Ασφυκτικές πιέσεις, αλλά και πρόσθετη βοήθεια για το προσφυγικό, από την Ευρώπη

05 Φεβ 2016

Mε τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέ, συναντήθηκε  ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Είχαμε ένα ειλικρινή και γόνιμο διάλογο με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ μετά το πέρας της συνάντησης με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Καζνέβ αναφερόμενος στο προσφυγικό ζήτημα, είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να αντέξει μέσα στο 2016 τις ίδιες ροές με εκείνες του 2015, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τουρκία για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

Ο γάλλος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και στην ανάγκη να ενισχυθεί η FRONTEX. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα ενισχυθεί με ειδικούς στον έλεγχο πλαστών εγγράφων.

Ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους υπουργούς Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, και της Γερμανίας, Τόμας Ντε Μεζιέ, ανέφερε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα πρόβλημα που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Υπογράμμισε ταυτόχρονα πως η Ελλάδα αυτή την ώρα σηκώνει ένα τεράστιο βάρος, ενώ την ίδια ώρα οι αριθμοί των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο είναι αμείλικτοι. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι όλοι θα πρέπει τηρήσουν τις δεσμεύσεις που επίσης έχουν αναλάβει.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση εργασίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την παρουσία υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας Ντεμεζιέρ που βρίσκονται σε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Από ελληνικής πλευράς στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής οι αναπληρωτές υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας και στελέχη των δυο υπουργείων.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι συμφώνησαν στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και στη σαφήνεια όλων των ενεργειών και τόνισε «συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε στην αναγνώριση της Τουρκίας ως τρίτη χώρα ασφαλούς διέλευσης αυτό είναι μια μεγάλη υπέρβαση της Ελλάδας ακριβώς για να καταδείξει ότι θα υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος».

Ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε επίσης ότι ζητήθηκε από τους υπουργούς της Γαλλίας και της Γερμανίας τη βοήθεια των δυο χωρών σε ό,τι αφορά τη διέλευση των προσφύγων που προστατεύονται από τις διεθνείς συνθήκες δια των βαλκανικών χωρών καθώς επίσης και την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τρίτες χώρες όπου θα πρέπει να επιστρέψουν πολίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Από την πλευρά τους οι υπουργοί Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας συμφώνησαν στην αύξηση των δραστηριοτήτων του Frontex και την ενίσχυση με Γάλλους και Γερμανούς εμπειρογνώμονες, ενώ έγινε ειδική επισήμανση στην άμεση ενημέρωση του συστήματος Σένγκεν και η σύνδεσή του με άλλες βάσεις δεδομένων αρχών ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των πλαστών εγγράφων κυρίως και την καταγραφή των προσφύγων.

«Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν – Υπάρχει πρόοδος στο προσφυγικό», σύμφωνα με πηγές της Ε.Ε.

Την εκτίμηση πως η κυβέρνηση κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση» και πως υπάρχει «ξεκάθαρο μομέντουμ» πλέον σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης εξέφρασαν ευρωπαϊκές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ξεκαθάρισαν παράλληλα ότι δεν «τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν», ωστόσο σημείωσαν πως υπάρχει πιθανότητα επιμήκυνσης της επαναφοράς των εσωτερικών ελέγχων στον χώρο Σένγκεν, σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις από πλευράς Ελλάδας το επόμενο τρίμηνο.

Τις επόμενες ημέρες θα σταλεί μια λίστα αιτημάτων, όπως ανέφεραν, που η χώρα μας θα έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες να τις ικανοποιήσει, διαφορετικά θα ενεργοποιηθεί το άρθρο 26 της Συνθήκης, που επιτρέπει σε κράτη – μέλη της ζώνης Σένγκεν να παρατείνουν έως και δύο χρόνια τους ελέγχους στα σύνορα.