Οικονομική βοήθεια ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ και τη διοργάνωση κοινής συνόδου κορυφής μέσα στις επόμενες εβδομάδες προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, στην προσπάθειά της να «δέσει» την Άγκυρα σε ένα κοινό σχέδιο δράσεων που θα περιορίσει την μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
Η βοήθεια των 3 δισεκ. ευρώ, που θα διατεθεί για ανάγκες των 2,2 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος, θα εκταμιευθεί σε βάθος διετίας. Το μεγαλύτερο μέρος, τα 2,5 δισε. ευρώ, σχεδιάζεται να προέλθει από συνδρομές των κρατών-μελών, οι οποίες όμως δεν θα γίνουν σε εθελοντική βάση, αλλά με γνώμονα το οικονομικό και πληθυσμιακό μέγεθος της κάθε χώρας. Τα υπόλοιπα 500 εκατομμύρια ευρώ θα δεσμευθούν από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Έχουμε την πεποίθηση ότι μια αμοιβαία επωφελής σχέση μπορεί να εγκαθιδρυθεί, η οποία θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την σημερινή κρίση», δήλωσε δήλωσε μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής στη Μάλτα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Τόσο ο κ. Τουσκ όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκαναν σχόλια για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., χωρίς όμως αναφορά σε ελληνοτουρκικές περιπολίες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρθηκε στο θέμα της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων, χωρίς ωστόσο, να ανφερθεί σε ενδεχόμενο κοινών ελληνοτουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο ή σε εκχώρηση της φύλαξης των συνόρων στη Frontex,
Ανακοίνωσε ότι οι Βρυξέλλες θα παρουσιάσουν σχετική πρόταση έως το τέλος του έτους και προσέθεσε πως έχει συζητήσει το θέμα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Τέλος, εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για τους αργούς ρυθμούς του προγράμματος μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής τόνισε πως «Ο μόνος τρόπος μείωσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών μπορεί διέρχεται μέσω συνεργασίας με την Τουρκία». Επανέλαβε ότι «η μοναδική ευκαιρία να σταματήσουν αυτές οι ροές, τις οποίες καμία χώρα δεν μπορεί να διαχειριστεί – πόσω μάλλον η Ελλάδα – συνίσταται στην αμοιβαία συνεννόηση με την Τουρκία», ενώ πρότεινε την χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την γειτονική χώρα, προκειμένου η καταγραφή και η μετεγκατάσταση των προσφύγων να πραγματοποιείται από εκεί, και όχι από την Ελλάδα.Όπως τόνισε μάλιστα θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει για το συγκεκριμένο θέμα με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα την ερχόμενη εβδομάδα.