Η ΕΕ εντείνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα για την προστασία των εξωτερικών συνόρων, εκτιμά η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine (FAZ). Ανοιχτή πλέον η απειλή εξόδου της Ελλάδας από το Σένγκεν. Στο χθεσινό άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Αμστερνταμ, χώρες όπως η Σουηδία και η Αυστρία κατηγόρησαν ευθέως την Ελλάδα για παραλείψεις στον έλεγχο των συνόρων της και ολιγωρία όσον αφορά τη δημιουργία των κέντρων ταυτοποίησης, ενώ εκτόξευσαν απειλές για προσωρινό αποκλεισμό της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν. Πράγματι, τα κράτη-μέλη της ΕΕ σκέπτονται να επεκτείνουν τους συνοριακούς ελέγχους για διάστημα δύο ετών, κάτι το οποίο σημαίνει την αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ζώνης Σένγκεν. Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ κάλεσαν χθες την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη νομική βάση, μέσα από το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν, έτσι ώστε να παραταθούν οι συνοριακοί έλεγχοι μέχρι και δύο χρόνια.
Ουσιαστικά η Επιτροπή καλείται να αξιολογήσει την κατάσταση στα σύνορα της Ελλάδας και να ετοιμάσει τη σχετική έκθεση σε δύο με τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια θα δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη φύλαξη των συνόρων της. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει διορία έως την άνοιξη για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις» στη διαχείριση των συνόρων της.
Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα Μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό,δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες: «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα, ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια η Συνθήκη Σένγκεν. Δεν υφίστανται τέτοιοι κανόνες» δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας παράλληλα ότι «αυτό που υπάρχει είναι η ενεργοποίηση των άρθρων 19 και 26, σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή η παράταση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια σε περίπτωση που δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων». Αυτό που τονίζει η Επιτροπή είναι πως τυχόν ενεργοποίηση των εν λόγω άρθρων θα γίνει «για να σωθεί η Σένγκεν», ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει δηλώσει: «Θα σώσουμε τη Σένγκεν εφαρμόζοντάς τη».
Γ. Μουζάλας: Δεν συζητήθηκε θέμα Σένγκεν στη σύνοδο των υπουργών
Δεν συζητήθηκε θέμα Σένγκεν στη Σύνοδο των υπουργών στο ‘Αμστερνταμ, τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος αποκάλυψε ότι μόνος ο Βέλγος υπουργός έθιξε τέτοιο ζήτημα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε πως «ένας απίστευτος υπουργός πρότεινε να δημιουργηθεί στρατόπεδο με 300.000 πρόσφυγες στην Αθήνα, ότι υπάρχει περίπτωση να βγούμε από τη Σένγκεν, να κάνουμε push back στη Θάλλασα, που είναι ποινικό αδίκημα και παράνομο».
Αντιθέτως, όπως είπε μεγάλα κράτη της ΕΕ – Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία- είπαν ότι θέλουμε περισσότερη Σένγκεν. Επίσης, επικαλέστηκε και τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν για το θέμα.
Διέψευσε ότι τέθηκε θέμα για μη επαρκή φύλαξη των συνόρων από την Ελλάδα – με εξαίρεση όπως είπε την Αυστριακή υπουργό- και τόνισε ότι η θέση της frontex, όπως εκφράστηκε στη Σύνοδο, ήταν «αθωωτική» για την Ελλάδα αφού όπως σημείωσαν «η θάλλασσα δεν είναι αγρός». Ανέφερε ότι η προθεσμία για τις 15 Φεβρουαρίου αναφορικά με τα hotspot είναι αντικειμενική. Αναγνώρισε ότι υπάρχει καθυστέρηση αλλά εκτίμησε ότι θα ξεπεραστεί και πως οφείλει η χώρα να το αντιμετωπίσει. Όπως ανακοίνωσε, τα hotspot θα είναι έτοιμα μέχρι τέλη Φεβρουάριου, ενώ αρχές Μαρτίου θα είναι λειτουργικά.
Και κατέληξε ο κ. Μουζάλας: «Η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά, η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται, ανησυχώ».