Η «Οδύσσεια» των προσφύγων – Αδυναμία διαχείρισης – Εκρηκτική η κατάσταση στην Ειδομένη- Έκτακτη βοήθεια από ΕΕ

01 Μαρ 2016

Ασφυκτική η κατάσταση στην Ελλάδα με περίπου 30.000 πρόσφυγες να έχουν εγκατασταθεί προσωρινά σε διάφορα σημεία της χώρας, περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα. Ασφυκτικά γεμάτες οι ήδη υπάρχουσες δομές, ενώ στο βόρειο Αιγαίο περιμένουν για να περάσουν στην ηπειρωτική Ελλάδα περίπου 6.000 πρόσφυγες.  Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για τη δημιουργία νέων χώρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων, ζητώντας τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Β.Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 4 κέντρα υποδοχής στην ανατολική πλευρά του νομού Κιλκίς, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα μετην ΠΓΔΜ, όπου δεν υπάρχει φράχτης. Μάλιστα, τα πρώτα δύο, στο Χέρσο και στη Νέα Καβάλα, ετοιμάστηκαν σε χρόνο-ρεκόρ και από το βράδυ της Κυριακής έχουν ήδη δεχτεί από 1.500 πρόσφυγες.

Ακινητοποιημένα στην Ειδομένη βρίσκονται τέσσερα τρένα του ΟΣΕ, περιμένοντας να πάρουν το «πράσινο φως» για να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μέσω της ΠΓΔΜ, αφού οι αρχές της γειτονικής χώρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατούν κλειστή τη βαριά σιδερόφραχτη πόρτα πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή εξαιτίας των χθεσινών επεισοδίων. Φοβούνται πως αν την ανοίξουν, πρόσφυγες θα προσπαθήσουν να περάσουν μαζικά τα σύνορα.

Άλλα έξι τρένα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιμένουν από την πλευρά της ΠΓΔΜ να εισέλθουν επί ελληνικού εδάφους.

Την ίδια ώρα, το σημείο διέλευσης στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ παραμένει ερμητικά κλειστό από χθες, όταν πριν από τα επεισόδια είχαν περάσει μόλις 30 άτομα.

Στον καταυλισμό της Ειδομένης περίπου 7.000 πρόσφυγες περιμένουν -ορισμένοι εδώ και πάνω από δέκα ημέρες- να περάσουν τη βαριά σιδερόφραχτη πύλη και να συνεχίσουν από εκεί το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη. Παντού κυριαρχεί η ίδια ερώτηση, «πότε θα ανοίξουν τα σύνορα;», ενώ οι σκηνές στα χωράφια δεξιά κι αριστερά των γραμμών πληθαίνουν, με μια ολόκληρη πολιτεία να έχει στηθεί πλάι στο χωριό των μόλις 100 κατοίκων.

Την ϊδια ώρα, περίπου 6.000 πιστοποιημένοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα, συνολικά, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, ενώ διαπιστώνεται ότι οι ροές είναι μειωμένες, λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ήδη, περίπου 1.300 άτομα, σύμφωνα με εκτίμηση του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά, φιλοξενούνται στους τέσσερις επιβατικούς σταθμούς του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς,ενώ αναμένεται να φθάσουν το μεσημέρι με δύο πλοία και ανέρχονται περίπου σε 1046 άτομα.

Στους επιβατικούς σταθμούς του λιμανιού του Πειραιά βρίσκονται πλέον σε 24ωρη βάση ιατρικό προσωπικό από το υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΚΕΕΛΠΝΟ, προκειμένου να παράσχουν οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα στους πρόσφυγες

Δεν είναι δίκαιο αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα”, τονίζει, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Μελίσα Φλέμινγκ. Δηλώνει συγκινημένη από την προσέγγιση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, ενώ τονίζει ότι δεν συνάδουν με τις ευρωπαϊκές αξίες οι περιορισμοί που επέβαλαν κάποιες χώρες. Η κ. Φλέμινγκ επίσης ξεκαθαρίζει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των Αφγανών, στους οποίους απαγορεύουν μια σειρά από χώρες την είσοδο, χρήζει διεθνούς προστασίας και θα τους παρέχονταν το καθεστώς του πρόσφυγα.

Ενα έκτακτο πακέτο που θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να διαθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση από το προσφυγικό. Σύμφωνα με βελγική εφημερίδα,  η Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει τα κονδύλια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία πρόκειται στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρήματα θα διατεθούν κατευθείαν σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, χωρίς τη μεσολάβηση του ελληνικού κράτους