Βουλή: Αντιπαράθεση για το ασφαλιστικό χωρίς σημεία σύγκλισης- και κόντρες… διαρροών

26 Ιαν 2016

Σε υψηλούς τόνους και με εκατέρωθεν κατηγορίες εξελίσεται η συζήτηση στη Βουλή για το Ασφαλιστικό, κατά την οποία διεξήχθη και πρώτη αντιπαράθεση στη Βουλή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη

Τσίπρας: Κατάρρευση του ασφαλιστικού, αν δεν ληφθούν μέτρα 

Στην ομιλία του,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι όλα τα κόμματα οφείλουν να πάρουν θέση σε ένα μείζον θέμα όπως αυτό της βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού συστήματος και τόνισε ότι στο ερώτημα «αν οι επόμενες γενιές θα έχουν κοινωνική ασφάλιση δεν χωρούν υπεκφυγές, ούτε κρυφτό».

Είπε ότι το Ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν είναι βιώσιμο «και αν δεν πάρουμε μέτρα θα καταρρεύσει».Την μη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού την απέδωσε στην «λεηλασία επί 40 χρόνια των Ταμείων από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ», στην δημογραφική κατάσταση της χώρας, και στις «πολιτικές επιλογές στα χρόνια της κρίσης που οδήγησαν στην μείωση του ΑΕΠ κατά 25% και στην εκτόξευση του ποσοστού της ανεργίας από το 7% στο 25%».

Απευθυνόμενος σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έθεσε ερωτήματα με πρώτο «αν εκτός από δημαγωγία, έχουν κάποια πρόταση να καταθέσουν εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα, λεηλάτησαν τα Ταμεία και δημιούργησαν «μαύρες τρύπες» σε αυτά στα χρόνια της κρίσης».

«Θα στηρίξετε την συμφωνία της κυβέρνησης με τους εργοδοτικούς φορείς για αύξηση της εισφοράς τους, ή θα συμπαραταχθείτε με το ΔΝΤ και τις ιδεοληψίες του που θα οδηγήσουν σε νέες περικοπές συντάξεων, δίπλα στις 12 προηγούμενες που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί;» ήταν το δεύτερο ερώτημα που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η πρόταση της κυβέρνησης δεν προβλέπει περικοπές συντάξεων.

«Κάποιοι αρνούνται τον διάλογο με την κυβέρνηση», τόνισε ο πρωθυπουργός, και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο , δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες δήλωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «πράγματι υπάρχουν γκρίζες ζώνες και θα πρέπει να μπει τάξη, υπογραμμίζοντας πως οι αγρότες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε αλλά οι μεσάζοντες που έχουν αδήλωτα υπερκέρδη».

Μητσοτάκης: Το δίλημμα σήμερα είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων

Με συνολική επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι «έχετε μετατρέψει την ελπίδα σε απόγνωση. Είστε η πιο επιβλαβής κυβέρνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδας, οδηγήσατε την χώρα στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη, κλείσατε τις τράπεζες, υπογράψατε τρίτο μνημόνιο».

Συνεχίζοντας την επίθεση θύμισε την 13η σύνταξη, την κατάργηση με έναν νόμο του μνημονίου. «Εσείς μπορεί να θέλετε να τα ξεχάσετε, οι πολίτες όμως βιώνουν την σκληρή πραγματικότητα. Ούτε ένα συγγνώμη στους πολίτες, αντίθετα επιλέξατε την Κυριακή μία διχαστική επίθεση. Δηλητηριάζετε την κοινωνία με ταξικό μίσος. Το δίλημμα σήμερα είναι ανάμεσα στο χθες του λαϊκισμού και στο αύριο της αλήθειας και των μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα πρόχειρο και μη κοστολογημένο πρόγραμμα ενώ παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κοροϊδεύει συστηματικά τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Φ. Γεννηματά: Απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και διάλογος από μηδενική βάση

 Την απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό και την διεξαγωγή διαλόγου από μηδενική βάση ζήτησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.«Αποσύρετε το ασφαλιστικό σας σχέδιο, βάλτε τις προτάσεις σας στο καλάθι των αχρήστων και ξεκινήστε διάλογο από την αρχή για να βρεθεί λύση. Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό σας σχέδιο, πάρτε το πίσω τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα στους αγρότες και ότι «με τα μέτρα που τους επιβάλλει τους καταστρέφει, τους οδηγεί στην εξόντωση και ταυτόχρονα καταδικάζει την ελληνική περιφέρεια σε μαρασμό».«Δεν είναι τυχαίο ότι στα σημεία διαμαρτυρίας είναι νέοι άνθρωποι. Το να απειλούν οι υπουργοί τους αγρότες δεν είναι λύση», επεσήμανε.

Ακόμα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό κατηγορώντας τον ότι «παραδόθηκε άνευ όρων και τώρα ψάχνει να μεταφέρει τις ευθύνες του και να βρει συνενόχους», αλλά και ότι κατασκευάζει εχθρούς.

«Ο πρωθυπουργός γύρισε την πλάτη στη συνεννόηση και σήμερα δήθεν ζητά διάλογο. Η κυβερνητική πρόταση όμως δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Είναι μια επικίνδυνη πρόταση», ανέφερε και πρόσθεσε.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, δήλωσε αντίθετη με την εξοντωτική, όπως την χαρακτήρισε αύξηση των εισφορών, υποστήριξε ότι δεν είναι βιώσιμη λύση αλλά αντίθετα οδηγεί σε απώλεια πόρων, πρότεινε να συνδεθούν με την ρήτρα απασχόλησης ενώ κατέθεσε τις προτάσεις του κόμματος της που προβλέπουν μεταξύ άλλων:

-Ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με την δημιουργία 3 ταμείων κύριας ασφάλισης.

-Υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση και ρήτρα βιωσιμότητας.

-Επαγγελματικά ταμεία με ενιαίο σύστημα για όλους με βάση το νόμο 3863.

-Διατήρηση και αναμόρφωση του ΕΚΑΣ.

-Νέοι όροι για το σύστημα ασφάλισης με μεταφορά μέρους πόρων από τις αποκρατικοποιήσεις.

-Ενοποίηση μηχανισμών ελέγχου

-Αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων με διαφάνεια

-Να επιβληθεί η κατώτατη κλίματα των εισφορών σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες ζουν σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων.

 

Στ. Θεοδωράκης: Αυτό το ασφαλιστικό που γεννά νέες ανισότητες δεν θα το στηρίξουμε

Επίθεση τόσο στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, με αιχμή το ασφαλιστικό και το αγροτικό, κατηγορώντας τα ότι δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων ενώ αντίθετα, όπως είπε, « υπερασπίστηκαν μαζί ένα πελατειακό αδιάφανο σύστημα και πολέμησαν τις λίγες δειλές προσπάθειες μεταρρύθμισής τους».

«Στις αντιδράσεις πρωτοστατούσαν πάντα οι συντεχνίες, οι πελάτες των κομμάτων. Κοινός τους στόχος: Ότι φάμε ότι πιούμε και ότι αρπάξουμε σήμερα και άσε τις επόμενες γενεές να ψάχνονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό, και πρόσθεσε:

«Δεκαετίες τώρα έχουμε, εισφοροδιαφυγή, μεγάλο λειτουργικό κόστος των ασφαλιστικών μηχανισμών, καθυστέρηση στη μηχανοργάνωσή τους και έλλειψη διαφάνειας που καθιστά αδύνατη την αξιολόγηση της προσφοράς του κάθε ταμείου

Αλλά για όλα αυτά καμία συζήτηση, καμία πρόταση, καμιά αγωνία».

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει συγνώμη από τους αγρότες, να τους πει την αλήθεια και να πάψει να τους κοροϊδεύει.

«Πείτε τους ότι οι υποσχέσεις σας ήταν ψεύτικες. Μην νομίζετε ότι θα τους ξεγελάσετε με χάντρες. Κατάλαβαν ότι τους χρησιμοποιήσατε για να πάρετε την εξουσία. Βλέπουν τον τρόπο που πολιτεύεστε. Ενημερώνονται για τις υπερβολές σας

Ξέρουν για τις σπατάλες σας, το κομματικό σας κράτος, τις χιλιάδες των μετακλητών σας υπαλλήλων», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Λεβέντης: Να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση 

Την πρότασή του να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να σχηματιστεί οικουμενική επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής.

Ο αρχηγός της Ένωσης Κεντρώων τόνισε, παράλληλα, ότι τα υπόλοιπα κόμματα περιμένουν ειλικρίνεια. «Επιμένετε στον ΣΥΡΙΖΑ στην άποψη ότι με λιγότερα λεφτά δεν κόβετε τίποτα. Τότε γιατί δεν κρατάτε το παλιό σύστημα των κκ. Σαμαρά και Παπανδρέου; Ποιον κοροϊδεύετε;» ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Αντιπαράθεση και μέσω διαρροών

Eνδεικτικό της σύγκρουσης των δύο πολιτικών αρχηγών ήταν το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης κυβερνητικής πηγές έκαναν λόγο για ήττα «κατά κράτος» του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στο ίδιο ύφος ήεθς η απάντηση και από την πλευρά της ΝΔ.

Συγκεκριμένα:

Για ήττα «κατά κράτος» του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην προ ημερησίας συζήτηση στη βουλή για το ασφαλιστικό, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές και προσθέτουν ότι ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο έχασε κατά κράτος την πρώτη του συζήτηση στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος, αλλά αποκάλυψε ότι:

1. Επιδιώκει την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, γεγονός που μεταφράζεται σε εξαφάνιση των επικουρικών συντάξεων.

2. Προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση!

3. Επιμένει στις περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα -πάντα αμετανόητος?

4. Καλεί την κυβέρνηση να προσέξει την αδήλωτη εργασία!

5. ‘Ασκησε κριτική στη ΝΔ και απένειμε έπαινο στον Τ. Γιαννίτση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ουσιαστικά ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμιά πρόταση για το ασφαλιστικό παρά, μόνο, επανέφερε στην επιφάνεια, σε ακόμα πιο σκληρή γραμμή, το mail Γκ. Χαρδούβελη!

Ο πρόεδρος της ΝΔ, επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης «συντάχθηκε κάτω από τις «φτερούγες του ΔΝΤ» αγνοώντας ακόμα και τις διαφορές που έχει το Ταμείο με Κομισιόν και ΕΚΤ».

Λίγο αργότερα απάντησαν κύκλοι του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Αφού ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται άνετα στην αίθουσα της Βουλής με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιλέγει να μιλήσει ξανά με διαρροές.

Αυτή τη φορά λίγο πριν τη δευτερολογία του. Όσοι είδαν κατάλαβαν. Άλλωστε το κατά συρροής ψέμα δεν μπορεί να νικήσει ποτέ την αλήθεια».