Δ. Αβραμόπουλος: Σε κίνδυνο η Συνθήκη Σένγκεν- Διαψεύδει τα περί προσωρινής εξόδου της Ελλάδας

24 Ιαν 2016

Διαψεύδει ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος το δημοσίευμα των «Financial Times», που θέλει τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας να εξετάζουν την επιβολή αυστηρότατων ελέγχων στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, παγιδεύοντας χιλιάδες πρόσφυγες σε ελληνικό έδαφος και θέτοντας ουσιαστικά τη χώρα μας εκτός της Ζώνης Σένγκεν.

«Βεβαίως δεν υπάρχει» τέτοιο σχέδιο, δήλωσε στο MEGA ο κ. Αβραμόπουλος, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν είναι μόνη της» στην προσπάθεια για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά έχει την στήριξη της Ευρώπης, ενώ από την άλλη πλευρά η ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμα μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

«Όσα γράφονται για την Σένγκεν και για αποπομπές δεν μας βρίσκουν σύμφωνους», ανέφερε ο επίτροπος, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι η προσφυγική κρίση «δεν θα ξανανοίξει τη συζήτηση» για Grexit.

Απαντώντας εμμέσως στην κριτική που δέχεται η χώρα μας, ο κ. Αβραμόπουλος έστρεψε την κριτική του στα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε., υπενθυμίζοντας αιχμηρά ότι ενώ έχουν δεσμευθεί με την υπογραφή τους ότι θα υποδεχτούν 160.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία έως τώρα έχουν μετεγκατασταθεί μόλις 277 άτομα.

«Η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης βρίσκεται σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο» και «δοκιμάζει τη βούληση και την ικανότητα των κρατών- μελών να εφαρμόσουν την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, την οποία και έχουν εγκρίνει» τονίζει ο επίτροπος Μετανάστευσης σε συνέντευξή του στη «Real News».

«Η Συνθήκη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο» αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «αναστολή της Συνθήκης Σένγκεν θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της Ευρώπης όπως τη γνωρίζουμε σήμερα». Παράλληλα ό κ. Αβραμόπουλος προειδοποιεί ότι «πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν τα hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία. Υπάρχουν» σημειώνει «δεσμεύσεις ότι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων από τώρα θα είναι έτοιμα». «Αν η Ελλάδα» αναφέρει, «κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Διαφορετικά, η κατάσταση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και ίσως η αιτία όχι μόνο να εκτεθεί σε κίνδυνο η ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, αλλά και η τύχη της ζώνης Σένγκεν».

Διαπιστώνει δυσκολίες και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και τονίζει: «Είναι αναμφισβήτητο ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία την Ευρώπη, ίσως περισσότερο από ποτέ, ειδικότερα μπροστά στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην ευρύτερη περιοχή».

Ερωτώμενος αν το «Grexit» εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι, ο κ. Αβραμόπουλος απαντά: «Θέλω να πιστεύω ότι απομακρύνθηκε. Ωστόσο, πάντα υπάρχει κίνδυνος. Θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή και την τήρηση των συμφωνηθέντων». Για την εκλογή του κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ, ο Δημ. Αβραμόπουλος κάνει λόγο για μία «σαφέστατα θετική αλλαγή». «Στο καινούργιο τους ξεκίνημα η ΝΔ και ο νέος της αρχηγός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζουν ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο, για την παράταξη, αλλά και για το πολιτικό μας σύστημα».