Η υπεκφεύγουσα αοριστολογία του κ. Φώτη Κουβέλη

21 Οκτ 2013

Στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ της 18ης Οκτώβρη, δημοσιεύεται συνέντευξη του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ που με σαφή τρόπο δηλώνει ότι το κόμμα του θα επιδιώξει να είναι ο ηγετικός πυρήνας στη διαδικασία συγκρότησης μιας μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης. Επειδή για την αριστερά υποτίθεται ότι έχει σημασία τι λένε οι πολίτες, θεώρησα τουλάχιστον περίεργο το να βλέπει ο Κος Κουβέλης από τη μία τα δημοσκοπικά ποσοστά της ΔΗΜΑΡ μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας (και μάλιστα μετά την κορυφαία πράξη αριστεροσύνης με την αποχώρηση από την κυβέρνηση) και από την άλλη να «βλέπει» πυρηνικά ηγετικούς ρόλους για το κόμμα του και προφανώς για τον ίδιο. Ας δούμε λοιπόν μερικά σημεία αυτής της συνέντευξης, αφού έστω και έτσι μπορούμε να συζητήσουμε με τη ΔΗΜΑΡ και τον Πρόεδρό της.

.

Λέει ο κ. Κουβέλης: «Η ΔΗΜ.ΑΡ έχει τη δική της πρόταση για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου -του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού- και είναι ανοικτή στο δημιουργικό διάλογο για την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου. Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο έχει σαφές μέτωπο όχι μόνο με τον αριστερό λαϊκισμό, αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές. Στόχος μας είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όχι μόνο από τον πολιτικό χώρο, αλλά και από την κοινωνία.»

.

Δηλαδή, Κε Κουβέλη, όσοι άλλοι ενδιαφέρονται για τη συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, δεν έχουν πρόταση, τι έχουν ….χαρούπια; Άλλωστε, αυτές ακριβώς τις διακριτές προτάσεις ωθεί σε διάλογο το ενωτικό κάλεσμα των 58, εκτός αν το διαβάσει κάποιος με εκ των προτέρων πρόθεση να διατυπώσει «τους λόγους» για τους οποίους δεν μπορεί η δική του πρόταση να συνυπάρξει σε έναν αναμφισβήτητα ισότιμο και ειλικρινή διάλογο με όλες τις άλλες. Πληροφοριακά δε, Κε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι λογιών είναι οι προτάσεις των κ.κ. Λοβέρδου και Καστανίδη, απέναντι στις οποίες η πολύτιμη διακριτότητα της δικής σας πρότασης πάει περίπατο;

.

Παρακάτω, σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν το «όχι» της ΔΗΜΑΡ είναι οριστικό, ο κ. Κουβέλης απαντά ως εξής: «Με τα δεδομένα που προανέφερα, δεν υπάρχουν οι πολιτικές προϋποθέσεις για συνεργασίες και συμπράξεις για τις ευρωεκλογές. Τέτοιες συμπράξεις, ερήμην των ουσιαστικών πολιτικών στοιχείων που θα τις στήριζαν, είναι θνησιγενείς,  πολιτικά μηχανιστικές και αδιάφορες για την κοινωνία. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν διαφορετικό χαρακτήρα, τον οποίο προσδιορίζουν οι τοπικές κοινωνίες.»

.

Αλλά, κύριε Πρόεδρε, δεν σας ρώτησε κανείς αν σκοπεύετε να κατεβείτε μαζί με οποιουσδήποτε άλλους στις ευρωεκλογές και στις δημοτικές εκλογές, αλλά αν οριστικά λέτε όχι στον διάλογο για την συγκρότηση του προοδευτικού πόλου, εκτός και αν θεωρείτε ότι όλος κι όλος ο διάλογος περιλαμβάνει ένα προεκλογικό μπίρι-μπίρι, ερήμην των πολιτών και των προβλημάτων μας.

.

