Στη Βουλή η συζήτηση για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών- Ευ. Τσακαλώτος: Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει χωρίς κούρεμα

31 Οκτ 2015

Η ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να ψηφίσει το απόγευμα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε υποτονικούς ρυθμούς διεξάγεται  η συζήτηση  με την διαδικασία να ολοκληρώνεται πιθανότατα νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει κατατεθεί αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ενώ δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον να λάβει το λόγο κάποιος πολιτικός αρχηγός.

Θετικά επί της αρχής τάχθηκαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ενωση Κεντρώων από την αντιπολίτευση.
O εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γεράσιμος Μπαλαούρας, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο εξομαλύνει την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος της χώρας και το επαναφέρει στον ενάρετο δρόμο, επιφέροντας τομές που θα ικανοποιήσουν το ηθικό αίσθημα του ελληνικού λαού για ό,τι πέρασε την τελευταία πενταετία.
Από πλευράς ΝΔ, ο Χρήστος Σταικούρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι παγιδευμένη σε ιδεοληψίες, μύθους, ψευδαισθήσεις και ενδογενείς αντιφάσεις οδήγησε το τραπεζικό σύστημα σε τέλμα για αυτό και προέκυψε η ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης

Το Ποτάμι από την πλευρά του επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί αύριο στην Ολομέλεια, ενώ αρνητική στάση κράτησαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν επιβεβλημένη από τις συνθήκες, είπε απαντώντας χθες στην κριτική της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής του σχεδίου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

«Φαντάζει παράδοξη η κριτική για το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», συνέχισε ο κ. Σταθάκης και τόνισε πως η εξέλιξη από το 2010 έως το 2014 δείχνει, ότι τα κόκκινα  επιχειρηματικά και στεγαστικά έφτασαν από το 10% το 2010 στο 39,9% το 2015.

Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε, ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ένα από τα τρία κομβικά σημεία για την επιστροφή στην ανάπτυξη και προέβλεψε, ότι «οι ανάγκες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ανακοινωθούν αύριο και θα είναι χαμηλότερες από αυτές που προέβλεπαν οι καταστροφολόγοι».

Την διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων, παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος μιλώντας επί του νομοσχεδίου διαβεβαίωσε: «Απομακρύναμε τον κίνδυνο του κουρέματος καταθέσεων. Η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει χωρίς κούρεμα».

Η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά τους προηγούμενους μήνες είναι αυτή που οδήγησε στην ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και όχι τα κόκκινα δάνεια» υποστήριξε κατά την τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, επικαλούμενος στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Black Rock.

Για πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που οδήγησαν στην ανάγκη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έκανε λόγο, ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης. Τον Μάιο του 2014 οι ελληνικές τράπεζες άξιζαν 25 δισ. ευρώ, είπε ο κ. Μανιάτης, «στις 31/12/2014 είχαν κεφαλαιακή επάρκεια 35 δισ. ευρώ και σήμερα η χρηματιστηριακή τους αξία είναι 4,5 δισ. Ο ελληνικός λαός έχασε 35 δισ. ευρώ». Ο κ. Μανιάτης εξέφρασε την αντίθεσή του με την παραχώρηση της πλειοψηφίας του εποπτικού οργάνου της λειτουργίας των τραπεζών στους θεσμούς ενώ χαρακτήρισε «γεγονός αδιανόητο» την παραίτηση του προέδρου της επιτροπής κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλου, πριν από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαίωσης των τραπεζών.

Στο θέμα του ελέγχου των τραπεζών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης. Ο κ. Θεοχάρης είπε ότι αντίθετα με ότι συνέβαινε έως τώρα όπου η Επιτροπή Επιλογής αποτελούνταν από εκπροσώπους ΥΠΟΙΚ και ΤΤΕ, τώρα από τους 6 οι 3 (συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου) υποδεικνύονται από την ΕΕ, την ΕΚΤ και τον ΕΜΣ, δύο από το ΥΠΟΙΚ και 1 από την ΤτΕ. Ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε λάθος την καθυστέρηση στην ενημέρωση των τραπεζών