" Πως να κρυφτείς απ' τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς, τα ξέρουν όλα...", τραγουδούσε κάποτε- πάνε πολλά χρόνια - ο Διονύσης Σαββόπουλος.
Αλλά, μισό λεπτό. Τα παιδιά τα ξέρουν όντως όλα; Περισσότερο φιλοσοφικό το ερώτημα. Δεν ζήσαμε το 1821, αλλά μια ιδέα για το τι ήταν η Επανάσταση την έχουμε - ορθή, ατελή ή στρεβλή, αυτό είναι άλλης τάξεως ζήτημα.
Όμως τα σημερινά παιδιά τα ξέρουν πράγματι τα " χθεσινά"; Διότι " χθεσινά" είναι όσα έγιναν πριν δέκα χρόνια, αλλά τα ξέρουν; Τα αντιλαμβάνονται;
Ψηφίζουν ακόμη κι αυτοί που δεν έχουν κλείσει τα 17. Ήταν, δηλαδή, τότε έξι, επτά χρονών. Κι οι πιο μεγάλοι τους, που ήταν το 2015 , οκτώ, εννιά, δέκα ετών.
Άντε να εξηγήσεις λοιπόν στα παιδιά αυτά, ισότιμους πολίτες πλέον - και μπράβο τους- τι περάσαμε τότε. Τι εννοούμε εμείς οι " μεγάλοι" ( για να μην γράψω γέροντες) , όταν λέμε :
" Άγιο είχαμε" - κάποιοι απαντάμε, μάλιστα: " Τους Άγιους Πάντες είχαμε".
Βέβαια, στις εκλογές όλοι μια ψήφο έχουμε. Αυτός είναι ο κανόνας στις δικές μας δημοκρατίες. ( Τις φιλελεύθερες, τις δυτικές, τις αστικές και προσθέστε όσους σχετικούς επιθετικούς προσδιορισμούς θέλετε). Άλλωστε, ήδη από τα χρόνια της κλασικής Αρχαιότητας και της Αθηναϊκής δημοκρατίας ο Θουκυδίδης έγραφε:
" Μόνοι γαρ ημείς τον μηδέν τώνδε (σ.σ. των κοινών )μετέχοντα, ουκ απράγμον' αλλά αχρείον νομίζομεν".
Με δυο λόγια, όποιος δεν συμμετέχει στα δημόσια πράγματα δεν είναι άσχετο, αλλά αχρείος, άχρηστος. Με άλλα λόγια, δηλαδή, κακό του κεφαλιού του αν δεν πάει να ψηφίσει.
Πλην όμως το αρχικό ερώτημα παραμένει. Με ποιο κριτήριο ψηφίζει κάνεις; Κι αν ο τροβαδούροι της νιότης μας έκανε τελικά λάθος και τα παιδιά δεν τα ξέρουν όλα; Πράγμα που είναι το πιθανότερο...
Αυτά κάθομαι και σκέφτομαι καλοκαιριάτικα, με σαράντα βαθμούς θερμοκρασία και βλέπω το rebranding, στην αξιωματική αντιπολίτευση...
Πηγή: portnet.gr