«Οχι» στην άρση ασυλίας των 14 βουλευτών της Ν.Δ. – Κόντρα κυβέρνησης-Αντιπολίτευσης

08 Ιουλ 2025

Να μην αρθεί η ασυλία των 14 βουλευτών της ΝΔ, που συμμετείχαν στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρ. Τριαντόπουλο εισηγείται στην ολομέλεια της Βουλής, η αρμόδια επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας, που συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης, 8 Ιουλίου 2025. Κατά της άρσης τάχθηκε η ΝΔ, «παρών» δήλωσαν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά, ενώ Ελληνική Λύση, ΚΟ Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «Ναι». Πηγές της πλειοψηφίας έκριναν ότι η στάση, ακόμα και συστημικών κομμάτων, για ποινική αξιολόγηση της ψήφου των βουλευτών, δημιουργεί «κακό προηγούμενο», όταν μάλιστα το Σύνταγμα προβλέπει ότι «ο βουλευτής δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο για γνώμη ή ψήφο που έδωσε κατά την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων».

   Το αίτημα άρσης ασυλίας είχε υποβληθεί κατόπιν της από 10-4-2025 μηνυτήριας αναφοράς της Μαρίας Καρυστιανού. 

Οι 14 βουλευτές για τους οποίους είχε κατατεθεί αίτημα άρσης ασυλίας είναι οι Παναγής Καππάτος, Μαρία Αντωνίου, Γεώργιος Βρεττάκος, Αγγελική Δεληκάρη, Αθανάσιος Ζεμπίλης, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, Νεοκλής Κρητικός, Περικλής Μαντάς, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, Τζίνα Οικονόμου, Σταύρος Παπασωτηρίου και Ασημίνα Σκόνδρα.

Η απόφαση για άρση ή μη της ασυλίας των βουλευτών θα ληφθεί από την Ολομέλεια της Βουλής, σε συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Αντιπαράθεση Κυβέρνησης- αντιπολίτευσης

«Σήμερα γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας μας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σχολιάζοντας το πώς ψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχετικά με την άρση της ασυλίας των 14 βουλευτών της ΝΔ.

Τόνισε μάλιστα ότι «υιοθέτησαν την στάση που ακολούθησε στο παρελθόν η Χρυσή Αυγή για τη ψήφο των βουλευτών στα μνημόνια και μετέπειτα η Ελληνική Λύση για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Απαντώντας στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η Χαρ. Τρικούπη αναφέρει: 

«Έχουμε επανειλημμένα τόσο εμείς όσο και σοβαροί συνταγματολόγοι επισημάνει ότι η μεθόδευση που εγκαινίασε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την υπόθεση Τριαντόπουλου, αποτελεί ευθεία παραβίαση του Συντάγματος. Και εμείς δεν πρόκειται να συμπράξουμε σε αυτή την πρακτική. 

Μια αρνητική ψήφος σήμερα θα αποτελούσε δικαίωση αυτής της αντισυνταγματικής μεθόδευσης. Προφανώς, το «παρών» δηλώνει ότι η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής με όρους εσχάτης προδοσίας δεν μας εκφράζει.

Ας μην κουνάει το δάχτυλο της προάσπισης του Συντάγματος και της δήθεν προστασίας των θεσμών ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, που έχει καταστήσει τις συνταγματικές διαδικασίες «κουρελόχαρτο». 

«Η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τις άρσεις ασυλίας είναι ταυτόχρονα μια πολιτική καταδίκη της επιλογής Μητσοτάκη να μπαζώσει την αλήθεια στην προκαταρκτική Τριαντόπουλου και σύμφωνη με το Σύνταγμα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.