Το ΝΑΤΟ εξετάζει την πρόταση για εμπλοκή στο προσφυγικό- «Κόκκινες» γραμμές βάζει η Ελλάδα

09 Φεβ 2016

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα μελετήσουν «πολύ σοβαρά» το αίτημα για βοήθεια που διατυπώθηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και Τούρκους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Άγκυρα.

«Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα σοβαρό θέμα ανησυχίας για όλους εμάς και πιστεύω συνεπώς ότι θα μελετήσουμε πολύ σοβαρά το αίτημα αρωγής της Τουρκίας και άλλων συμμάχων για να δούμε πώς μπορεί το ΝΑΤΟ να τους βοηθήσει στη διαχείριση της κρίσης», ανέφερε ο κ.  Στόλτενμπεργκ την προηγουμένη μιας συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι την Τρίτη επικοινώνησε με τους υπουργούς Αμύνης Τουρκίας και Γερμανίας για να συζητήσει το ζήτημα. Την ίδια ώρα, υπογράμμισε ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί πηγή ανησυχίας για όλους. «Αναμένω τους υπουργούς να συζητήσουν το αίτημα της Τουρκίας και μετά να συμφωνήσουμε για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε» ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, που δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι τίποτα δεν έχει ακόμα αποφασιστεί.

Τσίπρας σε Μέρκελ: Μόνο στα τουρκικά χωρικά ύδατα η εμπλοκή του ΝΑΤΟ για τους πρόσφυγες

«Οποιαδήποτε εμπλοκή της Συμμαχίας (σ.σ. ΝΑΤΟ) θα αφορά τα τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν θα πρέπει να θίγει με κανέναν τρόπο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», κατέστησε σαφές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, προκειμένου να ενημερωθεί για το αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε στην Τουρκία.

Τα παραπάνω ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και υπογράμμισε, ότι θέμα για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο δεν έχει τεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι χθες κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την συνάντησή της με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Άγκυρα και το Βερολίνο θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καταπολέμηση των διακινητών κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. «Θα εκμεταλλευτούμε τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για να συζητήσουμε τις δυνατότητες και σε ποιο βαθμό το ΝΑΤΟ μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά την επιτήρηση στη θάλασσα προκειμένου να υποστηριχθεί το έργο της Frontex και της τουρκικής ακτοφυλακής» ανέφερε.