Κρίσιμη σύνοδος Κορυφής ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό – Τι δήλωσαν Τσιπρας, Νταβούτογλου, Γιούνκερ, Μέρκελ, Τούσκ, Ολάντ

29 Νοε 2015

Σε εξέλιξη βρίσκεται  στις Βρυξέλλες η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και την Τουρκία η οποία εκπροσωπείται από τον πρωθυπουργό   Αχμέτ Νταβούτογλου, με στόχο να συνάψουν μαζί του μια συμφωνία για την αναχαίτιση της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων που αποσταθεροποιεί την Ευρώπη, προσφέροντάς του οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα.

Στη σύνοδο αναμένεται να επιβεβαιωθεί η χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές ως συμβολή για την υποδοχή των Σύρων προσφύγων (2,2 εκατ. Σύροι βρίσκονται στην τουρκική επικράτεια). Στόχος των Ευρωπαίων είναι να ανασχεθεί το κύμα των προσφύγων που ζητούν άσυλο στην Ευρώπη, η ενότητα της οποίας έχει κλονιστεί εξαιτίας της πίεσης που έχουν δημιουργήσει οι ροές τους.

Η ΕΕ θέλει να λάβει από την Άγκυρα τη δέσμευση ότι τα σύνορά της θα γίνουν πιο αδιαπέραστα για τους οικονομικούς μετανάστες. Πάνω από 700.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από την αρχή της χρονιάς στην Ευρώπη, κινούμενοι κυρίως προς την Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές.

«Ιστορική» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι είναι μια «νέα αρχή» για το «κοινό μας σπίτι την Ευρώπη».

Α. Νταβούτογλου: Ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ

«Είναι μια ιστορική μέρα για την ενταξιακή μας διαδικασία στην ΕΕ», τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «29 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συναντώνται σήμερα σε αυτή τη Σύνοδο ΕΕ- Τουρκίας», πρόσθεσε ο Αχμέντ Νταβούτογλου και συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα γιατί θα επανεργοποιηθεί η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις εντός και εκτός Ευρώπης.

O Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «μαζί με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα μοιραστούμε απόψεις για το μέλλον της ηπείρου μας», τις διεθνείς προκλήσεις, την οικονομική κρίση, τις γεωπολιτικές προκλήσεις και το ζήτημα του μεταναστευτικού.

«Ευχαριστώ όλους τους ηγέτες της ΕΕ γι’ αυτό το νέο ξεκίνημα που δεν είναι μόνο το ξεκίνημα μιας συνάντησης, αλλά και η εκκίνηση μιας διαδικασίας που είναι πολύ σημαντική για το κοινό μας σπίτι στην Ευρώπη», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Αλ. Τσίπρας: Γοργά βήματα για αποτελεσματική λύση της προσφυγικής κρίσης

Την ανάγκη να «κινηθούμε γρήγορα», ώστε να επιτευχθεί η επίλυση της προσφυγικής κρίσης με «αποτελεσματικό και ανθρώπινο τρόπο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας.

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα προσβλέπει στην ενδυνάμωση των σχέσεων με την Τουρκία εντός του «παρόντος διαπραγματευτικού πλαισίου». «Ο διάλογος με την Τουρκία πρέπει να προχωρήσει» είπε χαρακτηριστικά ο Α. Τσίπρας εξηγώντας πως είναι προς όφελος της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ να βρίσκονται στην ίδια κατέυθυνση με την Τουρκία στην προσπάθειά τους να ελέγξουν τις ροές των προσφύγων.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι εφικτή η συνεργασία με την Τουρκία, υπογράμμισε την ανάγκη για «επικοινωνία» και «συνεργασία», ενώ έκανε αναφορά και στις «εποικοδομητικές διαβουλεύσεις» που είχε την περασμένη εβδομάδα στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργο Νταβούτογλου και τον πρόεδρο Ερντογάν. «Είμαι πεπεισμένος πως πρέπει να γίνουν σημαντικά βήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά παράλληλα να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία θα κάνει ό,τι μπορεί για να ανασχέσει τη ροή των προσφύγων» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως είναι αδύνατο για την Ευρώπη να διαχειριστεί τη «μεγαλύτερη προσφυγική κρίση που αντιμετώπισε ποτέ» μόνη της.

