία έχει συλλέξει επίσης καταγγελίες σχετικά με παράνομες επιχειρήσεις απώθησης προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του Έβρου.
«Πόσους πνιγμένους πρόσφυγες και πόσα νεκρά παιδιά απαιτούνται ώστε να ενεργοποιηθούν οι «Ευρωπαϊκές αξίες»; Τα ναυάγια αυτά δεν είναι φυσικό φαινόμενο και πολλές ζωές μπορούν να σωθούν εάν υπάρξει η πολιτική βούληση», είπε ο Γιώργος Κοσμόπουλος διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Υπολογίζεται ότι τους πρώτους δέκα μήνες του 2015 περισσότεροι από 454 πρόσφυγες και μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε διαδοχικά ναυάγια στο Αιγαίο. Μόνο μεταξύ 28 και 30 Οκτωβρίου, 86 άνθρωποι συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται σε εφτά ναυάγια κοντά στις ακτές της Λέσβου, της Σάμου, της Καλύμνου και της Ρόδου. Σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης 560.683 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά νησιά από την αρχή του χρόνου και μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 2015. Τη συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ εκείνων που περνούν στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας αποτελούν άνθρωποι οι οποίοι διαφεύγουν πολέμους και άλλες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τους Σύριους και τους Αφγανούς να αποτελούν την πλειοψηφία μεταξύ αυτών.
«Ενώ πλησιάζει ο χειμώνας και η απόγνωση των προσφύγων αυξάνεται θα δούμε ακόμα περισσότερα ναυάγια και χαμένες ζωές στο Αιγαίο. Η αδράνεια της ΕΕ και της Ελλάδας σημαίνει ότι θα χαθούν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί αν περισσότερα ασφαλή και νόμιμα περάσματα ήταν διαθέσιμα για τους πρόσφυγες» είπε ο Γιώργος Κοσμόπουλος.