Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ομπάμα για τη Συρία

14 Φεβ 2016

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο αμερικανός ομόλογός του Μπαράκ Ομπάμα είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία η οποία επικεντρώθηκε αρχικά στην επίλυση της σύγκρουσης στη Συρία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Το κεντρικό θέμα της ανταλλαγής απόψεων ήταν η διευθέτηση της κρίσης στη Συρία», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι δύο ηγέτες αποτίμησαν θετικά τα αποτελέσματα των συνομιλιών για τη Συρία που διεξήχθησαν στο Μόναχο στις 11 και 12 Φεβρουαρίου στη συνάντηση της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας και εξέφρασαν τη στήριξή τους στις προσπάθειες για την εφαρμογή εκεχειρίας.

Πούτιν και Ομπάμα συμφώνησαν να εντείνουν τη διπλωματική τους συνεργασία και τις επαφές τους σε άλλους τομείς για τον τερματισμό των εχθροπραξιών μέσα σε μια εβδομάδα και την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πολιορκούμενες περιοχές στη Συρία, όπως προβλέπει η διακήρυξη της Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης μέσω της εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ. «Συνομίλησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία, πρωτίστως για την εφαρμογή των μέτρων για την επίλυση της κρίσης που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ στις 12 Φεβρουαρίου του 2015», αναφέρει το Κρεμλίνο.

Ο πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι το Κίεβο θα προσπαθήσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, όπως προβλέπονται στη συμφωνία του Μινσκ το συντομότερο δυνατόν, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η καθιέρωση απευθείας διαλόγου με τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία, συνταγματική μεταρρύθμιση και τροποποιήσεις του νόμου για το ειδικό καθεστώς στην περιοχή του Ντονμπάς, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Περιπλέκεται ολοένα και περισσότερο η κατάσταση στα συριακά μέτωπα

Παρά τις εκατέρωθεν υποσχέσεις για εκεχειρία, μια λύση στη συριακή κρίση μοιάζει ολοένα και πιο μακρινή καθώς οι κυριότεροι διεθνείς πρωταγωνιστές της, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και η Ρωσία, αλληλοκατηγορούνται ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε και πάλι σήμερα από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να σταματήσουν οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στη Συρία «ενάντια στις δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης».

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την Παρασκευή στο Μόναχο μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων για την «παύση των εχθροπραξιών» στη Συρία μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας. Όμως από τότε οι συγκρούσεις στα μέτωπα του πολέμου συνεχίζονται ακατάπαυστα και η κατάσταση έγινε ακόμη πιο περίπλοκη στα βόρεια της χώρας το Σάββατο: οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις άρχισαν να βομβαρδίζουν, από το τουρκικό έδαφος, θέσεις των Κούρδων της Συρίας γύρω από τη συριακή πόλη Αζάζ, στην επαρχία του Χαλεπιού.

Η Δαμασκός καταδίκασε «τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της Τουρκίας σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας» και ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «να βάλει τέλος στα εγκλήματα του τουρκικού καθεστώτος».

Τηρώντας την ίδια γραμμή με την Ουάσινγκτον, η Γαλλία εξέφρασε επίσης «την ανησυχία της για τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στην επαρχία του Χαλεπιού και τη βόρεια Συρία».

Η Τουρκία φοβάται ότι οι Κούρδοι πολιτοφύλακες των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), που ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος της βόρειας Συρίας, θα επεκτείνουν την επιρροή τους σε όλη τη μεθόριο. Η προώθηση των YPG στα δυτικά του Ευφράτη συνιστά «κόκκινη γραμμή» για την Άγκυρα, εξήγησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιαλτζίν Ακντογάν, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει «με σταυρωμένα τα χέρια».