Συνεχίζονται σήμερα οι επαφές του πρωθυπουργού με κορυφαίους αξιωματούχους στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Στη σημερινή ατζέντα του κ. Τσίπρα περιλαμβάνονται οι συναντήσεις με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου και αμέσως μετά με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, οπότε και αναμένεται να αποσαφηνιστεί η συμμετοχή και ο ρόλος του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και η στάση του στο θέμα του ελληνικού χρέους. Επίσης ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει σε πάνελ μαζί με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συνάντηση με την κ.Λαγκάρντ, καθώς οι δύο πλευρές προσέρχονται με στόχο να ξεκαθαρίσουν η μία τους στόχους και τις προθέσεις της άλλης. Η μεν Αθήνα για να διαπιστώσει αν το Ταμείο προβάλει εκ νέου «μαξιμαλιστικά αιτήματα που δεν μπορούν να γίνουν δεκτά» και να διαπιστώσει αν όντως επιθυμεί να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, το δε Ταμείο για να διαπιστώσει αν η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα και κυρίως αν έχει διάθεση για πραγματικές μεταρρυθμίσεις από τις οποίες θα εξαρτήσει και τη μελλοντική του στάση.
Μάλιστα αργά χθες το βράδυ κυβερνητικοί κύκλοι μιλούσαν για «αμερικανική παρέμβαση για την ελληνική υπόθεση» που ετοιμάζεται στο Νταβός. Σύμφωνα με τους εν λόγω κύκλους, ο κ. Μπάιντεν ζήτησε να συναντηθεί σήμερα, πριν από το ραντεβού με τον Τσίπρα, με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας έχει στις αποσκευές του «ισχυρά εφόδια», όπως την επίτευξη φορολογικών εσόδων άνω του αρχικού στόχου, τις βάσιμες προσδοκίες για ανάπτυξη εντός του 2016 και τη διοχέτευση 8 δισ. στην πραγματική οικονομία εντός του τρέχοντος έτους
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, το 2015 για πρώτη φορά μετά από χρόνια, θα κλείσει με την ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο να επιτυγχάνει τους στόχους αλλά υπάρχει η βάσιμη πρόβλεψη ότι η χρονιά θα κλείσει ακόμη και με πρωτογενές πλεόνασμα.
Επίσης, η ελληνική πλευρά εκτιμά ως σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας:
- την αύξηση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής. Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση ρεκόρ τον Νοέμβριο της τάξεως του 3,3%, η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη.
- την αύξηση των εξαγωγών: Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τους 11 πρώτους μήνες του 2015, οι εξαγωγές προϊόντων της χώρας έφτασαν σε καθαρή αξία 16,66 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επίδοση ρεκόρ από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ.
.