Μέρκελ-Νταβούτογλου δεσμεύθηκαν gια την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών καθώς και για μια διπλωματική λύση στο συριακό. Η καγκελάριος συναντήθηκε και με τον Τ. Ερντογάν.
Η γερμανίδα καγκελάριος είχε δίωρη συνάντηση στην Άγκυρα με τον τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι είναι παράλογο η διεθνής κοινότητα να αναμένει από την Τουρκία να επωμιστεί μόνη της το βάρος του προσφυγικού προβλήματος, ενώ ο κ. Νταβούτογλου, ευχαριστώντας την κ. Μέρκελ για τις προσπάθειές της στο προσφυγικό, ανακοίνωσε ότι Τουρκία και ΕΕ θα εφαρμόσουν από κοινού σχέδιο δράσης που θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα για την ανακοπή των προσφυγικών ροών, καθώς και κοινή διπλωματική προσπάθεια για τον τερματισμό της νέας όξυνσης του πολέμου στο Χαλέπι.
Η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι Τουρκία και Γερμανία θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για καλύτερη επιτήρηση στο Αιγαίο και στα τουρκοσυριακά σύνορα. «Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για μια πιο αποτελεσματική χρήση των μηχανισμών επιτήρησης και ελέγχου στα σύνορα Συρίας-Toυρκίας και στο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Νταβούτoγλου. Η κ. Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία θα πράξει ό,τι της αναλογεί για το προσφυγικό.
«Μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος» είπε, «λαμβάνουν χώρα παράνομες μεταναστευτικές ροές. Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τις Δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής; Μπορεί να γίνει μια κοινή επέμβαση; Αυτά συζητήσαμε. Στο ζήτημα της παρακολούθησης και του ελέγχου θα πρέπει να παρασχεθεί υποστήριξη προς τις Δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Θέλουμε να δώσουμε δυνατότητες μετανάστευσης δια της νομίμου οδού. Θέλουμε να παράσχουμε υποστήριξη στις συμφωνίες επαναπροώθησης μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κ. Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι νιώθει αποτροπιασμό για την τραγωδία των Σύρων που είναι εγκλωβισμένοι στα τουρκοσυριακά σύνορα, καταγγέλλοντας την Ρωσία για τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.
Τέλος η γερμανίδα καγκελάριος έγινε δεκτή και από τον Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, όπου οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Παρά τις προδοκίες, οι δύο ηγέτες δεν προσέφεραν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση των προσφύγων αν και έδειξαν να συμφωνούν σε γενικά σημεία. Και είναι προφανές ότι η πιο αποτελεσματική εξέλιξη για το δράμα των προσφύγων θα ήταν ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, κάτι όμως που δεν φαίνεται σύντομα στον ορίζοντα.
Γερμανικός τύπος«H Eλλάδα μόνη μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας»
Στο σημερινό φύλλο της Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενείται άρθρο το οποίο αναφέρεται αναλυτικά στον ρόλο της Ελλάδας στο προσφυγικό, τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις, αλλά και την διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΕ να ζητήσει βοήθεια από την ΠΓΔΜ.
«Στην Ελλάδα μεγαλώνει η ανησυχία ότι η ΕΕ θα αφήσει τη χώρα στα νοτιοανατολικά της σύνορα στο έλεός της, στη δύσκολη θέση ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρώπη. Αυτή η ανησυχία τροφοδοτείται από τις ενδείξεις ότι κάποια από τα ευρωπαϊκά κράτη σχεδιάζουν να ενισχύσουν την ΠΓΔΜ ως ανάχωμα κατά της μετανάστευσης προς την Ευρώπη, κατά των προσφύγων και μεταναστών αλλά και κατά της Ελλάδας, όπως το αντιλαμβάνεται η Αθήνα.
Τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα πολύ συχνά είχε κανείς την εντύπωση ότι οι υπεύθυνοι –όπως και στην ΠΓΔΜ, την Σερβία, την Κροατία και τη Σλοβενία- θεωρούσαν μοναδικό τους καθήκον την οργάνωση μιας όσο το δυνατόν ομαλότερης διέλευσης των εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών προς την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Σουηδία. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα ήρθε αντιμέτωπη με τη μη ρεαλιστική απαίτηση να κλειδώσει τα θαλάσσια σύνορά της προς την Τουρκία».
«Παρά τις εκκλήσεις προς την Τουρκία για καλύτερη φύλαξη των συνόρων οι πρόσφυγες συνεχίζουν να συνωστίζονται στην Ελλάδα, σχολιάζει η online έκδοση της εφημερίδας DieZeit. Σύμφωνα με στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών, από την αρχή του έτους περισσότεροι από 68.000 άνθρωποι έχουν περάσει από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά».
Στο ίδιο άρθρο γίνεται και εκτενής αναφορά στο θέμα της δημιουργίας κέντρων καταγραφής. «Η Ελλάδα δέχθηκε διεθνώς κριτική για την καθυστέρηση της δημιουργίας των κέντρων καταγραφής και προσωρινής διαμονής προσφύγων και τώρα βιάζεται να τα ολοκληρώσει. Την ίδια ώρα όμως μεγαλώνει η αντίδραση των κατοίκων στη δημιουργία hotspot, γράφει η εφημερίδα.
Πηγή: DW