Στο Eurogroup της Δευτέρας το θέμα της αξιολόγησης – Πρόοδο βλέπει η Κομισιόν – Αισιόδοξος ο Τσακαλώτος

03 Μαρ 2016

Στο Eurogroup της Δευτέρας στρέφονται πλέον τα βλέμματα για την πορεία του ελληνικού προγράμματος στήριξης, μετά το δείπνο μεταξύ των θεσμών που έλαβε χώρα το βράδυ της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, όπου υπήρξε ύγκλιση Ευρωπαίων και ΔΝΤ, αλλά δεν ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις για τα μέτρα που χρειάζεται η χώρα μας ώστε να πετύχει τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους.

Σύμφωνα με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τις Βρυξέλλες, το κλίμα ήταν πολύ καλό και σημειώθηκε σημαντική πρόοδος που γεννά ελπίδες για εξεύρεση λύσης  και για επιστροφή το ταχύτερο των δανειστών στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» το δημοσιονομικό κενό θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 1% του ΑΕΠ εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει πλήρως την μεγάλη λίστα των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται αναλυτικά στο νέο Μνημόνιο και έχουν μείνει πίσω. Κι αυτό την ώρα που το ΔΝΤ μιλά για κενό που μπορεί να φτάνει το 5%, δηλαδή μέτρα έως 9 δις μέχρι το 2018.

«Πρόοδο», πάντως, βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο στην τεχνική εργασία που γίνεται στην Αθήνα όσο και στις διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών για την έναρξη της αξιολόγησης.

Όπως ανέφερε η αρμόδια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρτ, «τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα, όπου συνεχίζεται η πρόοδος στην προετοιμασία της επιστροφής των επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα».

Ερωτηθείσα σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση των υψηλόβαθμων στελεχών των θεσμών στις Βρυξέλλες, η ίδια ανέφερε πως «η Επιτροπή δεν επιβεβαιώνει τις λεπτομέρειες τέτοιων συναντήσεων», ωστόσο σημείωσε πως «πολλές διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ των θεσμών που εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα», υπογραμμίζοντας πως και σε αυτό το πλαίσιο σημειώνεται «πρόοδος».

Την αισιοδοξία του ότι ή αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί σύντομα εξέφρασε, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος άσκησε έντονη κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λέγοντας ότι κρατά μία σκληρή στάση, τόσο προς την Ελλάδα, ζητώντας περισσότερα μέτρα, όσο και προς την Ευρώπη, για να δει συνολικά το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Αντίθετα όπως είπε, «οι θέσεις μας είναι πολύ κοντά» με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν και «οι διαφορές που υπάρχουν είναι μέσα στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και μπορούν να συζητηθούν».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως μιλώντας χθες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πορεία της διαπραγμάτευσης, εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για το γεγονός ότι «οι θεσμοί ήρθαν στην Ελλάδα από την 1η έως τις 5 Φεβρουαρίου, διέκοψαν για δέκα ημέρες, έχει περάσει, ήδη, μήνας από την αναχώρησή τους και δεν έχουν επανέλθει».