Στα ύψη η αντιπαράθεση για τους διορισμούς «ημετέρων»- Ανησυχία και στις Βρυξέλλες για την κομματικοποίηση του δημοσίου

19 Ιαν 2016

Την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκαλούν οι συνεχείς προσλήψεις συγγενών και κομματικών φίλων από την κυβέρνηση  στα υπουργικά γραφεία, αλλά και η αντικατάσταση των επικεφαλής πολλών οργανισμών από κομματικά στελέχη με μόνο κριτήριο την κομματική ταυτότητα ή τη συγγενική τους σχέση.Την ίδια ώρα την ανησυχία τους για την κομματικοποίηση του κράτους, εκφράζουν και οι Βρυξέλλες.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.σε δήλωωσή του αναφέρει:  «Την ώρα που βάλλεται η ανάπτυξη και η εργασία, την ώρα που χάνονται κάθε μέρα δουλειές, το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί την κοινωνία. Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι έφοδος κατάληψης του Κράτους. Παντού “σύντροφοι”, συγγενείς και φίλοι της εξουσίας».«Σε μόνο δύο μήνες διπλασίασαν τους μετακλητούς στα υπουργεία. Αποκεφάλισαν διοικήσεις νοσοκομείων. Μεθόδευσαν έκτακτες κρίσεις στην Αστυνομία. Να γιατί αποκήρυξαν την αριστεία», σημειώνει, για να υπογραμμίσει:
«Εμείς επιμένουμε στην αριστεία και στην αξιοκρατία».

«Κάθε μέρα και μια νέα σύζυγος, μια νέα κόρη, ένας νέος φίλος βρίσκει φιλόξενη στέγη σε κάποιο από τα γραφεία του νέου καθεστώτος», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και προσθέτει: «Παράλληλα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδίδονται σε έναν χαρτοπόλεμο για το ποιος είναι ο πραγματικός πρωταθλητής στο διορισμό συγγενών και φίλων σε θέσεις συμβούλων. Τα πράγματα είναι απλά. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προχωρούν στο στρωμένο έδαφος των ρουσφετιών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Θέλουν κι αυτοί να χορτάσουν με τα λεφτά του δημοσίου τους υπάκουους που τους περιτριγυρίζουν. Η λύση είναι μία: γκρέμισμα του κομματικού κράτους εδώ και τώρα. Το Ποτάμι είναι έτοιμο με προτάσεις και λύσεις. Τα άλλα κόμματα θέλουν»;

Ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος χαρακτηρίζει ντροπή την τακτική ρουσφετολογικών προσλήψεων. «Η υπέρβαση της κρίσης απαιτεί σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, αξιοκρατία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ιδίως στην δημόσια διοίκηση. Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ όμως προχωρούν στο στήσιμο ενός κομματικού κράτους. Είναι πραγματικά λυπηρή αυτή η τακτική για την αριστερά, τους διαχρονικούς αγώνες για μία δίκαιη κοινωνία και τον προοδευτικό κόσμο. Δεν τιμά την χώρα μας να μας ζητάει ο οποιοσδήποτε εταίρος να υπάρχει αξιοκρατία και όχι κομματοκρατία. Είναι ντροπή», τονίζει.

Με μια μακροσκελή του απάντηση το Μέγαρο Μαξίμου, επιτίθεται στη ΝΔ,την οποία κατηγορεί ότι «διεκδικεί αριστεία στη σπέκουλα και το λαϊκισμό.» «Οι άνθρωποι που επιχείρησαν να επιβάλλουν τους κολλητούς  τους ως ισόβιους διοικητές στο Δημόσιο, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου,  – συνεχίζει η σχετική ανακοίνωση – ας μην μιλάνε για κρατισμό και βολεμένους. Το κόμμα των θαλασσοδανείων – τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός – ας χαμηλώσει τους τόνους» και καταλήγει το Μαξίμου με την προτροπή: «Λίγη αιδώς δεν βλάπτει», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Χαρακτηριστικοί ήταν και οι ισχυρισμοί του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης , Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος επικαλέστηκε τους διορισμούς Συμβούλων από τους προέδρους Ομπάμα και Ολάντ  για να δικαιολογήσει τις προσλήψεις συγγενών και φίλων ως μετακλητών στα Υπουργικά γραφεία.

«Δηλαδή ο Λευκός Οίκος δεν έχει συμβούλους της επιλογής του Προέδρου των ΗΠΑ;» διερωτήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου και συνέχισε λέγοντας: «Δηλαδή αμφισβητείται το δικαίωμα ένα πολιτικό πρόσωπο να έχει ένα γραφείο ως Chef de Cabinet; Ο κ. Ολάντ δεν έχει στα Ιλίσια δικούς του συμβούλους;

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την κομματικοποίηση του δημοσίου τομέα

Την ανησυχία τους εκφράζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για την κομματικοποίηση του δημοσίου τομέα στην Ελλάδα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει συνέπειες στην πορεία του προγράμματος. Ευρωπαίος αξιωματούχος δηλώνει χαρακτηριστικά στην «Καθημερινή»: «Ανησυχώ ότι αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στο πώς βλέπουν οι αγορές την Ελλάδα και την πιθανή της επιστροφή σε αυτές. Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην αξιολόγηση, που υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει κάποια στιγμή τον Ιανουάριο».

Στο θέμα έχει εστιαστεί η προσοχή όχι μόνον των εκπροσώπων των θεσμών, αλλά και αξιωματούχων των κρατών-μελών που παρακολουθούν τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ευρωπαίος αξιωματούχος έφερνε ως παράδειγμα τις απολύσεις δεκάδων διευθυντικών στελεχών από τα δημόσια νοσοκομεία, αναφέροντας ότι «60 από τους 72 έχουν αναγκαστεί να απολυθούν».