Ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των θεσμών- Σκληρή στάση από ΔΝΤ

01 Φεβ 2016

Στις 17:00 ξεκινά η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής. Με επικεφαλής της ελληνικής πλευράς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη σημερινή πρώτη συνάντηση θα γίνει μια εισαγωγική συζήτηση με τους θεσμούς σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών.

Οι θεσμοί θα παραμείνουν στην Ελλάδα για μερικές μέρες έως ότου ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης που υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου ως το τέλος της εβδομάδος. Θα επιστρέψουν στη συνέχεια στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

 

Tο οικονομικό επιτελείο δέχτηκαν με ανακούφιση την έλευση των επικεφαλής των θεσμών, καθώς αυτό σηματοδοτεί ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο επικρατεί προβληματισμός για το ότι ακόμα και σήμερα κανείς στην Αθήνα δεν γνωρίζει με σαφήνεια ποιες είναι οι προθέσεις των δανειστών. Και αυτό, διότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της τρόικας, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να τηρεί την πιο σκληρή στάση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος.

Σύμφωνα με την Αγορά, η Ντ. Βελκουλέσκου έχει πάρει οδηγίες να είναι ιδιαίτερα πιεστική προς την Αθήνα και παρά την αποκάλυψη ότι το ΔΝΤ θεωρεί ότι έκανε λάθος το 2010 με την αναδιάρθρωση του χρέους. Θεωρώντας το μη βιώσιμο θα ανοίξει τη συζήτηση για να βρεθούν λύσεις, ωστόσο, θα θέσει πολύ σκληρές προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο. Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με δημοσιεύματα αναμένεται να ζητήσει και μείωση των κατώτατων μισθών.  Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου ο ακαθάριστος ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008 κατά 14%. Αντιθέτως, στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 19% (από 497 σε 589 ευρώ), ενώ στην Ιρλανδία παρέμεινε αμετάβλητος στα 1.462 ευρώ. Το εργασιακό άλλωστε θα είναι ένα από τα καυτά θέματα της διαπραγμάτευσης καθώς εκεί υπάρχει και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων που θέλει να ανοίξει τώρα το Ταμείο.

 

Για το Ασφαλιστικό, η μεγάλη μάχη αναμένεται να δοθεί στο πεδίο των μετρήσιμων στοιχείων, των αναλογιστικών προβολών και κυρίως στο εάν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος. Ο έλεγχος θα γίνει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σε δύο επίπεδα, σε τεχνικό με τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκο Φράγκο να έχει τον πρώτο λόγο διαπραγμάτευσης με τα κλιμάκια των δανειστών, και σε κεντρικό – πολιτικό με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα το ΔΝΤ ζητά μεσοσταθμική μείωση 15% σε όλες τις συντάξεις,