Ασφυξία σε Πειραιά και Ειδομένη – Διάβημα Αθήνας προς Βιέννη για τη Διάσκεψη των Δ. Βαλκανίων

23 Φεβ 2016

Σε διάβημα προς τη Βιέννη προχώρησε η Αθήνα ως “απάντηση” στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Αυστρία το τελευταίο διάστημα, σε συνεργασία με τις χώρες του λεγόμενου “Βαλκανικού Διαδρόμου”, οι οποίες οδηγούν σε de facto κλείσιμο των συνόρων, παραβιάζοντας τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο συγκαλείται στη Βιέννη, διάσκεψη με τη συμμετοχή των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, για ένα συντονισμό των θέσεών τους στην προσφυγική κρίση. Όπως ανακοινώθηκε από το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών, σε αυτήν έχουν προσκληθεί οι υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών από τις χώρες: Αλβανία, Βοσνία, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία και Σλοβενία.

Εξωθεσμική πρωτοβουλία που παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα των Συνθηκών της ΕΕ και του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες, χαρακτηρίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την αυριανή συνάντηση και τονίζει πως η μη πρόσκληση της χώρας μας σ’ αυτήν τη συνάντηση εκλαμβάνεται ως μη φιλική ενέργεια «καθώς δημιουργείται η εντύπωση ότι κάποιοι ερήμην μας επιθυμούν να δρομολογήσουν αποφάσεις που μας αφορούν άμεσα».

Στην Αθήνα μεταφέρονται με λεωφορεία οι Αφγανοί πρόσφυγες που βρίσκονταν στην Ειδομένη, μετά την επιχείρηση εκκένωσης των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το απόγευμα λίγο πριν από την άφιξη των προσφύγων στην Αθήνα θα αποφασιστεί σε ποιον από τους χώρους φιλοξενίας θα μεταφερθούν. Αυτή την ώρα τα κέντρα φιλοξενίας σε Ελαιώνα, Ελληνικό και Σχιστό είναι πλήρη και ανάλογα με τις αποχωρήσεις φιλοξενούμενων που θα σημειωθούν σήμερα και τις κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα γίνουν και οι ανάλογες τοποθετήσεις.

Το ίδιο θα συμβεί και για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στον Πειραιά και δεν έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά για να κινηθούν προς τα σύνορα.

To πρωί ολοκληρώθηκε η επιχείρηση της Αστυνομίας στην Ειδομένη, για την απελευθέρωση της σιδηρογραμικής γραμμής από αφγανούς μετανάστες οι οποίοι την κατέλαβαν, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Δυνάμεις των ΜΑΤ απομάκρυναν τους μετανάστες από τις γραμμές και την γύρω περιοχή, ενώ νωρίτερα είχαν κάνει το ίδιο με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στην περιοχή. 900 Αφγανοί θα μεταφερθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα, εκατοντάδες Αφγανοί που έχουν ταξιδέψει επί μήνες από την πατρίδα τους, βλέπουν να εξανεμίζονται οι ελπίδες τους να φτάσουν στη δική τους γη της επαγγελίας…Από την άλλη πλευρά, στο βενζινάδικο στο ύψος του Πολύκαστρου, όπου έχουν αποβιβαστεί πάνω από 3500 πρόσφυγες, αναμένοντας να τούς μεταφέρουν στην ουδέτερη ζώνη, Ένα ατελείωτο ανθρώπινο κομβόι είναι η εικόνα του δρόμου, 20 χιλιόμετρα πριν από τους Ευζώνους.

Tην ίδια ώρα αποβιβάστηκαν στον Πειραιά, περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι και θα προστεθούν στους περίπου 4.000 που κατέπλευσαν χθες, ενώ αναμένονται σήμερα να καταφθάσουν και άλλοι. Η κατάσταση στην περιοχή του Πειραιά παραμένει ασφυκτική, καθώς δεν επαρκούν οι υποδομές για την φιλοξενία όλων, ενώ οι περισσότεροι επιχειρούν να φθάσουν έως τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για το προσφυγικό, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, ενώ  συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, την ώρα που οι δρόμοι προς την Ευρώπη, στενεύουν. .

Κυβερνητικές πηγές – μετά από ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό – τόνιζαν πως ήδη γίνονται όλες οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να επισημανθεί ότι με το κλείσιμο των συνόρων καταπατώνται τα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, που προέβλεπαν τα κράτη μέλη να μην προβούν σε καμία μονομερή κίνηση μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 7ης Μαρτίου.

Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αθήνα και τον Πειραιά, καθώς καταφθάνουν καθημερινά, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Περισσότεροι απο 1.000 μετανάστες και πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύριοι, Ιρακινοί και Αφγανοί, έχουν συγκεντρωθεί στον σταθμό επιβατών του ΟΛΠ, προκειμένου να επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό την Ειδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν απο λίγο δόθηκε η άδεια να επιβιβαστούν σε λεωφορεία με προορισμό στην Ειδομένη μόνο σε Σύριους και Ιρακινούς μετανάστες και πρόσφυγες.