Αλλά το κείμενο των 58, κάθε άλλο παρά τέτοιο διάλογο υπονοεί, αφού λέει: Η αλλαγή του κράτους και του παραγωγικού μοντέλου απαιτεί τη μέγιστη διανοητική και συναισθηματική προσπάθεια σε συνδυασμό με την τεχνοκρατική και διοικητική γνώση. Πρωτίστως όμως χρειάζεται να γίνει έργο και κτήμα ευρύτερων κοινωνικών δυνάμεων, στις οποίες θα έχουν κεντρικό ρόλο η μισθωτή εργασία του ιδιωτικού τομέα ώστε να ενισχυθεί ξανά η διαπραγματευτική της δύναμη. Τα δικαιώματα των σημερινών παιδιών αφού αυτά προπάντων θα βιώσουν τις ωδίνες της ανασυγκρότησης. Η εξωστρεφής και καινοτόμος επιχειρηματικότητα. Η νέα προηγμένη αγροτική παραγωγή. Η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο δημόσιος υπάλληλος που θέλει να αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια της εργασίας του μέσα από τη ριζική μεταρρύθμιση του κράτους. Η μεσαία τάξη που θα θελήσει να ανασυνταχθεί σεβόμενη τις υποχρεώσεις προς την κοινωνία, δηλαδή πληρώνοντας τους φόρους που της αναλογούν. Η ανασύσταση του κράτους πρόνοιας ως συμμαχία των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που γέννησαν η ανεργία, η περιθωριοποίηση και η ανασφάλεια. Η καθιέρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

.

Αυτά τα πραγματικά καίρια και κύρια προβλήματα αρνείστε να συζητήσετε, Κε Κουβέλη, με όλους εμάς, επειδή στο διάλογο συμμετέχει και το «μίασμα» που λέγεται ΠΑΣΟΚ, αλλά «τα συζητάτε» με τους οψίμως αντιμιασματικούς κ.κ. Λοβέρδο και Καστανίδη. Δικαίωμά σας.

.

Αλλά σας ρωτώ: Από πού κι ως πού η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στον διάλογο για όλα αυτά μπορεί να μετατραπεί σε υποχρέωσή της σε κοινή κάθοδο σε οποιεσδήποτε εκλογές; Μπορεί κάποιος από τους συμμετέχοντες στον διάλογο να υποχρεώσει τη ΔΗΜΑΡ ή οποιοδήποτε άλλον φορέα ή πρόσωπο, να συμμετάσχει παρά τη θέλησή του σε οποιαδήποτε εκλογική σύμπραξη;

.

Μη μας τρελάνετε κιόλας!

.

Παρακάτω όμως, κύριε Πρόεδρε, οφείλω να ομολογήσω ότι με διαΦΩΤΗσατε για τα καλά: Γιατί σας απευθύνεται η ερώτηση «Εσείς θέλετε μία παράλληλη πρωτοβουλία, έχετε αναλάβει πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του τρίτου, του προοδευτικού δημοκρατικού πόλου. Δεν έχουμε δει κάποια θεαματικά αποτελέσματα, μία θεαματική ανταπόκριση στην πρωτοβουλία μέχρι στιγμής, αν εξαιρέσουμε βέβαια τη σύμπλευσή σας με τη «Συμφωνία για μια Νέα Ελλάδα». Έχετε κάποιους κρυφούς άσσους στο μανίκι;» – κι εσείς απαντάτε: «Δεν επιλέγω ποτέ τις διαδικασίες της “τράπουλας”. Εκείνο που πρέπει να σας πω είναι ότι είναι θετικά τα αποτελέσματα. Είναι τα μόνα αποτελέσματα τα οποία καταγράφονται αναφορικά με τη συγκρότηση του τρίτου πόλου. Ποια άλλη δύναμη καταγράφει αυτά τα αποτελέσματα που καταγράφουμε εμείς; Ήδη έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα και οφείλω να σας πω ότι πέρα από αυτό, υπάρχει και η συμπαράταξη που γίνεται μέσα στην ίδια την κοινωνία.»

