Νέα σενάρια για προσωρινό Grexit από τη Σένγκεν – Για «ψευδολύση» μιλά ο Σταϊνμάιερ

23 Ιαν 2016

«Ψευδολύση» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ την πρόταση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας να αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν εάν η Αθήνα «δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της».

Οι ψευδολύσεις, όπως ο αποκλεισμός χωρών από τη Ζώνη Σένγκεν, δεν προωθούν απολύτως τίποτα και, κυρίως, δεν περιορίζουν τις προσφυγικές ροές και διχάζουν την Ευρώπη», απάντησε ο Σταϊνμάιερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες του ομίλου Funke-Mediengruppe.

«Δεν θα υπάρξει λύση στην κρίση των προσφύγων αν χαθεί η αλληλεγγύη», σχολίασε από την πλευρά του ο Σταϊνμάιερ. «Πρέπει αντιθέτως να επικεντρώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που ωθούν τους πρόσφυγες στη φυγή, για να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να πετύχουμε μια δίκαιη κατανομή (των αιτούντων άσυλο) στους κόλπους της Ευρώπης», πρόσθεσε.

Η Αυστριακή υπουργός Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ υποστηρίζει σε συνέντευξή της που θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Βελτ αμ Ζόνταγκ ότι «αν μια χώρα του Σένγκεν δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της δεν απαγορεύεται να γίνονται ορισμένες σκέψεις» και ότι είναι «μύθος» το ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Η υπομονή πολλών Ευρωπαίων έφτασε στα όριά της. Μιλήσαμε πολύ, τώρα, είναι ώρα για πράξεις. Το θέμα είναι να προστατεύσουμε τη σταθερότητα, την τάξη και την ασφάλεια στην Ευρώπη», είπε

Η προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε αποκλείσει τον Δεκέμβριο την πιθανότητα της αποπομπής της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν. Τότε, ο υπουργός Εσωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκούσε την προεδρία, είχε εξηγήσει ότι «δεν είναι νομικά εφικτό» να αποκλειστεί μια χώρα από τη Ζώνη Σένγκεν.

Την ίδια ώρα, σε δημοσίευμά τους οι Financial Times αναφέρουν ότι Κομισιόν και Βερολίνο σκέφτονται να ενισχύσουν τη ΦΥΡΟΜ,εμποδίζοντας την είσοδο μεταναστών από την Ελλάδα στα Σκόπια, με αποτέλεσμα σύμφωνα με αναλυτές να εγκλωβιστούν οι μετανάστες στη χώρα μας. Το σχέδιο συζητήθηκε ήδη την Τετάρτη σε επίπεδο αντιπροσωπειών της ΕΕ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Πληροφορίες τώρα της βρετανικής Telegraph αναφέρουν ότι τη Δευτέρα στη συνάντηση των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών θα συζητηθεί το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής για δύο χρόνια της συνθήκης Σένγκεν.