Οσοι είναι υπήκοοι Αφγανιστάν αναμένεται κατά πάσα πιθανότητα να οδηγηθούν κάποιοι απο αυτούς στο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στο Σχιστό.

Άνοιξε από χθες τις πύλες του για πρόσφυγες το κέντρο μετεγκατάστασης στο Σχιστό. Περισσότεροι από 300 πρόσφυγες μεταφέρθηκαν ήδη  με αστικά λεωφορεία από το λιμάνι του Πειραιά. Υπήρξαν ωστόσο και περιπτώσεις προσφύγων που αρνήθηκαν να μεταφερθούν σε κάποια δομή, θέλοντας να φύγουν κατευθείαν για τα σύνορα. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τη μεταφορά και άλλων προσφύγων που θα φτάσουν από τα νησιά στο λιμάνι του Πειραιά.Σήμερα στον Ελαιώνα φιλοξενούνται περίπου 600 άτομα, ενώ στο Ελληνικό χτες βράδυ είχαν βρει καταφύγιο περίπου 1.100 άνθρωποι.

Δεν εμπιστεύομαι την κυβέρνηση στο προσφυγικό, δήλωσε η Φ. Γεννηματά -Θα επισκεφτεί τον Π. Παυλόπουλο

«Δεν εμπιστεύομαι ότι αυτή η κυβέρνηση πλέον μπορεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό εδώ που έχει φέρει τα πράγματα», είπε η Φώφη Γεννηματά σε συνέντευξή της στον ραδιοσταθμό Real fM.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η οποία θα συναντηθεί αύριο το πρωί στις 11.00, κατόπιν δικού της αιτήματος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, επέκρινε έντονα τη στάση της Ευρώπης για το προσφυγικό, προσθέτοντας: «Το ζήτημα είναι εάν εμείς τους δίνουμε άλλοθι λόγω των καθυστερήσεων, της αδράνειας, της ολιγωρίας, των λαθών όλους αυτούς τους μήνες που είχε η κυβέρνηση, αν εμείς τους δίνουμε άλλοθι να φορτώσουν στην πλάτη μας όλο αυτό το πρόβλημα. Και αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Διότι εάν ήταν συνεπής όλο αυτό το διάστημα και είχαν αποφευχθεί όλα αυτά τα λάθη από την αρχή του 2015, όταν εμείς τα λέγαμε στη Βουλή και δεν μας άκουγε κανένας, θα είχε τότε τη δυνατότητα ο πρωθυπουργός να πάει στη Σύνοδο και να απαιτήσει στα συμπεράσματα γραπτές εγγυήσεις και δεσμεύσεις από τους εταίρους μας».

Επανέλαβε τη θέση της ότι «η λύση για τη χώρα είναι μια κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή, εφόσον αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί θα πρέπει να μας πει τι μπορεί επιτέλους να κάνει, εάν μπορεί να επιλύσει τα ζητήματα, εάν μπορεί να αποτρέψει μια εθνική καταστροφή. Αν δεν μπορεί, θα πρέπει αυτή η Βουλή να αναλάβει τις ευθύνες της».

Ποτάμι: Κίνδυνος να μεταβληθεί η Ελλάδα σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης

Για κίνδυνο να μεταβληθεί η Ελλάδα σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης, «καθώς όλο και περισσότερα σημεία της ελληνικής επικράτειας μετατρέπονται σε αποθήκες ανθρώπων», κάνει λόγο το Ποτάμι.

«Στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, την Ειδομένη έρχονται να προστεθούν το ακριτικό Καστελόριζο και ο Πειραιάς. Οι τοπικές κοινωνίες που σε κάθε ευκαιρία δείχνουν τα ανθρωπιστικά αισθήματά τους λυγίζουν από το βάρος του προβλήματος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και επισημαίνει ότι η κατάσταση θα γίνει μόνιμη αν τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας κλείσουν, όπως ζητούν δυνάμεις στην Ευρώπη, παρότι η κυβέρνηση επιχειρεί να υποβαθμίσει το θέμα.

«Αν αυτό συμβεί μετά τις 7 Μαρτίου, οι εικόνες που βλέπουμε σήμερα θα γίνουν εικόνες καθημερινότητας από ένα ζοφερό μέλλον»,

Μουζάλας: Ξενοφοβικό παραλήρημα

Νομίζω ότι πρόκειται για ένα παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας και για μία στρεβλή αίσθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο αν. υπουργός Μετανάστευσης Γ. Μουζάλας στο ραδιοσταθμό Βήμα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. « Μας προβληματίζει πάρα πολύ, ήδη η διπλωματία μας έχει ξεκινήσει τις κινήσεις της, μας δημιουργεί δυσκολία, ωστόσο αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη», πρόσθεσε.