Υψηλοί ήταν οι τόνοι στη Βουλή και για το προσφυγικό, αν και όλοι οι αρχηγοί του δημοκρατικού τόξου συμφώνησαν σε μια εθνική γραμμή.
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Δεν μπορεί κανένας ευθυνόφοβος γραφειοκράτης και καμία ξενοφοβική κυβέρνηση να κουνούν το δάχτυλο στην Ελλάδα. Καμία επίθεση δεν θα μείνει αναπάντητη και καμία ενέργεια δεν θα είναι χωρίς συνέπειες».
Αναφέρθηκε στην κρίση στη Συρία η οποία βαθαίνει, έκανε λόγο για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο πολέμου «στη γειτονιά», επισημαίνοντας ότι αυτές οι εξελίξεις έχουν ως αποτέλεσμα και μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και ταυτόχρονα την άνοδο του φονταμενταλισμού που εκδηλώνεται με επιθέσεις και στην καρδιά της Ευρώπης.
«Και όλα αυτά, ενώ παραμένει η οικονομική κρίση από το 2008» είπε ο πρωθυπουργός, εγκαλώντας για τη συνέχιση της κρίσης τις «νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθήθηκαν». Πρόσθεσε ότι «αυτές οι πολιτικές δημιούργησαν ακόμα περισσότερη κρίση και άλλα προβλήματα κυρίως συνοχής στην ΕΕ».
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μια ΕΕ που εμφανίζεται αδύναμη και διαιρεμένη, με έλλειψη αλληλεγγύης και αντιλήψεις που προκρίνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων, ενώ ταυτόχρονα ενισχύονται ακροδεξιές και λαϊκιστικές δυνάμεις.
Επισήμανε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την προσφυγική και την οικονομική κρίση σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος και υπογράμμισε ότι η χώρα το έπραξε αυτό «όχι ως υποχρέωση, αλλά ως χρέος έναντι των δικών μας αξιών».
Συναινετικός στο προσφυγικό, που θεωρεί εθνικό θέμα, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αντίθετα άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το παράλληλα πρόγραμμα, για την οικονομική πολιτική και για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.
Ωστόσο, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας, ότι «η διεθνής εικόνα της χώρας είναι στο ναδίρ, η χώρα είναι απομονωμένη και αντιμετωπίζεται με καχυποψία, η κυβέρνηση καθυστέρησε να τηρήσει τις συμφωνίες που η ίδια υπέγραψε και οδηγήθηκε στην αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί»» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Στις συναντήσεις μου στην Ευρώπη απαίτησα να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία. Ζήτησα ακόμη να εκπληρώσει τις ευθύνες της και η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να αποκτήσει η χώρα ισχυρή φωνή, πήρα μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και κράτησα θέση ευθύνης, δεν ενέπλεξα το εθνικό ζήτημα στην κομματική αντιπαράθεση».
Υψηλού τόνοι και από την Φώφη Γεννηματά, η οποία κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει τις ευθύνες του:«Είχατε Βαρουφάκιδες στο προσφυγικό που δήλωναν ότι είναι καλοδεχούμενοι οι πρόσφυγες. Πόσες Βαρουφάκιδες έχετε; Είστε ή δεν είστε ο υπεύθυνος πρωθυπουργός; Αναλάβετε επιτέλους την ευθύνη για τα λάθη σας» είπε η κ. Γεννηματά
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κατά κύριο λόγο μίλησε για τα λάθη και τις αστοχίες της κυβέρνησης, ενώ εξαπέλυσε αλλεπάλληλες επιθέσεις στον πρωθυπουργό.
«Επιστρέφετε από τις Βρυξέλλες και προσπαθήσατε να παρουσιάσετε την εικόνα ότι έρχεστε ως «θριαμβευτής». Γιατί; Επειδή προσωρινά αποφύγαμε τα χειρότερα; Αποφύγαμε δηλαδή να βγει η Ελλάδα από το χώρο της Σένγκεν. Αυτόν τον κίνδυνο όμως τον φέρατε εσείς στην πόρτα μας», είπε.
Χρειάζεται επιτέλους εθνική στρατηγική δεν μπορούμε άλλο να μετράμε τα λάθη της κυβέρνησης είπε η κα Γεννηματά ενώ πρόσθεσε ότι η εθνική στρατηγική δεν σημαίνει ότι θα μπορεί η κυβέρνηση να λειτουργεί μονομερώς και μετά να ζητάει στήριξη, γιατί αυτό λέγεται εκβιασμός.