Ασφυξία στην Ειδομένη – Πάνω από 10.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι – Ντ. Τουσκ: Τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας

02 Μαρ 2016

Περισσότεροι από 10.000 χιλιάδες, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ η οποία  ωστόσο να διατηρεί τα σύνορα ερμητικά κλειστά από το μεσημέρι της Δευτέρας, οπότε και πέρασαν μόλις 30 πρόσφυγες. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων ασφάλειας των Σκοπίων περιπολούν δίπλα στον φραχτη που έχει υψωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα, προκειμένου να αποτραπεί κάθε προσπάθεια βίαιης εισόδου προσφύγων και μεταναστών, ενώ  από χθες έχει ενισχυθεί με 700 άνδρες της Αστυνομίας και του στρατού και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα.

Tην ίδια ώρα, σε αυστηρότερα μέτρα ελέγχου των προσφυγικών ροών συμφώνησαν οι αρχηγοί της αστυνομίας πέντε χωρών, κυρίως των Δυτικών Βαλκανίων, σε νέα συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι, μετά από εκείνην στο Ζάγκρεμπ στις 18 Φεβρουαρίου, από τις αποφάσεις της οποίας προκλήθηκε η κατάσταση ασφυξίας στο βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

Στη συνάντηση της Τρίτης έλαβαν μέρος οι αρχηγοί της αστυνομίας της Αυστρίας, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, καθώς και εκπρόσωποι της Ουγγαρίας και της Ολλανδίας ως προεδρεύουσας χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ, όπως δηλώθηκε, δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση η Ελλάδα και η Γερμανία.

Η Αυστρία και η Ελλάδα είναι εταίροι και όχι αντίπαλοι και πρέπει να συνεννοηθούν για την εξεύρεση από κοινού μίας ευρωπαϊκής λύσης και όχι μίας λύσης με την οποία ο ένας θα θέλει να επιβάλλεται στον άλλο, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση. Επισήμανε πως δεν μπορεί κάποιος να συζητά για τα σύνορα της Ελλάδας χωρίς αυτή να παραβρίσκεται εκεί. Όπως σημείωσε ο κ Κοτζιάς, κάποιοι έχουν την ψευδαίσθηση πως αν κλείσουν τα σύνορα, οι πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα και δεν θα ψάξουν να βρουν άλλους δρόμους

Εν τω μεταξύ, την περιοδεία του στην περιοχή, η οποία την Πέμπτη θα τον φέρει στην Αθήνα για συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε σήμερα από τη Βιέννη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ενόψει της έκτακτης συνόδου Κορυφής Ε.Ε.-Τουρκίας στις 7 Μαρτίου.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στη χώρα μας υπολογίζεται σε περίπου 30.000. Το πρωί κατέπλευσε στο λιμάνι  του Πειραιά το πλοίο «Αριάδνη», μεταφέροντας 829 μετανάστες και πρόσφυγες από Χίο και Μυτιλήνη. Στις 09.00 αναμένεται να καταπλεύσει και το επιβατηγό οχηματαγωγό «Blue Star 2» με 187 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ αργότερα αναμένεται και άλλο πλοίο με πρόσφυγες. Ήδη στο λιμάνι φιλοξενούνται περισσότεροι από 2.000 πρόσφυγες.

Μέχρι στιγμής ο ΟΛΠ έχει διαθέσει τρεις επιβατικούς σταθμούς(Ε-1, Ε2, Ε3) για τη φιλοξενία των μεταναστών και προσφύγων αλλά και την Πέτρινη Αποθήκη. Όπως τονίζουν στελέχη του οργανισμού, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, αναμένεται να δοθεί προς φιλοξενία και ο επιβατικός σταθμός του ΟΛΠ που βρίσκεται στην πύλη Ε-7.

Περίπου 300 πρόσφυγες και μετανάστες διανυκτέρευσαν στην πλατεία Βικτωρίας, καθώς οι δομές φιλοξενίας στην Αττική είναι ασφυκτικά γεμάτες. Οι συνθήκες διαβίωσης και υγιεινής στην πλατεία είναι άθλιες, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των συνεργείων του Δήμου Αθηναίων να διατηρούν το χώρο καθαρό.

Πολλά από τα παιδάκια που βρίσκονται στην πλατεία νοσούν με εμπύρετες ιώσεις και οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν αναλάβει και τη διανομή φαρμάκων.

 

Ντ. Τουσκ: Τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα

«Η ετοιμότητά μας να σταθούμε δίπλα στην Αθήνα κατά τη διάρκεια αυτών των δύσκολων ωρών αποτελεί ένα τεστ για τον ευρωπαϊσμό μας, όπως και η επιστροφή στην εφαρμογή της Σένγκεν», αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Ντόναλντ Τουσκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, σήμερα στη Βιέννη.

Ο Ντ. Τουσκ σημειώνει πως η επαναφορά των αποτελεσματικών ελέγχων στα σύνορα δεν είναι εύκολη απόφαση, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» και υποστηρίζοντας ότι πρέπει να γίνεται με «συντονισμένο τρόπο». «Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διάβρωσης της εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει.

Επιπλέον, αναφέρει πως «πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της απόφασής μας», τονίζοντας ότι η χώρα που πρέπει να υποστηρίξουμε περισσότερο είναι η Ελλάδα. «Ο αριθμός των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα ανεβαίνει, όχι επειδή θέλουν να κάνουν την Ελλάδα σπίτι τους, αλλά επειδή ελπίζουν ότι από την Ελλάδα θα προχωρήσουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία ο κ. Τουσκ αναφέρει ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σταματήσουν οι προσπάθειες για βελτίωση της συνεργασίας της ΕΕ με τους «γείτονές της». «