«Αυτό που κερδίσαμε χθες με πάρα πολλά από τα πράγματα που έχουν συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν της Προεδρίας, είναι η πραγματικότητα. Μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μια άλλη άποψη για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Μια άποψη πολύ πιο τρυφερή, πολύ πιο γενική και έξω από την πραγματικότητα. Νομίζω ότι η χθεσινή σύσκεψη προσγείωσε τον Πρωθυπουργό στην πραγματικότητα» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο του ΣΚΑΪ αναφορικά με την χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.
Ο Επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Αυτιά σχετικά με το τι πρέπει να γίνει σε σχέση με το προσφυγικό ανέφερε: «Τρία πράγματα είναι τα σημαντικά: το ένα είναι η αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες. Όλοι το θέλουμε και πρέπει να το βάλουμε πρώτο στην ατζέντα μας γιατί είναι και τα παιδιά μας μέσα σ’ αυτούς που έρχονται. Μιλώ κυρίως για όσους έρχονται από τη Συρία. Το δεύτερο είναι ότι οι άνθρωποι που δεν είναι πολιτικοί πρόσφυγες και δεν διώκονται στις χώρες τους -όπως οι Κούρδοι τους οποίους πρέπει να τους προστατεύσουμε- θα πρέπει να επιστρέψουν πίσω στις χώρες τους. Όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα παραμένουν σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας. Το τρίτο είναι η ασφάλεια των κατοίκων των νησιών μας. Εκεί συμφωνήσαμε όλοι και ελπίζω η κυβέρνηση να εφαρμόσει όλα όσα αποφασίσαμε», ενώ συνέχισε λέγοντας: «Χθες συμφωνήσαμε ότι αυτή η χώρα έχει σύνορα και ότι οι απόψεις ορισμένων που ισχυρίζονται ότι δεν έχει σύνορα στη θάλασσα δεν ισχύουν. Η χώρα έχει σύνορα και πρέπει να φυλάξει τα σύνορά της και στη στεριά και στα νησιά, κάτι το οποίο αποδέχτηκε και ο Πρωθυπουργός».
Αναφερόμενος σε διαρροές συνεργατών του Πρωθυπουργού που χαρακτήριζαν τους πολιτικούς αρχηγούς «τρόικα εσωτερικού» είπε: «Τρόικα δεν αισθάνομαι ούτε σήμερα, ούτε αισθανόμουν χτες, ούτε προχθές. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα δίκαια των πολλών και όχι της τρόικας. Εγώ μένω στην εθνική συνεννόηση που πετύχαμε χθες και είναι -προς τιμή όλων- ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης. Η κυβέρνηση υποχώρησε από πολλές θέσεις της που ήταν καταστροφικές το 2015. Αυτό είναι μια μεγάλη νίκη για τον ελληνικό λαό. Τώρα το ότι κάποια ποντίκια διαδίδουν διάφορα, δε με ενδιαφέρει και νομίζω ότι και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να τολμήσει κάποια στιγμή και να τους βάλει στη θέση τους».
Tέλος μιλώντας για το Ποτάμι, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του 2ου μεγάλου συνεδρίου του ανέφερε:
«Το Ποτάμι δικαιώνεται. Για παράδειγμα πολλά από αυτά που λέει σήμερα το ανακοινωθέν της Προεδρίας για το προσφυγικό είναι αυτά που είχαμε πει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από δύο μήνες. Το Ποτάμι είναι το Προοδευτικό Ριζοσπαστικό Κέντρο. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι πέρα από τους ακραίους και τους λαϊκιστές, έχουμε ανάγκη από σταθερότητα σε αυτή τη χώρα. Από λογική, από λύσεις που δεν είναι ούτε a priori δεξιές, ούτε a priori αριστερές. Αυτές τις λύσεις στο Ποτάμι τις προτείνουμε από τότε που δημιουργηθήκαμε».
Η αξιολόγηση πρέπει να τελειώνει αύριο και σίγουρα πολύ πριν το Πάσχα
«Στην πολιτική χρειάζεσαι δύο πράγματα. Στόχους και αποφασισμένους ανθρώπους. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτα από τα δύο. Πρότεινα λοιπόν την ύπαρξη ενός υπερυπουργού οικουμενικής αποδοχής που θα συντονίζει αστυνομία, λιμενικό, δήμους, εθελοντικές οργανώσεις ? τώρα υπάρχει χάος. Πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις» υπογραμμίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», μία ημέρα μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό.
Απαντώντας σε ερώτηση για την τρέχουσα αξιολόγηση, ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει ότι «η αβεβαιότητα απομακρύνει τους μικρούς και μεγάλους επενδυτές και αυτό είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας. Και τα λεφτά που βγήκαν από τις τράπεζες παραμένουν στα στρώματα και αντί να επενδύονται βουλώνουν τρύπες. Ένας αργός θάνατος για την οικονομία. Η αξιολόγηση πρέπει να τελειώνει αύριο και σίγουρα πολύ πριν το Πάσχα».
Σχετικά με τη σύνδεση της αξιολόγησης με το μεταναστευτικό, ο κ. Θεοδωράκης χαρακτηρίζει ως ντροπή «να βάλουμε μια ζυγαριά και να κάνουμε παζάρια». Όπως αναφέρει «η χώρα έχει ανάγκη από μεγάλες αλλαγές για να ξεκινήσει η οικονομία της. Να γίνουν επενδύσεις, αποκρατικοποιήσεις και εξαγωγές. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τους πρόσφυγες; Μπορεί κάποιοι να βολεύονται με το σενάριο ?να πάρουμε ανταλλάγματα για να φιλοξενούμε εσαεί πρόσφυγες και μετανάστες? αλλά κάτι τέτοιο θα μετατρέψει τη χώρα σε τριτοκοσμικό γκέτο»