Στην ανακοίνωση μέτρων, με στόχο να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη διακίνηση μεταναστών προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Θάνο Πλεύρη για τις εξελίξεις στο διευρυνόμενο μέτωπο του μεταναστευτικού ζητήματος, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε παρέμβαση του στη Βουή, τόνισε ότι «θέλω να ενημερώσω την εθνική αντιπροσωπεία για τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατόπιν σύσκεψης με τους συναρμόδιους υπουργούς για το μεταναστευτικό. Αυτή η έκτακτη κατάσταση απαιτεί έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε, την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου, αρχικά για τρεις μήνες, για όσους μετανάστες καταφτάνουν στην Ελλάδα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα, αλλά και τη δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη (ενδεχομένως και δεύτερης, όπως είπε)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι «οι συζητήσεις της Ελλάδας με τη Λιβύη –τόσο με τη νόμιμα, διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Δυτικής Λιβύης όσο και με εκείνη της Ανατολικής– συνεχίζονται» και πως «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι διατεθειμένες να συνεργαστούν με τις Αρχές της Λιβύης ώστε να αποτρέψουμε την αναχώρηση των βαρκών από τις ακτές της».
Σε υψηλούς τόνους σχολίασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Κρήτη. Υποστήριξε πως πρόκειται για μορφή υβριδικού πολέμου από δυνάμεις στη Λιβύη ενώ μίλησε για διπλωματική αποτυχία της κυβέρνησης που κατάφερε να θέσει απέναντι και τις δύο αντίπαλες κυβερνήσεις στη Λιβύη. Ζήτησε να ανακοινώσει η κυβέρνηση πότε και πού θα γίνουν οι δομές κράτησης στη Κρήτη για να μη συνεχίσει να δέχεται πλήγματα ο τουρισμός.
Σε υψηλούς τόνους, σχολίασε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος «Ο πρωθυπουργός δεν είχε την επάρκεια και την επεξεργασία για να πει κάτι για αυτό που έγινε χθες το βράδυ. Τσιμουδιά για την απέλαση του υπουργού της Ελλάδας και του Ευρωπαίου επιτρόπου από το καθεστώς Χαφτάρ. Είναι μία απαράδεκτη κίνηση και ένα πρωτοφανές διπλωματικό φιάσκο. Εκθέτει η εξέλιξη τον κ. Γεραπετρίτη που έκανε επίσκεψη και έκανε λόγο για προσήλωση της κυβέρνησης της Λιβύης στο διεθνές δίκαιο. Γιατί ήταν αποτυχημένη η αποστολή του κ. Γεραπετρίτη; Και γιατί είναι αποτυχημένη η πολιτική έναντι της Λιβύης τα τελευταία έξι χρόνια; Γιατί κάνει επικίνδυνη ιδιωτικής χρήσης εξωτερική πολιτική».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν άσκησε πολιτική στο επίπεδο της ΕΕ για τις επιστροφές και την κατανομή μεταναστών και δέχθηκε να γίνει η χώρα φυλακή ψυχών. Και τώρα η Ελλάδα το πληρώνει με πρώτη την Κρήτη. Ποιος ευθύνεται για το πρόβλημα της Κρήτης; Ο κ. Μητσοτάκης». Είπε ακόμα ότι η πολιτεία έχει εγκαταλείψει την Κρήτη: «Είναι σημαντική η αλληλεγγύη των δήμων, αλλά είναι χρέος της Πολιτείας να αντιμετωπίσει το πρόβλημα».
Ο κ. Φάμελλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι η αποστολή των πλοίων του πολεμικού ναυτικού, έγινε για επικοινωνιακούς λόγους. Τέλος σε αναφορά με τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης Θανάση Πλεύρη, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μην δέχεται το διεθνές δίκαιο, τόσο για την ρύθμιση του μεταναστευτικού, όσο και για τις σχέσεις με την Λιβύη αλλά και με την Τουρκία.
Κλείνοντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίστηκε σθεναρά την πολιτική της ΝΔ στο μεταναστευτικό και την ασφάλεια, λέγοντας: «Ακολουθούμε μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική. Στηρίζουμε τις ένοπλες δυνάμεις και το Λιμενικό, δεν τους υπονομεύουμε για να τους κρεμάμε στα μανταλάκια, όπως κάνετε εσείς για να κάνετε το δικό σας πολιτικό παιχνίδι».