Στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται πλέον το τελικό σχέδιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς το κατέθεσε το μεσημέρι στο Μαξίμου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Οι θεσμοί αναμένουν την ελληνική πρόταση ως τις 5 Ιανουαρίου και από ‘κει και πέρα αναμένονται διαπραγματεύσεις με emails και τηλεδιασκέψεις.Το νέο Ασφαλιστικό αναμένεται να «κλείσει» κατά την επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα. Η άφιξή τους τοποθετείται στις 18 Ιανουαρίου, και όχι νωρίτερα.
Η κυβέρνηση αναζητά περίπου 700 εκατ. ευρώ και εκτιμά, ότι εκτιμάται ότι περίπου 300 εκατ. ευρώ θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων. Τα υπόλοιπα περίπου 400 εκατ. ευρώ, επομένως, πρέπει να βρεθούν από αύξηση εσόδων. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιούνται διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου κατά τις διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο η Αθήνα να μπορεί να παρουσιάσει ολοκληρωμένη πρόταση.
Η ελληνική πλευρά προτίθεται να κρατήσει «σκληρή» γραμμή με βασικό πλάνο την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών τουλάχιστον για μία 2ετία κατά μία ποσοστιαία μονάδα,
Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες στο σχέδιο, προβλέπεται μείωση των συντάξεων, μέσω της μείωσης των επικουρικών από 5-25%, αλλά και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, τουλάχιστον για τις νέες συντάξεις.Προβλέπεται, επίσης, μείωση των μισθών, μέσω της αύξησης των εισφορών.
Σύμφωνα με την «Ημερησία», το σχέδιο που παρέδωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος στον πρωθυπουργό θα περιλαμβάνει:
- την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών μόνο στις επικουρικές συντάξεις κατά 1,5 μονάδα, η οποία θα μοιράζεται σε 1% για τον εργοδότη και 0,5% για τον εργαζόμενο
- την επιβολή ειδικού φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, το ύψος του οποίου, αλλά και το ύψος των συναλλαγών πάνω από τις οποίες θα επιβάλλεται, θα καθοριστεί μετά από μελέτη,
- μειώσεις 15-20% στα εφάπαξ
- και περικοπές στα μερίσματα.
Η κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι εναλλακτικά σενάρια σε περίπτωση που η αύξηση των εισφορών απορριφθεί από τους θεσμούς,όπως η επιβολή ειδικού τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών για άνω 1.000 ευρώ, αλλά και η αύξηση των εσόδων του ελλειμματικού σήμερα συστήματος από άλλες πηγές, όπως τέλη σε τυχερά παιχνίδια, πρόστιμα πάσης φύσεως (π.χ. του ΚΟΚ), κρατικές προμήθειες και συμβάσεις Δημοσίου, μέρος του τιμήματος από τις αποκρατικοποιήσεις κ.ά. Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, τασσόμενος υπέρ της επιβολής φόρου στις μεγάλες τραπεζικές συναλλαγές: «Προσπαθούμε να βρούμε εισροές στο σύστημα, που θα έχουν και έναν στοιχειώδη κανόνα δικαιοσύνης» είπε ο κ. Σταθάκης.
Για το ίδιο θέμα, ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Δημήτρης Μάρδας, δήλωσε στον «Αθήνα 9.84»:«Παλαιότερα είχα υποστηρίξει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Είναι ένας τρόπος για να έχουμε κάποια έσοδα. Από την στιγμή που αυτός ο φόρος είναι μικρός, δεν θα φαίνεται, ενώ θα δίνει κάποια έσοδα που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε σκοπό. Θα μπορούσαν αυτά τα χρήματα να δοθούν στο ασφαλιστικό, αλλά θα μπορούσαν να καλύψουν οποιαδήποτε άλλη ανάγκη του κρατικού προϋπολογισμού…