Ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας απαιτεί ένα νέο σχήμα που θα ξεκινά με ιδρυτικό συνέδριο και όχι με συνάθροιση υπαρχόντων σχημάτων, δηλώνει η Α. Διαμαντοπούλου σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ».
«Δεν ανήκω σ΄αυτούς που πιστεύουν ότι το εθνικολαϊκιστικό μόρφωμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει ρίζες στην κοινωνία, ή ότι μπορεί να εκφράσει τους πολίτες του πλειοψηφικού δημοκρατικού χώρου που σήμερα είναι χωρίς έκφραση. Γι΄αυτό και η συγκρότηση του νέου πόλου για την «Ελλάδα που παράγει» αποτελεί εθνικό χρέος πολιτών και πολιτικών αυτού του χώρου», λέει η κ. Διαμαντοπούλου και διαψεύδει τα σενάρια περί συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ξεκίνησαν μετά απο την πρόσφατη συνάντησή τους.
«Η ΝΔ, όμως, κάνει την δική της δουλειά και έχει δρομολογήσει τις δικές της εξελίξεις. Η δική μου προσπάθεια πολιτικά επικεντρώνεται πρωτίστως στο να συμβάλλω στην ανάδειξη και τη συγκρότηση ενός νέου μεταρρυθμιστικού πόλου», απαντά και προσθέτει ότι εκτός από τη ΝΔ, έχει συναντηθεί και με το Ποτάμι και τη ΔΗΜΑΡ,με θέμα τις προτάσεις του Δικτύου για το ασφαλιστικό, και τη συναίνεση.
Αναφορικά με τις συζητήσεις για την Κεντροαριστερά και την πρόταση της Φ. Γεννηματά, η κ. Διαμαντοπούλου λέει ότι κάθε πρόταση που αποβλέπει στην ενότητα του χώρου είναι θετική. Σημειώνει, όμως πως «Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θέλουμε να φτιάξουμε πολιτικά και οργανωτικά στον χώρο που περιέγραψα, ώστε να έχει απήχηση και κυρίως χρησιμότητα για τη χώρα. Εδώ νομίζω ότι υπάρχει σύγχυση και διαφορετικές προσεγγίσεις ακόμα. Η δική μου θέση είναι ότι χρειαζόμαστε νέο στίγμα και νέο σχήμα. Νέο στίγμα σημαίνει ιδέες και προτάσεις. Νέο σχήμα ξεκινά με ιδρυτικό συνέδριο με καθολική ενεργοποίηση των δυνάμεων της παράταξης και όχι συνάθροιση υπαρχόντων σχημάτων. Ένα εγχείρημα όπου όλοι συμμετέχουν σε ισότιμη και ανιδιοτελή βάση. Για τις ηγεσίες των κομμάτων του χώρου σημαίνει ένα καταρχήν προσωπικό βήμα πίσω για ένα συλλογικό άλμα μπροστά».
Η πρώην υπουργός τονίζει πως «στην ευρύτερη περιοχή μας εξελίσσονται δύο μείζονες συγκρούσεις: Βορρά – Νότου για την οικονομία και Δύσης – Ανατολής για το προσφυγικό. Η Ελλάδα βρίσκεται στην τομή των δύο αυτών συγκρούσεων. Αυτό που με προβληματίζει είναι η πλήρης αδυναμία συγκρότησης εθνικής στρατηγικής εκ μέρους της κυβέρνησης εξαιτίας άγνοιας των δεδομένων, ανικανότητας επιβίωσης στην κινούμενη άμμο των διεθνών σχέσεων και συνεχιζόμενης εθνικολαικιστικής έπαρσης. Η χώρα απειλείται και πάλι από Grexit και μετατροπή της σε Ευρασία και ο Π/Θ συνεχίζει να επιτίθεται στα άλλα κόμματα…»
Και τονίζει πως χωρίς έμπρακτη εθνική συνεννόηση δεν βλέπει φως στο τούνελ