Ν. Μπίστης: Kαθυστερημένη, αλλά προς την σωστή κατεύθυνση, η πρόταση Γεννηματά

18 Ιαν 2016

Έπρεπε να έχει γίνει προχθές ούτε καν χθες, δήλωσε το στέλεχος της κεντροαριστεράς Νίκος Μπίσης, μιλώντας στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm, απαντώντας στην ερώτηση αν η συζήτηση για την αναδιάρθρωση στο χώρο της Κεντροαριστεράς επισπεύσθηκε από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη

Βεβαίως- πρόσθεσε- η εκλογή του κ. Μητσοτάκη το επιτάχυνε, είναι προφανές αυτό.

Σχολιάζοντας την πρόταση της κας Γεννηματά για μια συνδιάσκεψη του χώρου, ο κ. Μπίστης απάντησε: «Θεωρώ ότι είναι ένα βήμα καθυστερημένο αλλά και ανεπαρκές ταυτοχρόνως προς την ορθή κατεύθυνση. Είναι μια πρώτη αντίδραση που άλλοι χώροι δεν την είχανε. Μόνο που αυτό που ήταν πρωτοποριακό και ώριμο το 2014, δηλαδή η ΕΛΙΑ, τώρα πια είναι μάλλον παρωχημένο, είναι ανεπαρκές. Τώρα χρειαζόμαστε ένα νέο και μεγάλο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας και του ριζοσπαστικού κέντρου. Πρέπει να έχει στίγμα. Η εμπειρία του ΠΟΤΑΜΙΟΥ έδειξε ότι άμα είσαι στη μέση νομίζοντας ότι θα πάρεις και από εδώ και από εκεί στο τέλος χάνεις και από εδώ και απο εκεί. Πρέπει να είναι μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και το ριζοσπαστικό κέντρο, αυτό που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Βεβαίως αυτό δεν μπορεί να γίνει έτσι με μια γραμμική εξέλιξη. Όλα πρέπει να καταλήξουν σε ιδρυτικό Συνέδριο»

Το ΠΑΣΟΚ – σημείωσε- έχει ολοκληρώσει ένα μεγάλο, πολύ σημαντικό και γι’ αυτό και για τη χώρα κύκλο, το ΠΟΤΑΜΙ διέγραψε μια σύντομη καμπύλη δεν μπορούμε να πάμε σε αθροίσεις, χρειαζόμαστε μια νέα σύνθεση. Αν η πρόταση που έρχεται από την κα Γεννήματα καταλήξει εκεί θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο βήμα. Πρέπει όμως να εκληφθεί από τον κόσμο σαν κάτι νέο και μεγάλο, αλλιώς -διαβάζω σήμερα ονόματα- δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα προσέλθουν όλοι αυτοί σε αυτή την υπόθεση. Ούτε ο κόσμος μας θα ενδιαφερθεί.

Πιο αναλυτικά ο κ. Μπίστης, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

Ερωτηθείς αν η συζήτηση για την αναδιάρθρωση στο χώρο της Κεντροαριστεράς επισπεύσθηκε από την εκλογή του κ. Μητσοτάκη

Ν.ΜΠΙΣΤΗΣ: Έπρεπε να έχει γίνει προχθές ούτε καν χθες. Βεβαίως η εκλογή του κ. Μητσοτάκη το επιτάχυνε, είναι προφανές αυτό.

Η φύση και η πολιτική απεχθάνονται το κενό. Ήταν φανερό ότι εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα υπήρχε ένα κενό στον χώρο της αντιπολίτευσης και της Κεντροδεξιάς, και της Κεντροαριστεράς η οποία ήταν κατακερματισμένη και ορισμένοι από εμάς επισημαίναμε ότι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί. Πολλοί σε όλο το χώρο είχανε βολευτεί, από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και σε δυνάμεις της Κεντροαριστεράς και της Δεξιάς ότι θα πάνε στην πεπατημένη, ότι θα γίνει μια εκλογή Μεϊμαράκη και κατά συνέπεια όλα θα ακολουθούσουν τον δρόμο τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα δεν κρατήθηκε και βγήκε ανοιχτά και το υποστήριξε.

Εν πάση περιπτώσει η ουσία είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια νέα κατάσταση και έχουμε αναταραχή, καλό αυτό βεβαία αλλά να δούμε που θα καταλήξει.

