Μεγάλη κινητικότητα στο χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς

18 Ιαν 2016

Κινητικότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και ευρύτερες ζυμώσεις στο πολιτικό σκηνικό πυροδοτεί η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, η οποία φαίνεται ότι  δημιουργεί ισχυρά υπόγεια ρεύματα, που πιθανότατα οδηγούν το σύνολο του πολιτικού συστήματος σε μετάβαση,

Κυρίως στο χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που υφίσταται ισχυρές πιέσεις Γεννηματά και Θεοδωράκη συνειδητοποιούν πια ότι στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, το πιθανότερο είναι μόνο ένα κόμμα στον χώρο του Κέντρου να επιβιώσει και ότι η μόνη περίπτωση να ψηφισθεί ένα τέτοιο κόμμα είναι οι πολίτες να ξέρουν ότι θα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επόμενη κυβέρνηση.

Έτσι το Σαββατοκύριακο, και ενώ οι πρώτες δημοσκοπήσεις έδωσαν τα πρώτα δείγματα «συμπίεσης»  των δύο κομμάτων, οι δύο ηγέτες επιχείρησαν «ανοίγματα», δειλά ο Σταύρος Θεοδωράκης πιο τολμηρά η κ. Φώφη Γεννηματά.

Μετά το άρθρο της στα «Νέα», όπου καλούσε στη δημιουργία μιας νέας «Ελιάς», η κ Γεννηματα με δηλώσεις της στο MEGA αναφέρθηκε στην πρότασή της για συγκρότηση νέου κόμματος με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και ΔΗΜΑΡ.

Ερωτηθείσα για τα όσα λέει στο άρθρο της στα «Νέα» για διενέργεια συνεδρίου όλων των κομμάτων και κινήσεων στον χώρο του κέντρου και την εκλογή νέου αρχηγού με ανοιχτή ψηφοφορία, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε πως «είναι πρόταση που έχει ενδιαφέρον και αξίζει να συζητηθεί γιατί δεν έχει προαπαιτούμενα, σημαδεμένη τράπουλα και ηγεμονικές κινήσεις από κανέναν».

Άνοιγμα σε προσωπικότητες «που έχουν δείξει ότι τολμούν», όπως ο Τάσος Γιαννίτσης, η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,έκανε με συνέντευξη του στην εφημερίδα τα ΝΕΑ και ο Σταυρός Θεοδωράκης.

Την ίδια ώρα, αναταράξεις στο Ποτάμι προκαλεί η έμμεση προτροπή του Χάρη Θεοχάρη προς τον κ. Θεοδωράκη να παραιτηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί η διεύρυνση της παράταξης. «Το ζήτημα διαδοχής του κ. Θεοδωράκη είναι θέμα που μόνο ο ίδιος μπορεί να δρομολογήσει, όταν και αν το θεωρήσει ώριμο» σημειίωσε ο κ. Θεοχάρης στην «Καθημερινή της Κυριακής». Ωστόσο, αργότερα διευκρίνησε  πως καλεί τον Στ. Θεοδωράκη να πάρει πρωτοβουλίες στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου.

Στην ανάγκη να ενωθούν οι διάσπαρτες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μεταρρυθμιστικού χώρου μέσω ενός ιδρυτικού συνεδρίου από μηδενική βάση αναφέρεται η Αννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στην Εφημερίδα των Συντακτών, θέτοντας ως διαχωριστική γραμμή στην πολιτική αντιπαράθεση τις μεταρρυθμίσεις έναντι του λαϊκισμού.

«Παρών» στις πολιτικές εξελίξεις δηλώνει και ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στη Real News. ενώ για την ανασύνταξη των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς τονίζει ότι «Ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, του πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας χρειάζεται ένα εγερτήριο πολιτικό δημοκρατικό ΣΟΚ για να ανανήψει.