Στη Βουλή το προσφυγικό- Συναίνεση για κοινό μέτωπο- Σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

25 Φεβ 2016

Η προσφυγική κρίση κυριάρχησε απόψε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Δημόσιο, καθώς όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ανέπτυξαν τις θέσεις τους και παρά την κριτική είχαν ως κοινό παρανομαστή την ανάγκη κοινού μετώπου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Α. Τσίπρας: Όχι σε συμφωνίες, αν δεν κατοχυρωθεί διαμερισμός βαρών αναλογικά στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

«Πυρά» εναντίον της Αυστρίας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαχείριση του προσφυγικού εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 7 Μαρτίου.

Χαρακτήρισε απογοητευτική τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρώπη ανέφερε ο πρωθυπουργός. Κάποιοι δεν κατανοούν, είπε, ότι οι κοινοί κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν. Επίσης οι κοινές συμφωνίες είτε τηρούνται από όλους είτε δεν υπάρχουν. Είναι ντροπή οι αποφάσεις που έλαβαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να ακυρώνονται από κάποιες παρασυνάξεις,

Η Ελλάδα θα απαιτήσει από τους εταίρους να συμπεριφέρονται υπεύθυνα.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν θα γίνουν δεκτά είπε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η χώρα μια αποθήκη ψυχών.

Ανέφερε πως θα ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών πριν την Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου, ώστε να διαμορφωθεί κοινή θέση βάσει της οποίας η Ελλάδα θα ζητήσει υποχρεωτική εφαρμογή του relocation και resettlement από τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κ. Μητσοτάκης: Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και εθνικό σχέδιο

Την ανάγκη «να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι, με εθνικό σχέδιο, που σήμερα δεν υπάρχει το προσφυγικό», επισημαίνει σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σε δήλωσή του αναφέρει ότι συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προσθέτει ότι «είναι απολύτως αναγκαίο να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών πριν και ενόψει της Συνόδου Κορυφής Ευρώπης – Τουρκίας, για να έχει η χώρα ενιαία εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης πριν τις 7 Μαρτίου». Το ίδιο επανέλαβε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην δήλωσή του αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης: «Η κατάσταση στην πατρίδα μας, κάθε μέρα γίνεται πιο κρίσιμη. Η Ελλάδα δέχεται, πέρα από τις δυνάμεις της, αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Η συνοχή της Ευρώπης δέχεται ισχυρά πλήγματα. Ένα μεγάλο παγκόσμιο και ευρωπαϊκό πρόβλημα με ανθρωπιστική διάσταση τείνει να εξελιχθεί σε μείζον θέμα εθνικής ασφάλειας και τελικά εθνικής κυριαρχίας για την Ελλάδα». Καλεί την κυβέρνηση: «να εφαρμόσει επειγόντως ένα εθνικό σχέδιο άμεσης αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης, να σταματήσει την ασύδοτη μετακίνηση των μεταναστών μέσα στην ελληνική επικράτεια, να δημιουργηθούν, όχι μόνον ανοιχτοί φυλασσόμενοι χώροι, αλλά και κλειστού τύπου χώροι προσωρινής διαμονής για τους πρόσφυγες και τους παράτυπους μετανάστες, αντίστοιχα, να ενισχυθεί με όλους τους τρόπους η δράση του Λιμενικού Σώματος, να αναληφθούν δράσεις ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, ώστε να “αναδειχθεί” η σημερινή πραγματικότητα».
Αναφέρεται στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον πρέσβη της Τουρκίας και υπογραμμίζει ότι «η γειτονική χώρα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Φώφη Γεννηματά: Επιτακτική η ανάγκη για άμεση σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό

Επίθεση τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη ΝΔ, εξαπέλυσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να κουνά ο ένας το δάχτυλο στον άλλο απαξιώνοντας τη χώρα σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στο προσφυγικό πρόβλημα της χώρας κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για λάθους χειρισμούς που οδηγούν, όπως είπε, για άλλη μια φορά τη χώρα σε αδιέξοδο, ενώ τόνισε ότι «επιβάλλεται να συγκληθεί άμεσα και πριν τις 6 Μαρτίου το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών».

«Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαχειριστεί τη κρίση. Είναι απαραίτητη μια εθνική στρατηγική γιατί το προσφυγικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε εθνική τραγωδία», τόνισε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα καταθέσει επικαιροποιημένες τις προτάσεις της.

«Αν έχετε τα κότσια, κλείστε τη πόρτα στο παρελθόν και ελάτε να συζητήσουμε την πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για να κάνουμε Εξεταστική Επιτροπή. Λύστε τις διαφορές σας», επεσήμανε η κ Γεννηματά σχολιάζοντας την αντιπαράθεση κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

«Ο ελληνικός λαός που σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου περίμενε από το πρωθυπουργό να πει συγκεκριμένα πράγματα. Όμως αποδεικνύεται ότι στήριξε τις ελπίδες του σε ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις. Είναι φανερό ότι η θηλιά σφίγγει όλο και περισσότερο στο λαιμό του ελληνικού λαού, η οικονομία βυθίζεται, μεγάλες κοινωνικές ομάδες βρίσκονται στο δρόμο και έρχεται σε όλα αυτά να προστεθεί και η προσφυγική κρίση», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά.

«Είναι απογοητευτική για τον ελληνικό λαό η εικόνα και το επίπεδο αυτό της συζήτησης που απαξιώνει όλα τα κόμματα, προσπαθώντας να χτιστεί μια πόλωση, ένας μικρός δικομματισμός την ώρα που έπρεπε να μιλάμε για εθνική στρατηγική. Προσπαθείτε να πετάξετε τη μπάλα στην εξέδρα. Η εικόνα είναι τραγική. Ο πανικός δεν είναι σύμβουλος. Χρειάζεται ψυχραιμία και εγρήγορση» τόνισε.

Τη δημιουργία εθνικής επιτροπής δράσης για το προσφυγικό ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης

Τη συγκρότηση επιτροπής εθνικής δράσης για το προσφυγικό, με εθνικό συντονιστή τον πρωθυπουργό, πρότεινε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Ο κ. Θεοδωράκης, καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση για την πολιτική της στο μεταναστευτικό το 2015, ενώ έκανε λόγο για «δυσθεώρητο λάθος της Ευρώπης να μεταβάλει την Ελλάδα σε φυλακή προσφύγων και μεταναστών, θυσιάζοντας το ευρωπαϊκό ιδεώδες στο βωμό ταπεινών ενστίκτων». Πρόσθεσε δε, ότι από τη σημερινή κατάσταση επωφελείται η Τουρκία, η οποία με μοχλό το μεταναστευτικό, επιχειρεί να προωθήσει τις θέσεις της στο Αιγαίο.

«Χρειάζεται γενναία διακομματική πλειοψηφία για να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι τις προτάσεις Γιούνκερ» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι θα πρέπει, εκτός από την εγκατάσταση των Hot spots στην Τουρκία και την ενεργοποίηση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, οι πρόσφυγες που δεν είναι μετανάστες να επαναπροωθούνται μέσα σε λίγες ώρες στην Τουρκία.

Ζήτησε ακόμη να έχει ρόλο το ΝΑΤΟ στη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων, και η παροχή ασύλου στους πρόσφυγες να δίνεται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.