Με αφορμή την πρόταση της κας Γεννηματά για μια συνδιάσκεψη του χώρου

Ν.ΜΠΙΣΤΗΣ: Θεωρώ ότι είναι ένα βήμα καθυστερημένο αλλά και ανεπαρκές ταυτοχρόνως προς την ορθή κατεύθυνση. Είναι μια πρώτη αντίδραση που άλλοι χώροι δεν την είχανε. Μόνο που αυτό που ήταν πρωτοποριακό και ώριμο το 2014, δηλαδή η ΕΛΙΑ, τώρα πια είναι μάλλον παρωχημένο, είναι ανεπαρκές. Τώρα χρειαζόμαστε ένα νέο και μεγάλο κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας και του ριζοσπαστικού κέντρου. Πρέπει να έχει στίγμα. Η εμπειρία του ΠΟΤΑΜΙΟΥ έδειξε ότι άμα είσαι στη μέση νομίζοντας ότι θα πάρεις και από εδώ και από εκεί στο τέλος χάνεις και από εδώ και απο εκεί. Πρέπει να είναι μια σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και το ριζοσπαστικό κέντρο, αυτό που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη. Βεβαίως αυτό δεν μπορεί να γίνει έτσι με μια γραμμική εξέλιξη. Όλα πρέπει να καταλήξουν σε ιδρυτικό Συνέδριο.

ΔΗΜ: Όταν λέτε γραμμική εξέλιξη εννοείτε τη συνένωση Δημοκρατικής Συμπαράταξης -ΠΟΤΑΜΙΟΥ ;

Ν.ΜΠΙΣΤΗΣ: Η συνένωση δεν οδηγεί αυτή τη στιγμή σε ένα δημιουργικό σοκ. Δεν λέω είναι ένα βήμα αν μπορούσε να γίνει αλλά αυτή τη στιγμή άλλο πράγμα χρειάζεται, γι’ αυτό εγώ επιμένω ότι όλα αυτά πρέπει να καταλήξουν σε κάτι ενιαίο, νέο και μεγάλο. Δηλαδή το ΠΑΣΟΚ έχει ολοκληρώσει ένα μεγάλο, πολύ σημαντικό και γι’ αυτό και για τη χώρα κύκλο, το ΠΟΤΑΜΙ διέγραψε μια σύντομη καμπύλη δεν μπορούμε να πάμε σε αθροίσεις, χρειαζόμαστε μια νέα σύνθεςη. Αν η πρόταση που έρχεται από την κα Γεννήματα καταλήξει εκεί θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο βήμα. Πρέπει όμως να εκληφθεί από τον κόσμο σαν κάτι νέο και μεγάλο, αλλιώς -διαβάζω σήμερα ονόματα- δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα προσέλθουν όλοι αυτοί σε αυτή την υπόθεση. Ούτε ο κόσμος μας θα ενδιαφερθεί.

Η ουσία είναι αν έχουν κατανοήσει οι πάντες ότι δεν μπορούν να πορευτούνε έτσι όπως πηγαίναμε μέχρι τώρα και ότι δεν μπορούμε να προχωράμε με μικρά βήματα.

Επαναλαμβάνω αν δεν υπάρξει ένα δημιουργικό σοκ ουδείς θα ενδιαφερθεί. Γιατί είναι ενδιαφέρουσα η εκλογή του Μητσοτάκη; Είναι ενδιαφέρουσα γιατί δημιούργησε ένα σοκ όχι μόνο στη δική του παράταξη, αλλά ευρύτερα μες στην κοινωνία. Αν εμείς δεν κατανοήσουμε από τη δική μας την πλευρά, στο χώρο της Κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας και του ριζοσπαστικού κέντρου, ότι πρέπει να δημιουργήσουμε και διαδικασίες αλλά και νέα πρόσωπα να έρθουνε στην επιφάνεια για να δημιουργηθεί το ενδιαφέρον του κόσμου για την παράταξη αυτή, νομίζω ότι θα έχουμε κάνει μισό βήμα. Χρειαζόμαστε βέβαια πρωτίςτως σύγχρονο μεταρρυθμιστικό λόγο. Ένα μέτωπο στον εθνικολαϊκισμο ο οποίος τέμνει οριζόντια όλες τις δυνάμεις ,ακόμα και τις δικές μας.