.

Ε, λοιπόν, να γιατί είναι χρήσιμο να διαβάζει κανείς τις συνεντεύξεις αριστερών της ευθύνης. Έμαθα σήμερα ότι τα μόνα αποτελέσματα τα οποία καταγράφονται αναφορικά με την συγκρότηση του τρίτου πόλου είναι η συμφωνία σας με τον κ. Λοβέρδο. Με βοηθήσατε επίσης να καταλάβω πόσο πολύ μου διέφυγε το άπλωμα του διαλόγου σας με τον κ. Λοβέρδο μέσα στην κοινωνία και η συμπαράταξη που ήδη επέφερε μέσα σ’ αυτήν. Κατά τα άλλα, δεν σας είπαμε και χαρτοπαίκτη! Αλλά, κύριε Πρόεδρε, παρακάτω, η ακριβολογία και η σαφήνειά σας συνεχίζεται. Σε ερώτηση «Αν το πολιτικό και προγραμματικό περιεχόμενο σας έβρισκε σύμφωνους, θα μπαίνατε και σε μία κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ;» απαντάτε: «ΕΓΩ θα σας μιλήσω με τα σημερινά δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Έχει την πολιτική του ασάφεια, γι? αυτό και χρησιμοποίησα τον όρο ότι είναι ένα εκκρεμές που ξεκινά από τη μονομερή καταγγελία του μνημονίου, για να μιλήσει στη συνέχεια για παύση πληρωμών και κάποια στιγμή να θυμηθεί ότι υπάρχει και η πολιτική δυνατότητα όσο και η ανάγκη της επαναδιαπραγμάτευσης.»

.

Ας αφήσω κατά μέρος το ότι η ερώτηση της δημοσιογράφου προφανώς δεν αφορά τι θα κάνετε εσείς προσωπικά, αλλά τι θα κάνει το κόμμα του οποίου είστε Πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι τα κόμματα δεν είναι πλοία.

.

Σας απαντώ λοιπόν ότι ΕΓΩ, ένας πολίτης που κουβαλάει και εκφράζει μόνο τον εαυτό του, δεν έχω ανάγκη από διπλωματικές αοριστολογίες σχολής Αβραμόπουλου, όπως η παραπάνω απάντησή σας, γιατί τις θεωρώ διαχείριση του τίποτα και αιτίες (όχι φυσικά μοναδικές) για το κατάντημα του πολιτικού μας συστήματος. Εγώ λοιπόν, θα εργαζόμουν για ένα κοινό προγραμματικό περιεχόμενο και με τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη Νέα Δημοκρατία, αν η απόφαση των πολιτών μέσω της εκλογικής διαδικασίας ζητούσε κάτι τέτοιο.

.

Καθαρά πράγματα πια, κύριε Πρόεδρε.

.

Τελειώνοντας, αγαπητέ Κε Κουβέλη, θα  παραθέσω ακόμα μία ερώτηση και την απάντησή σας.

.

«Θα ξαναμπαίνατε σε μία κυβέρνηση συνεργασίας;»

.

«Βεβαίως, με συγκεκριμένο πολιτικό περιεχόμενο το οποίο θα συμφωνούσαμε. Η ΔΗΜΑΡ, ας το επαναλάβω, θέλει να είναι μία κυβερνώσα αριστερά. Όχι βέβαια γενικά και αόριστα, αλλά με συγκεκριμένους όρους και επίσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.»

.

 

.

Σχετική με την τελευταία αυτή απάντησή σας είναι και η δική μου τελευταία ερώτηση:

.

Θα ξαναβγαίνατε από μία κυβέρνηση συνεργασίας;

.

Αναμένοντας τη συνέχεια του διαλόγου μας,

.

Με εκτίμηση,

.

Ένας φιλελεύθερος χαμηλοσυνταξιούχος του ιδιωτικού τομέα

.

(… άστα να πάνε στο διάολο, δηλαδή!)