«Είμαστε περήφανοι που συγκρουστήκαμε και δώσαμε μάχες και αναδείξαμε αυτό το μεγάλο κενό δημοκρατίας στην Ευρώπη, που παρά τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες πατάμε γερά στα πόδια μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην έναρξη της ομιλίας του στο Ταε Κβο Ντο στο Παλαιό Φάληρο με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Είναι θράσος να ακούω τον κ. Μητσοτάκη που λέει ότι με τη δική μας διαπραγμάτευση επιβαρύνθηκε η χώρα όταν εκείνοι έριξαν το ΑΕΠ της χώρας κατά 25% μέσα σε τέσσερα χρόνια», είπε χαρακτηριστικά, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση ορισμένων από την ηγεσία της ΓΣΕΕ και κάποιων αγροτοσυνδικαλιστών που τις ημέρες προ του δημοψηφίσματος είχαν ταχθεί υπέρ του «ναι».
Σε μια επιχείρηση συσπείρωσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της κομματικής βάσης, έκανε λόγο για σενάρια εκτροπής με την πτώση της κυβέρνησης της Αριστεράς. «Προσπαθούν ξανά για εκτροπή… Θα διαψευστούν καλά και τους το λέμε ότι όσο παλεύουν η κυβέρνηση και η χώρα θα προχωρήσει όσο κι αν λυσσομανούν θα έρθει η ελάφρυνση του χρέους» τόνισε χαρακτηριστικά.
Έκανε λόγο για προσπάθεια επανασυσπείρωσης αυτών των δυνάμεων με στόχο να γυρίσει η χώρα πίσω, στην εποχή της «ανομίας και της αυθαιρεσίας της ολιγαρχίας και των καναλαρχών». Σημείωσε ότι αυτές οι δυνάμεις προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο εκβιασμού της κυβέρνησης και τις εγκάλεσε ότι κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ στο θέμα του Ασφαλιστικού.
Τόνισε ότι «κάποιος θα είναι ή με τις κινητοποιήσεις ή με το ΔΝΤ», ενώ αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, τον κάλεσε να διευκρινίσει αν είναι «με τα μπλόκα ή με το ΔΝΤ».
Επιτέθηκε, επίσης κατά της ΕΕ, κάνοντας λόγο για «αντιδραστικούς κύκλους της Ευρώπης» που όπως σημείωσε, «μας είχαν στημένη την παγίδα για να μας υποτάξουν και όταν είδαν ότι δεν μπορούν να μας υποτάξουν έστησαν την παγίδα του Grexit»
«Κάρφωσε» όλους εκείνους που ζητούσαν μετωπική σύγκρουση με τους δανειστές λέγοντας πως εάν το είχε πράξει αυτό η κυβέρνηση – αγνοώντας το Grexit – θα είχε προκληθεί μεγάλη ζημιά σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες, ενώ και οι πολιτικοί της σύμμαχοι στην Ευρώπη θα είχαν γίνει από κατήγοροι της λιτότητας «απολογητές της καταστροφής».
«Ένα χρόνο μετά είμαστε περήφανοι που δώσαμε αυτές τις μάχες που δώσαμε ανάσα αξιοπρέπειας και αγώνα συγκρουστήκαμε σε ένα κατεστημένο στην Ευρώπη που επιμένει σε συνταγές λιτότητας κι εκείνους που λένε ότι ‘δεν φταίνε οι συνταγές, αλλά αυτοί δεν τις εφαρμόζουν καλά’».
Ασφαλιστικό: Χρειάζεται διορθώσεις
Το ασφαλιστικό σύστημα είτε θα μεταρρυθμιστεί είτε θα καταρρεύσει, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός και μίλησε για «αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, προκειμένου να προστατευτούν οι νέοι επιστήμονες και τα χαμηλά εισοδήματα με κοινωνική δικαιοσύνη και ουσιαστικό διάλογο».
«Δεν ευθυνόμαστε εμείς για το PSI, δεν ευθυνόμαστε για αύξηση των άνεργων και το δημογραφικό. Πρέπει να σταθούμε με ευθύνη σε ένα μείζον εθνικό πρόβλημα και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν όλοι» διεμήνυσε. Δεν γίνεται σε μία χώρα με λιγότερο από 4 εκατ. ενεργό πληθυσμό να στηρίζονται 2,5 εκατ. συνταξιούχοι. Κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε το ύψος των συντάξεων. Προτείνουμε το βάρος της αναγκαίας αλλαγής να το μοιραστούμε όλοι με κοινωνική δικαιοσύνη. Επιλέγουμε να μαζέψουμε τους πόρους όχι από περικοπές, αλλά από μία μικρή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, που προς τιμήν τους, δέχονται και οι ίδιες οι εργοδοτικές οργανώσεις» τόνισε.
Προκάλεσε τη ΝΔ να γνωρίσει τον κόσμο τι προτείνει για το ασφαλιστικό, ανακοινώνοντας «αναγκαίες διορθώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, προκειμένου να προστατευτούν οι νέοι επιστήμονες και τα χαμηλά εισοδήματα με κοινωνική δικαιοσύνη και ουσιαστικό διάλογο».
Απολογισμός
Σε απολογητικό ύφος, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε απολογισμό της δωδεκάμηνης διακυβέρνησης, και αναφέρεται στα διλήμματα και τα «τείχη» που υψώθηκαν κατά τη διαπραγμάτευση αλλά και στις επιθέσεις που δέχτηκε εντός και εκτός Ελλάδας. Υπογράμμισε ότι στη διάρκεια του περασμένου χρόνου, «αναμετρηθήκαμε με την Ιστορία και αναλάβαμε ιστορικές ευθύνες για την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια αριστερά».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι συγκρουστήκαμε με το συντηρητικό κατεστημένο που επιμένει δογματικά σε συνταγές λιτότητας και ισχυρίζεται πως δεν φταίνε οι συνταγές αυτές, αλλά η εφαρμογή τους.Εξέφρασε την περηφάνια του «που δώσαμε μάχες για να τελειώνουμε με ό,τι μας έφερε ως εδώ».Έκανε λόγο για μάχη εναντίον της ολιγαρχίας και της διαπλοκής και υπογράμμισε ότι «δεν θα γίνουμε όμηροι ούτε των εκβιαστών ούτε των οργανωμένων συμφερόντων».
Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσει με την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και τη διαπλοκή στη χώρα και σημείωσε ότι πορεύεται με αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρει και η Ελλάδα δεν θα μείνει όμηρος των εκβιαστών και των οργανωμένων συμφερόντων, αλλά θα βγει από την κρίση, με τον λαό όρθιο.