Ερωτηθείς για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και αν πιστεύει ότι θα βρεθούν οι 200 που πρέπει για να ισχύσει για τις επόμενες εκλογές

Ν.ΜΠΙΣΤΗΣ: Θεωρώ ότι είναι πιθανό. Αυτό που έχουμε σήμερα είναι παράλογο και είναι προφανές ότι χρειαζόμαστε μείωση του bonus. Απλώς δεν πιστεύω ότι, και έχει αποδειχτεί, όποια σκοπιμότητα και αν βάλεις στον εκλογικό νόμο για να σε εξυπηρετήσει κτλ, η χοντρές, οι αδρές γραμμές που κινητοποιούν κόσμο είναι έξω από τον εκλογικό νόμο. Δηλαδή κανένα δεν θα τον σώσει ένα κόλπο με τον εκλογικό νόμο.Προφανώς ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

…Εγώ είμαι υπέρ των μεγάλων οργανισμών. Το ΠΟΤΑΜΙ ξεκίνησε για να γίνει ένας μεγάλος πόλος αλλά απέτυχε. Το ΠΑΣΟΚ επιβιώνει αλλα αντιλαμβάνεται οτι αυτό δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε μια πειστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ, οχι μια μικρή συμπληρωματική δύναμη.

ΔΗΜ: Όσο υπάρχει η προοπτική «να κρατήσω το δικό μου το μαγαζάκι» βλέπω όλο και πιο δύσκολο το κομμάτι που λέει «ελάτε όλοι μαζί μπορούμε να είμαστε πολύ πιο παρεμβατικοί και αποφασιστικοί».

Ν.ΜΠΙΣΤΗΣ: Στο δικό μας τον χώρο υπάρχει πληθώρα εγωισμών και προσωπικών στοχεύσεων, γι’ αυτό κατακερματίστηκε και πιο εύκολα σε αντίθεση με τον Κεντροδεξιό χώρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν δεν την αναγνωρίσουμε για να την υπερβούμε δεν θα κάνουμε τίποτα. Κατά συνέπεια όσοι λένε «παραμερίστε τις προσωπικές φιλοδοξίες», να το κάνουν και οι ίδιοι. Επειδή δεν πρέπει να φτιάξουμε ένα κόμμα του 5%, του 4%, του 6%, του 7%, δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο χώρος και η χώρα. Χρειάζεται μια μεγάλη μετρήσιμη. παράταξη. Εκεί εκ των πραγμάτων κάνοντας ένα μείγμα νέων και παλιών το βάρος πρέπει να πέσει στους νέους, σε καινούρια πρόσωπα. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε ρολό ( δεν συμφωνώ με το Ποτάμι που απερίσκεπτα απαξίωσε ολο το παλιό πολιτικό προσωπικό) αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι στην συγκύρια την οποία βρισκόμαστε και με τους αποήχους που έρχονται από άλλους χώρους, αν θέλουμε όλο αυτό να καταλήξει κάπου πρέπει να καταλήξει σε ένα νέο, μεγάλο κόμμα, με μια καινούργια ηγεσία . Και εκεί βεβαία θα εκλέξει ο κόσμος αλλά είναι σημαντικό να κάνουμε οικειοθελώς πίσω όλοι -όλοι τουλάχιστον που είμαστε στο παλιό πολιτικό προσωπικό – και να βρεθεί το νέο πρόσωπο το όποιο θα ηγηθεί. Μη μου ζητήσετε το όνομα, υπάρχουν 3-4 τουλάχιστον ονόματα τα οποία θα μπορούσαν.

ΔΗΜ Ποιός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος αντιμετώπισης της ΝΔ με την νέα της ηγεσία;

Ν. ΜΠΙΣΤΗΣ : Τη Δεξιά δεν θα την αντιμετωπίσουμε με όρους της δεκαετίας του ’80. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό που ακούστηκε ότι η Δεξιά δεν αλλάζει. Και η Δεξιά αλλάζει και εμείς αλλάζουμε και αλίμονο αν δεν αλλάζαμε! Δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με όρους σκότους και φωτός. Και όποιος το επισημαίνει αυτό δεν προτίθεται να μεταναστεύσει στην κεντροδεξιά. Όποιος όμως αρνείται να δεί την πραγματικότητα και να την αντιμετωπισει με σύγχρονους όρους κινδυνεύει να δεί τμήμα του εκλογικού του σώματος να τον εγκαταλείπει.

…Δεν είναι όλα στην πολιτική άσπρο-μαύρο. Κατά συνέπεια χρειάζεται και σ’ αυτό παρά πολύ μεγάλη προσοχή. Οι χώροι είναι προγραμματικά διακριτοί αλλά σε συγκεκριμένα ζητήματα μπορούν να συνεργαστούν.
Αν έρθει πχ σύντομα όπως είναι πιθανό η πρόταση επίλυσης του Κυπριακού θα βρούμε σε διαφορετικούς χώρους και υποστηρικτές και πολέμιους της επίλυσης.