Ο Πρωθυπουργος θα παραστεί στη συνάντηση των ηγετών που εμπλέκονται στη λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία θα πραγματοποιηθει λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής με την Τουρκία.

Γιούνκερ: Η Τουρκία αξίζει τον σεβασμό και την στήριξή μας

Ως «αρχή μιας πιο στενής συνεργασίας» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία βλέπει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ την σημερινή Σύνοδο Κορυφής και εκτιμά ότι η Τουρκία «αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας».

«Με τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας εμβαθύνουμε την εταιρική σχέση μας με έναν εκ των σημαντικότερων γειτόνων μας – και αυτό όχι μόνο επειδή χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή ο ένας τον άλλον, αλλά και επειδή θέλουμε να πετύχουμε περισσότερα από κοινού. Η Τουρκία αξίζει όχι μόνο τον σεβασμό, αλλά και την στήριξή μας» δηλώνει ο κ. Γιούνκερ στην «Bild Am Sonntag» και συνεχίζει: «Θέλουμε να εμβαθύνουμε την συνεργασία μας με την Τουρκία και πέρα από την οξεία προσφυγική κρίση. Εάν στηρίξουμε την Τουρκία προκειμένου να φθάσει πιο γρήγορα τα ευρωπαϊκά στάνταρντς στα οικονομικά θέματα, στην ενέργεια, στην δικαιοσύνη και στα ανθρώπινα δικαιώματα, τότε θα ωφεληθούμε όλοι από αυτό».

Τουσκ: Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία

«Αν δεν προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει Ιστορία» δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της ΕΕ τόνισε ότι βασικός στόχος της Συνόδου είναι να αναχαιτιστούν οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, αλλά και μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ, στο ρόλο της όσον αφορά στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και στην ανάγκη καλύτερης συνεργασίας μαζί της, όχι μόνο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, αλλά και στο Κυπριακό ζήτημα.

Συνεχίζοντας ο Ντ. Τουσκ ανέφερε ότι η Τουρκία δεν είναι το μοναδικό κλειδί για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης και κατέληξε λέγοντας: «Ας μην είμαστε αφελείς. Εμείς έχουμε την ευθύνη και το καθήκον να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Δεν είναι υποχρέωση καμίας τρίτης χώρας να το κάνει. Αν δεν φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα ο χώρος Σένγκεν θα γίνει ιστορία».

Μέρκελ: θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας

Προσερχόμενη στην έκτακτη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε:«Σήμερα θα συμφωνήσουμε για το σχέδιο δράσης ΕΕ-Τουρκίας».«Το σχέδιο αυτό θα καταστήσει σαφές πως πρέπει να εργαστούμε από κοινού πιο στενά με την Τουρκία για έναν αριθμό λόγων – σκεφτείτε απλώς τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία, τη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους ή την παράνομη μετανάστευση».

«Ένα κύριο τμήμα αυτού του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας θα είναι πώς μπορούμε να αντικαταστήσουμε την παράνομη μετανάστευση με νόμιμη μετανάστευση, πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κατάσταση των προσφύγων μέσα στην Τουρκία».

«Η σύνοδος κορυφής είναι σχετικά με τη διαπραγμάτευση μιας ευρύτερης ατζέντας με την Τουρκία και προφανώς σχετικά με θέματα της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ, το άνοιγμα νέων κεφαλαίων. Είναι μια ανοικτή ενταξιακή διαδικασία, δεν μιλάμε για το αποτέλεσμα, αλλά για το άνοιγμα νέων κεφαλαίων».

«Σχεδιάζουμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις για να συζητάμε για την πρόοδο στην εφαρμογή αυτής της ατζέντας».

Φρ. Ολάντ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό είναι προς το συμφέρον όλων

Η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, είναι προς το συμφέρον όλων τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος, σήμερα, στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία. «Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, της Τουρκίας και των προσφύγων» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορά της με τις χώρες της ΕΕ. Ο Φ. Ολάντ ανέφερε επίσης ότι η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία είναι απαραίτητη όχι μόνο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, αλλά και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς επίσης και την επίλυση της κρίσης στη Συρία.