Προκλητική στάση της Αυστρίας έναντι της Ελλάδας – Τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα, αποφάσισαν στη Βιέννη- Οργή στις Βρυξέλλες- Ανησυχία του ΟΗΕ

25 Φεβ 2016

Σκληρές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδα από την Αυστριακή υπουργό Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ – Λάιτερ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης Αυστρίας – Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται στη Βιέννη για το προσφυγικό. Υποστήριξε πως απαιτείται, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».Υποστήριξε ότι η διάσκεψη έχει στόχο να ασκήσει πιέσεις στην Ελλάδα.«Αποψη της κοινής ευρωπαϊκής λύσης βρίσκεται για την ώρα σε αδιέξοδο και απαιτείται η λήψη μέτρων σε εθνικό επίπεδο. Απαιτείται, επίσης, μία συμμαχία με τις βαλκανικές χώρες για να ασκηθούν πιέσεις στην Ελλάδα ώστε να επιβάλλει, επιτέλους, την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε ανάλογο ύφος, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, υποστήριξε  ότι η Ελλάδα «έχει ξεκάθαρα εκφράσει την απροθυμία της να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές. Αντίθετα, θέλει να συνεχίζει να στέλνει (τους μετανάστες) μέσω της ΠΓΔΜ, απ’ όπου ξεκινούν το ταξίδι τους για βόρεια». Όπως ανακοινώθηκε από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, η Διάσκεψη πραγματοποείται την Τετάρτη στη Βιέννη και σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, πΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Στη διάσκεψη συμφωνήθηκε μία «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής, όπως, ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς από εννέα βαλκανικές χώρες, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος – με τους Σοσιαλδημοκράτες – συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

Όπως ανέφερε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση, κατά την αυριανή Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επικρίσεις από Γερμανία- Σουηδία

Η πρωτοβουλία της Αυστρίας να καλέσει τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων σε διάσκεψη για την προσφυγική κρίση χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας αποτέλεσε το κεντρικό θέμα του κυβερνητικού μπρίφινγκ της Τετάρτης στη γερμανική πρωτεύουσα. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει άμεσα την αυστριακή ενέργεια, ωστόσο, κατέστησε σαφές ότι «ύψιστη προτεραιότητα» για τη γερμανική κυβέρνηση έχει η επίτευξη μιας «πανευρωπαϊκής λύσης» στο προσφυγικό. Στο επίκεντρο αυτής της λύσης- είπε-  βρίσκονται, όπως άλλωστε ομόφωνα έχει συμφωνηθεί στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η προστασία των εξωτερικών συνόρων και όσα προβλέπονται στο κοινό σχέδιο δράσης με την Τουρκία. Η κ. Βιρτς εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτά τα θέματα θα απασχολήσουν τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

Την πλήρη στήριξη στην πολιτική της Ελλάδας για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και ταυτόχρονα τις έντονες επικρίσεις του προς την Αυστρία και τις χώρες που προχωρούν σε κλείσιμο συνόρων, εξέφρασε ο Σουηδός υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης Μόργκαν Γιόχανσον, με δηλώσεις του στο σουηδικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ.

«Δεν μπορούμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε έναν απέραντο καταυλισμό προσφύγων», δήλωσε συγκεκριμένα ο Σουηδός υπουργός, σχολιάζοντας το κλείσιμο των συνόρων της ΠΓΔΜ για τους Αφγανούς.

Οι Αφγανοί ωθούνται πίσω στην Ελλάδα που ήδη βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση προκειμένου να ανταπεξέλθει στην υποδοχή προσφύγων, σημειώνει το ΤΤ.

Αναφορικά με την μονομερή ενέργεια της Αυστρίας να θέσει ημερήσιο όριο εισόδου προσφύγων στα 80 άτομα, ο κ. Γιόχανσον δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή αντιβαίνει προς το κοινοτικό δίκαιο και η ΕΕ πρέπει να παρέμβει προς την αυστριακή πλευρά. Έχοντας μόλις συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του Τόμας ντε Μεζιέρ στο Βερολίνο, ανέφερε ότι οι Γερμανοί είναι έξαλλοι με τους Αυστριακούς. Προσέθεσε επίσης ότι ενώ η προσφυγική ροή στη Σουηδία έχει μειωθεί δραστικά, αντιθέτως στη Γερμανία δεν παρατηρείται ύφεση.

Στις 7 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για το προσφυγικό με τη συμετοχή της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Γιουνκέρ τάχθηκε κατά των εθνικών λύσεων, τονίζοντας πως «ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει» και αναφερόμενος στις τελευταίες αποφάσεις της Αυστρίας, είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε «διαμάχη» με την Αυστρία. «Καταβάλλουμε προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει μια λύση σε αυτό το ζήτημα», σημείωσε.

Ανησυχία για το κλείσιμο των συνόρων, εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες

«Μας ανησυχεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε κάποιες καλές αποφάσεις πέρυσι για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών αλλά δεν τις εφαρμόζει», επισήμανε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου.

Προσέθεσε ότι «η άλλη ανησυχία μας είναι ότι το κλείσιμο των συνόρων στα Βαλκάνια μπορεί να δημιουργήσει αδιέξοδο στην Ελλάδα» και υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικού σχεδίου για τους πρόσφυγες που μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στην Ελλάδα. «Ελπίζω να μην μείνει όλος αυτός ο πληθυσμός στην Ελλάδα, αν όμως γίνει είμαστε έτοιμοι να το διαχειριστούμε και αυτό ήταν το μήνυμα μου προς την ελληνική κυβέρνηση», συμπλήρωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.