Κριτική ασκείται από πολλές πλευρές για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Η μομφή είναι ότι ανακοίνωσε μόνο τη μείωση στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%, ενώ παρέπεμψε στο επόμενο δίμηνο τις αποφάσεις για τον αριθμό των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα χρέη και για το ποσοστό μείωσης στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
Υπάρχει κι άλλος τρόπος: Να ζητήσει κανείς απαντήσεις σε σχέση με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου που φαίνεται ότι δεν πήγε και τόσο καλά, αλλά και ως προς το τι θα συμβεί στο εξής, μετά την κατάργηση της εξίσωσης των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Επίσης, να τεθεί το ερώτημα γιατί προηγούνται όλων οι ένστολοι στην μισθολογική αποκατάσταση των οποίων αναφέρθηκε τόσο εμφατικά ο πρωθυπουργός. Και, βέβαια, να αναπτυχθεί προβληματισμός για το πού μας πάει η έντονη επίκληση της Ορθοδοξίας και της ένδοξης μακεδονικής γης.
Η παράδοση κατά την οποία η ΔΕΘ είναι πεδίο ανταγωνισμού των πολιτικών αρχηγών στην υποσχεσιολογία δεν πρέπει να συνεχιστεί. Ανήκει στην εποχή που προηγήθηκε της χρεοκοπίας και συμβολίζει τις αιτίες της. Τα καλάθια με τις παροχές δεν είναι λύση, αλλά μέρος του προβλήματος.