Την ανάγκη δημιουργίας ένός νέου πολιτικού σχήματος στον χώρο του «προοδευτικού κέντρου», τονίζει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ’αγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τονίζοντας πως το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν αρκεί.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρει: «Πριν αποχωρήσω από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015, εκφώνησα έναν αποχαιρετιστήριο λόγο, ο οποίος αποτέλεσε την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου μας. Εκεί είπαμε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παίξει ενεργό ρόλο στη συγκρότηση ενός μεγάλου σχήματος του προοδευτικού Κέντρου. Αυτό υπερβαίνει και τα όρια της Κεντροαριστεράς. Διότι στην Κεντροαριστερά προσπαθεί να αποκτήσει θέση και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώνοντας τις έννοιες. Για να μην παιδευόμαστε λοιπόν με τους όρους, υπάρχει ένας προοδευτικός μεσαίος χώρος. Το προοδευτικό Κέντρο που πρέπει να εκφραστεί.
Το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- τονίζει- είναι η συνέχεια της γραμμής της Ελιάς, την οποία αναγκαστήκαμε δυστυχώς να αναστείλουμε τον Ιανουάριο υπό την απειλή του διασπαστικού σχήματος του κ. Παπανδρέου. Δεν αρκεί όμως. Πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης του συνεδρίου μας για ένα σχήμα που θα ενώνει τις δυνάμεις του προοδευτικού μεσαίου χώρου, θα είναι συμμετοχικό, δημοκρατικό και θα τους αντιμετωπίζει όλους με ισοτιμία.
Σημειώνει πως το θέμα της αρχηγίας ένός νέου σχήματος, είναι δευτερεύον. «Εχει παρέλθει η εποχή κάποιων που εκλέγονταν και έμεναν εφ’ όρου ζωής. Το έδειξα αυτό με τη στάση μου»,λέει Δεν αποκλείει, πάντως να είναι επικεφαλής ενός νέου σχήματος η κ. Γεννηματα. «Γιατί να μην μπορεί; Σημασία έχει η ουσιαστική ισοτιμία όλων των συμμετεχόντων. Η προσέλκυση όσο γίνεται περισσότερων δυνάμεων. Η αξιοκρατική ανάδειξη νέων πολιτικών στελεχών», αναφέρει
Ο κ. Βενιζέλος, χαρακτηρίζει λάθος την άνευ όρων ψήφιση του Μνημονίου εκ μέρους της αντιπολίτευσης το περασμένο καλοκαίρι.
Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της αντιπολίτευσης έπρεπε να είχαμε θέσει σαφείς και καθαρούς προγραμματικούς και θεσμικούς όρους τον Αύγουστο. Επιδείχτηκε υπέρμετρη καλοπιστία στον κ. Τσίπρα. Δεν εκτιμά ότι το 2015 η Ευρώπη δεν ήθελε πραγματικά Grexit. «Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η στασιμοχρεοκοπία. Το σύρσιμο χωρίς απογείωση. Οχι μόνο οικονομικά αλλά και γενικότερα».
Για τον κ. Τσίπρα, αναφέρει ότι «τώρα εμφανίζεται ως «πολιτικός μάγκας», επειδή παρουσιάζεται ως κυνικός, ως ικανός να εγκαταλείψει αξίες, υποσχέσεις και προγραμματικούς στόχους και να γίνει το αντίθετο του εαυτού του.