Αυστηρή προειδοποίηση και σαφές μήνυμα στέλνουν στην ελληνική κυβέρνηση ευρωπαίοι αξιωματούχοι, με αιχμή το προσφυγικό, την ώρα που στο εσωτερικό «μέτωπο» εντείνονται οι αντιδράσεις για τη δημιουργία hot spots με αιχμή την Κω.
H συζήτηση που διεξάγεται τα τελευταία 24ωρα στην Ευρώπη, αφορά στο ενδεχόμενο να μεταφερθούν τα κοινά σύνορα από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ελλάδας βορειότερα, καθώς εκτιμάται ότι οι ελληνικές αρχές δεν καταφέρνουν να ελέγξουν αποτελεσματικά τις προσφυγικές ροές.
Σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt με τον τίτλο, «Η Ευρώπη αναζητά τα νέα σύνορά της στη FYROM», γίνεται λόγος για de facto μετακίνηση των συνόρων βορειότερα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία έχουν στείλει περίπου 60 αστυνομικούς στα Σκόπια ώστε να φυλάσσουν τα σύνορα με την Ελλάδα, ενώ η Κομισιόν εμφανίζεται πρόθυμη να διαθέσει άμεσα 10 εκατομμύρια ευρώ για τα έξοδα αποστολής αστυνομικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα φυλάσσουν τα σύνορα Ελλάδας-Σκοπίων.
Εν τω μεταξύ, στην ενίσχυση του συρμάτινου φράχτη, στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής προχωρά η ΠΓΔΜ, στο πλαίσιο των αναγγελιών για αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με τη διέλευση προσφύγων.Σκαπτικά μηχανήματα του στρατού της ΠΓΔΜ ξεκίνησαν από χθες τις εργασίες για τον καθαρισμό και τη διαμόρφωση του χώρου και ήδη στρατιώτες της χώρας έχουν αναγείρει έναν παράλληλο φράχτη, σε σημείο της ουδέτερης ζώνης Ειδομένης-Γευγελής, από το οποίο γίνεται η διέλευση προσφύγων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, διευκρίνισε ότι «η έκθεση βασίζεται σε εξέταση που έγινε τον Νοέμβριο. Περιγράφει κακώς κείμενα που υπήρχαν τότε, τα οποία όμως παρουσιάστηκαν με υπερβολικό τρόπο», τονίζοντας ότι οι ελλείψεις στο πεδίο της καταγραφής των προσφύγων οφείλονται στην έλλειψη του απαραίτητου εξοπλισμού.
Όπως επισήμανε, για αυτές τις ελλείψεις «ο κύριος υπεύθυνος δεν είναι η Ελλάδα». Δίνει μάλιστα ένα παράδειγμα: «Ζητήσαμε 1.800 υπαλλήλους της Frontex – όμως ήρθαν μόλις 800. Υπάρχει έλλειψη μεταφραστών. Και χρήματα για νέες συσκευές Eurodac (σ.σ. για ηλεκτρονική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων) λάβαμε από την ΕΕ μόλις την περασμένη εβδομάδα». Ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε μεν ότι η Ελλάδα φέρει και αυτή ευθύνη για τις καθυστερήσεις στην κατασκευή των λεγόμενων hot spots για την καταγραφή των προσφύγων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι «οι καθυστερήσεις είναι για πολλούς μια βολική δικαιολογία προκειμένου να μας επιτεθούν πολιτικά». Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, «υπάρχουν και άλλες αλήθειες», εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός «μόλις τον Οκτώβριο εκταμιεύθηκαν χρήματα» από την ΕΕ για την Ελλάδα.
Χαρακτήρισε ανοησία την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, σημειώνοντας ότι «τέτοιες απειλές δεν βοηθούν ούτε εμάς τους Έλληνες ούτε την Ευρώπη. Ο,τι κι αν συμβεί με τη Σένγκεν δεν θα έχει καμία επιρροή στη ροή προσφύγων».
Δ. Βίτσας: Σχεδόν έτοιμα είναι τα τέσσερα από τα πέντε hotspots
Σχεδόν έτοιμα είναι τα τέσσερα από τα πέντε hotspots, σε Μυτιλήνη, Λέρο, Χίο και Σάμο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος τόνισε ότι παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, συνεχίζονται οι εργασίες στην Κω.
«Προσωπικά, λυπάμαι όταν ο φόβος επικρατεί στο μυαλό και στις πράξεις ανθρώπων» ανέφερε ο κ. Βίτσας μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε: «Ντρέπομαι για τη μικρή ομάδα συνελλήνων, οι οποίοι ξεκινώντας από αντιλήψεις πολιτικές και ιδεολογικές, υπάρχει και αυτό το στοιχείο, βρίσκεται πίσω ή μπροστά σε τέτοια γεγονότα. Και μάλιστα ξεπερνά κάθε είδος με επιθέσεις, όχι μόνο σε χώρους, αλλά και σε Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες».
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο στόχος για τους μετανάστες είναι μετά την ταυτοποίηση, «και το γεγονός ότι θα υπάρχει ένας χώρος όπου οι άνθρωποι θα μπορούν να σιτίζονται, να στεγάζονται μέχρι 48 ώρες και μετά να μεταφέρονται».