«Χρειάζεται ένας νέος φορέας του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού χώρου και της κεντροαριστεράς, προκειμένου να μπορέσει να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ελλάδα», δηλώνει η Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξή της στον ιστότοπο του thecaller.gr
Η κ. Διαμαντοπούλου δεν είναι αρνητική στην πρόταση Γεννηματά, ωστόσο τονίζει ότι χρειάζεται και νέος φορέας, αλλά και ένα νέο στίγμα ιδεών το οποίο θα δημιουργήσει μια νέα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα.
«Η πρώτη απάντηση μου είναι λοιπόν – τονίζει- ότι η ανάγκη και το αίτημα των καιρών –όπως αποτυπώνεται και στις μετρήσεις κοινής γνώμης μεταξύ των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντροαριστεροί» – είναι η δημιουργία ενός νέου κόμματος. Ένα κόμμα που θα συσπειρώσει τα εκατομμύρια των Ελλήνων της διαλυμένης μεσαίας τάξης και του νέου πρεκαριάτου των μορφωμένων χωρίς ελπίδα άνεργων νέων. Πρώτη προτεραιότητα είναι να βγει η χώρα από την κρίση και την ανασφάλεια για το αύριο, να σταθεί στα πόδια της και να δημιουργήσει βάσεις της παραγωγής. Η Ελλάδα που παράγει με δίκτυο προστασίας για τους αδύναμους – που παρουσίασα το 2012 – είναι το ιδεολογικό πρόταγμα για την εποχή και τη χώρα. Αυτό σημαίνει σαφής ευρωπαϊκός προσανατολισμός, πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία θέσεων απασχόλησης με προσέλκυση επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, αξιοκρατία σε κάθε επιλογή, διαχωρισμός κόμματος – κράτους και ένα βασικό πλαίσιο μεταρρυθμίσεων.
Το Δίκτυο έχει δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση ώστε στο θέμα του χρέους, στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στο αγροτικό, στο μεταναστευτικό, στη παιδεία, να προχωρήσουμε με νέες ιδέες πέρα και έξω από τις απαιτήσεις του μνημονίου. Μπορούμε να έχουμε ένα καλά επεξεργασμένο και αξιόπιστο ελληνικό πρόγραμμα, με ιδέες αλλά και αριθμούς, και αυτό θα είναι το διαβατήριο για μια σοβαρή σχέση αλληλεγγύης με την Ευρώπη..
Πρέπει όμως να σας πω ότι αυτό που πιστεύω ως βασικό πρόταγμα που θα διαφοροποιήσει την πολιτική στη χώρα είναι ένα κόμμα δημοκρατικό με όργανα συλλογικής ευθύνης (δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μεσσίες) και η πίστη στην «εθνική ιδιοκτησία» των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται. Χρειαζόμαστε κόμμα με ηγεσία που θα ξέρει και θα μπορεί να κρατήσει το τιμόνι της χώρας και με βάση χρονοδιάγραμμα να πετύχει συγκεκριμένα αποτελέσματα αντί να ροκανίζει το χρόνο αφορίζοντας συνεχώς το παρελθόν και εφευρίσκοντας γενικώς εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς.
Απαντώντας σχετικά με την πρόταση της Φώφης Γεννηματά, η κ. Διαμαντοπούλου την χαρακτηρίζει θετική, σημειώνοντας: «Κάθε πρόταση που αποβλέπει στην ενότητα του χώρου είναι θετική. Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θέλουμε να φτιάξουμε πολιτικά και οργανωτικά στον χώρο που περιέγραψα ώστε να έχει απήχηση και κυρίως χρησιμότητα για τη χώρα. Εδώ νομίζω ότι υπάρχει σύγχυση και διαφορετικές προσεγγίσεις ακόμα.
Η δική μου θέση είναι ότι χρειαζόμαστε νέο στίγμα και νέο σχήμα.
Νέο στίγμα σημαίνει ιδέες και προτάσεις, που αφήνουν ριζικά πίσω το παρελθόν και βγάζουν αποφασιστικά τη χώρα απ’ την κρίση. Νέο σχήμα ξεκινά με ιδρυτικό συνέδριο με ριζικά νέες αντιλήψεις και πρακτικές, καθολική ενεργοποίηση των δυνάμεων της παράταξης και όχι συνάθροιση υπαρχόντων σχημάτων. Ένα νέο εγχείρημα όπου όλοι συμμετέχουν σε ισότιμη και ανιδιοτελή βάση. Για τις ηγεσίες των κομμάτων του χώρου σημαίνει ένα καταρχήν προσωπικό βήμα πίσω για ένα συλλογικό άλμα μπροστά»
Τέλος, όσον αφορά μια πιθανή της σύμπλευση με την Νέα Δημοκρατία, η κ. Διαμαντοπούλου ξεκαθαρίζει χαρακτηριστικά: »Η δική μου όμως προσπάθεια επικεντρώνεται στο να συμβάλλω στην ανάδειξη και τη συγκρότηση ενός μεταρρυθμιστικού πόλου, λαϊκού ενδιαφέροντος και απήχησης. Η ΝΔ κάνει την δική της δουλειά και έχει δρομολογήσει τις δικές της εξελίξεις».
.