Η τριμηνιαία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής είναι ένα πολύ σοβαρό κείμενο που καταδεικνύει την αβεβαιότητα και τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, λίγο πριν το τέλος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Γίνεται λόγος για την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των ίδιων και των ίδιων, τη μείωση των επενδύσεων, την εξαγωγική άπνοια, την ασθενή δυναμική ανάκαμψης, την έκρηξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη μεταρρυθμιστική διστακτικότητα και την εκρηκτική ανεργία που μπορεί να εμφανιστεί ότι πέφτει μόνο και μόνο επειδή πολλοί νέοι έχουν μεταναστεύσει.
Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι ασφαλώς και η χώρα θα χρειαστεί χρηματοδοτική υποστήριξη από τους εταίρους για τα επόμενα χρόνια και αυτό σημαίνει ότι θα βρίσκεται σε καθεστώς εποπτείας και θα αναλάβει δεσμεύσεις ακόμη και αν η λέξη μνημόνιο δεν ακουστεί ξανά.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η επόμενη συνάντηση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής του κλιμακίου της Τρόικας θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Παρίσι και αυτό σημαίνει ότι δεν θα ξαναδούμε τους ελεγκτές να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία. Ετσι, ικανοποιείται ένα αίτημα της ελληνικής πλευράς που έχει κυρίως συμβολική σημασία σηματοδοτώντας το τέλος μιας διαδικασίας που ήταν σε πολλές πτυχές της προσβλητική και αντιπαραγωγική.
Το μήνυμα εκ μέρους των πιστωτών είναι ότι θέλουν να στηρίξουν. Αυτό, όμως, δεν αναιρεί τις αβεβαιότητες που καταγράφονται με στέρεα επιχειρήματα στην έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής. Με άλλα λόγια, υπάρχει φως στην άκρη του δρόμου εφόσον γίνει μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Διαφορετικά, δεν θα τα καταφέρουμε με ή χωρίς τον Τόμσεν στο τηλεοπτικό πλάνο.