Μέτρα για τον έλεγχο των συνόρων σχεδιάζουν οι ηγέτες των G20 – Στην ατζέντα και το προσφυγικό

16 Νοε 2015

Στον απόηχο των πολύνεκρων επιθέσεων στο Παρίσι, οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων χωρών του κόσμου συμφώνησαν να ενισχύσουν τους διασυνοριακούς ελέγχους και να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια. Οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) τήρησαν χθες, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στην Αττάλεια, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων των πρόσφατων επιθέσεων στο Παρίσι και την Άγκυρα.

Ωστόσο, το ζήτημα της τρομοκρατίας θα εξεταστεί στο πλαίσιο μιας ευρύτερης κουβέντας για την επίλυση της συριακής κρίσης, ζήτημα που ούτως ή άλλως διχάζει τους ηγέτες, καθώς άλλοι τάσσονται υπέρ των αυστηρών διασυνοριακών ελέγχων ενώ άλλοι δείχνουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση στον απόλυτο σεβασμό όσων προβλέπονται από τη Συνθήκη του Σένγκεν.

Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκεται ο εμφύλιος στη Συρία, ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και η προσφυγική κρίση.

«Σαν καλώ όλους να τηρήσουμε ενός λεπτου σιγή γι’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στις τρομοκρατικές επιθέσεις, ιδιαίτερα στην Άγκυρα και το Παρίσι», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λιγότερο από ένα 48ωρο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, και έπειτα απ’ αυτές της 10ης Οκτωβρίου στην Άγκυρα, που αποδίδονται επίσης στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι G20 θα συμφωνήσουν αύριο, Δευτέρα, ότι η μετανάστευση είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί συντονισμένα, αναφέρεται στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης και η συμφωνία στο θέμα αυτό, θεωρείται διπλωματική επιτυχία για την Ευρώπη και την Τουρκία.  Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν επίσης πως όλες οι χώρες θα πρέπει να βοηθήσουν στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης, η οποία αναμένεται να φέρει μόνο φέτος στην Ευρώπη ένα εκατομμύριο ανθρώπους από τη Μ. Ανατολή και την Αφρική.

Η Ευρώπη και η Τουρκία, που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, ασκούσαν πιέσεις για να αναγνωρίσει η G20 το πρόβλημα ως παγκόσμιο και να βοηθήσει οικονομικά στην αντιμετώπισή του, παρά την αντίθεση της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.  «Καλούμε όλα τα κράτη να συμβάλουν για να ανταποκριθούμε σ’ αυτή την κρίση και να μοιραστούν τα βάρη που συνδέονται μ’ αυτή, ώστε να εξασφαλισθεί ότι οι πρόσφυγες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, εκπαίδευση και ευκαιρίες να εξασφαλίσουν τα προς το ζην», αναφέρεται στο σχέδιο απόφασης που είδε το Ρόιτερς, το οποίο δεν έχει γίνει ακόμη δεκτό από όλους και πρόκειται να δημοσιοποιηθεί αύριο Δευτέρα.  Οι ηγέτες της G20 θα συμφωνήσουν επίσης να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση διεθνών οργανισμών που ασχολούνται με τους μετανάστες, όπως έχει ζητηθεί από την Ευρώπη, και να αντιμετωπίσουν τα αίτια της μετανάστευσης, όπως τον πόλεμο στη Συρία, προστίθεται στο σχέδιο απόφασης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Παρίσι «μια ειδεχθή προσπάθεια για την τρομοκράτηση των πολιτών» την παραμονή της αναχώρησής του για την Αττάλεια, έχει να αντιμετωπίσει το ερώτημα πως θα πρέπει να αντιδράσει η Δύση τώρα πια που έχει καταστεί σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος απειλεί πλέον περιοχές που βρίσκονται πολύ μακριά από τα στρατιωτικά του προπύργια στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με το Ρόιτερς

12.000 τούρκοι αστυνομικοί βρίσκονται επί ποδός στην πόλη Αττάλεια των τουρκικών παραλίων. Εκεί θα συναντηθούν οι αρχηγοί κρατών από τις 20 ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου. Στην Αττάλεια συνελήφθησαν πριν από είκοσι μέρες υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους. Εκτός από τα παραπάνω, οι τουρκικές αρχές υπολογίζουν ότι θα συγκεντρωθούν στην πόλη 30.000 διαδηλωτές.