Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας: Δέσμευση για στήριξη του Κιέβου με πάνω από 10 δισ. ευρώ

10 Ιουλ 2025

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Διάσκεψη της Ρώμης για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, με την συμμετοχή πάνω από εβδομήντα κυβερνήσεων. Στην παρέμβασή του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε να εγκριθεί «ένα είδος νέου σχεδίου Μάρσαλ, το οποίο πριν από χρόνια επέτρεψε στην Ευρώπη να ανοικοδομηθεί».

«Θα καλωσορίσουμε όλους όσους θα μας στηρίξουν και δεν θα επιτρέψουν στην Ρωσία να συνεχίσει τον πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά. « Η Ρωσία δεν θέλει την ειρήνη και είναι σαφές ότι απορρίπτει κάθε ειρηνευτική πρόταση, το διαπιστώνουν όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, από την μεριά της, υπογράμμισε ότι από την σημερινή διάσκεψη θα εξευρεθούν πάνω από δέκα δισεκατομμύρια ευρώ, για την στήριξη του Κιέβου. «Για να μπορέσει η χώρα αυτή να βγει από το σκότος, όπως της αξίζει και να οικοδομήσει ένα ισχυρό μέλλον, ένα μέλλον στο ύψος της αξιοπρέπειας που την χαρακτηρίζει», υπογράμμισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, από την μεριά της, ανακοίνωσε την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Ουκρανία, με διεθνείς συμμετοχές και στόχο την ανοικοδόμηση της χώρας. «Το Ταμείο αυτό θα αυξήσει τις επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, των πρώτων υλών, και του συνόλου των βιομηχανιών», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν, «ήρθε η ώρα να γίνουν νέες επενδύσεις και ο ουκρανικός λαός είναι έτοιμος να ηγηθεί της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας του».

Κυρ. Μητσοτάκης: Είμαστε εδώ όχι μόνο ως φίλοι της Ουκρανίας αλλά και ως υπερασπιστές των αξιών

Κατά την ομιλία του σήμερα στη Διάσκεψη της Ρώμης για την Ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η γενναία αντίσταση της Ουκρανίας, που διαρκεί πλέον τέσσερα χρόνια, δεν είναι μόνο ένας αγώνας για την εθνική κυριαρχία, αλλά και για τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την ελευθερία».

«Ενωμένοι, για να στηρίξουμε την ανάκαμψη της Ουκρανίας, επιβεβαιώνουμε μια θεμελιώδη πεποίθηση: ότι η ανθεκτικότητα, όταν ενισχύεται από την αλληλεγγύη, ανοίγει τον δρόμο για την ανανέωση», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, επίσης, ότι «η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας» και ότι «το μήνυμά μας είναι σαφές και συνεπές, από την αρχή αυτού του φρικτού πολέμου: τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν με τη βία και η επιθετικότητα δεν πρέπει ποτέ να επιβραβεύεται».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «πρέπει να αυξήσουμε τη συλλογική μας πίεση προς τη Ρωσία, με στόχο την εξασφάλιση μιας δίκαιης εκεχειρίας και, τελικά, μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης, μιας ειρήνης που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το ευρωπαϊκό της μέλλον».

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ουκρανία χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανοικοδόμησης, η οποία να αντανακλά την έκταση της καταστροφής και το μέγεθος των θυσιών που έχει κάνει ο ουκρανικός λαός.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «οι τέσσερις τομείς στους οποίους επικεντρώνεται σήμερα, επιχειρήσεις, ανθρώπινο δυναμικό, περιφερειακή ανάκαμψη και ενσωμάτωση στην ΕΕ, αποτελούν αλληλένδετους πυλώνες αυτής της επιτυχίας» και «η πρόοδος σε κάθε έναν από αυτούς, απαιτεί τόσο την ανάληψη ευθύνης από την Ουκρανία όσο και τη συνεργασία μεταξύ των εταίρων».

 Σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αποτιμά το Κίεβο το κόστος για την ανοικοδόμηση της χώρας από τον πόλεμο

Η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε πάνω από τρία χρόνια πολέμου με τους Ρώσους εισβολείς θα κοστίσει πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε μια χρονική περίοδο 14 ετών, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ σε διαδικτυακή ομιλία του στη Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας, που διεξάγεται στη Ρώμη.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός τόνισε ότι το Κίεβο εξετάζει τη δημιουργία δύο ταμείων ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ένα ταμείο θα διαχειρίζεται το Κίεβο και θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί στο εξωτερικό ύψους 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ένα δεύτερο - ύψους 460 δισεκατομμυρίων δολαρίων - θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες επενδυτές, είπε.

Ο Σμιχάλ κάλεσε τους συμμάχους της χώρας να διαθέσουν πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψουν το έλλειμμα στον ουκρανικό προϋπολογισμό για τα έτη 2026 και 2027.

Υπό συνθήκες ειρήνης και χωρίς να περιλαμβάνεται η κατασκευή όπλων, η συντήρηση του ουκρανικού στρατού κοστίζει περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία βασίζεται στο ότι το 50% αυτού του ποσού θα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ουκρανία πολεμά τους Ρώσους εισβολείς από τον Φεβρουάριο του 2022. Πάνω από το ήμισυ του προϋπολογισμού της χρηματοδοτείται από το εξωτερικό.

Πριν από τον πόλεμο, η χώρα ήταν η φτωχότερη στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.