Στενεύει δραματικά ο βαλκανικός διάδρομος για τη ροή των προσφύγων στην Ευρώπη. Οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα η σλοβενική αστυνομία.
Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι «υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν», ανέφερε η αστυνομία σε δήλωσή της.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νέμποϊσα Στεφάνοβιτς. ανακοίνωσε την πραγματοποίηση συνάντησης στο Βελιγράδι των αρχηγών της Αστυνομίας χωρών που εμπλέκονται στην επίλυση του προσφυγικού με την συμμετοχή και της Ελλάδας.
«Την Τρίτη 1η Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι επιχειρησιακή συνάντηση των αρχηγών της Αστυνομίας της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και των χωρών από τα δυτικά Βαλκάνια που βρίσκονται στη διαδρομή απ όπου περνούν οι πρόσφυγες», ανέφερε ο ΥΠΕΣ της Σερβίας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι «Pink».
Ήδη, στους 20.000 υπολογίζονται οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αριθμός που ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί.Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν γεμίσει ασφυκτικά, καθώς στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες. Αντίστοιχα στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες, στην Ειδομένη με σχεδόν 4.000 και περίπου 1.500 περιμένουν στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου και περίπου 2.000 στα νησιά του Αιγαίου. Τέλος εκατοντάδες πρόσφυγες βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορα άλλα σημεία της Ελλάδας.
Έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης ετοιμάζει η Κομισιόν. «Αυτή τη στιγμή προετοιμάζουμε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, “ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας” έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα», δήλωσεη αρμόδια για τα ζητήματα Μετανάστευσης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό.
Όπως σημείωσε, η Ελλάδα υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν 25.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα, ενώ οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ δύο και τριών χιλιάδων.