Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή με αφορμή την επίμαχη τροπολογία της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, η οποία προβλέπει την τρίμηνη αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήματος ασύλου για όσους εισέρχονται στη χώρα από τη Βόρεια Αφρική μέσω θαλάσσης. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης υπερασπίστηκε τη ρύθμιση κάνοντας λόγο για «προσωρινό και απολύτως αναγκαίο μέτρο» εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των ροών, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης κινήθηκε σε ακόμη σκληρότερη ρητορική, περιγράφοντας την κατάσταση ως «μαζική εισβολή».
Η κατάθεση της τροπολογίας για τρίμηνη αναστολή της εξέτασης αιτημάτων ασύλου και υποχρεωτική κράτηση παράνομων μεταναστών σε κλειστές δομές συνοδεύεται από δέσμη αυστηρών μέτρων, μεταξύ των οποίων:
Δημιουργία μόνιμης κλειστής δομής στην Κρήτη
Μείωση επιδομάτων
Φυλάκιση έως 5 ετών για όσους παραμένουν μετά την απόρριψη του ασύλου
Ο υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης δήλωσε στη Βουλή: «Ο δρόμος από εδώ και πέρα των λαθρομεταναστών θα είναι φυλακή ή έξοδος» και προσέθεσε ότι «το 52% είναι πρόσφυγες, το 48% εκμεταλλεύεται το σύστημα και εκβιάζει τη χώρα να μείνει». Επιπλέον ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι τα μέτρα: «δεν στοχεύουν σε τιμωρητική λογική, αλλά σε αποτελεσματική αποτροπή – η Ελλάδα δεν θα γίνει ξανά πύλη παράνομης εισόδου» αλλά και πως «η νέα ρύθμιση βασίζεται στο μοντέλο του Έβρου το 2020 και παρόμοιες πολιτικές έχουν εφαρμοστεί σε Ισπανία και Πολωνία». Τέλος ο υπουργός χαρακτήρισε τη μεταναστευτική πίεση από τη Λιβύη «επιχείρηση εισβολής προς την Ευρώπη», προσθέτοντας: «Στις ακτές της Δυτικής Λιβύης βρίσκονται 3 εκατομμύρια μετανάστες. Αν πιστεύετε ότι θα επιτραπεί αυτή η ροή, τότε θα μιλάμε για αντικατάσταση πληθυσμού».
Από τη δική του πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης τόνισε πως: «Όποιος εισέρχεται παράνομα στη χώρα και παραμένει, είτε θα είναι στη φυλακή, είτε θα ζητάει να φύγει και θα φεύγει».
Αντιδράσεις για την τροπολογία – «Καταπάτηση δικαιωμάτων», λέει η αντιπολίτευση
Η τροπολογία έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις:
Ο Νίκος Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ) σημείωσε: «Ακόμα και με το δικό σας, βαθιά συντηρητικό μυαλό, δεν είναι αντικίνητρο η παραβίαση διεθνών συμβάσεων. Αντικίνητρο είναι οι διεθνείς δεσμεύσεις».
Ο Σωκράτης Φάμελλος (ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τη χώρα για τη νέα κρίση. Τώρα επιχειρεί επικίνδυνες κινήσεις αποπροσανατολισμού».
Το ΚΚΕ μιλά για «επαίσχυντη τροπολογία»
Η Σία Αναγνωστοπούλου (Νέα Αριστερά) χαρακτήρισε τη ρύθμιση «επικίνδυνη για τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε: «Θα πήγαινα να βουλιάξω τα δουλεμπορικά – χωρίς ανθρώπους», προσθέτοντας πως στηρίζει την τροπολογία αν είναι στη γραμμή της Ελληνικής Λύσης.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για «αντιδημοκρατική, ρατσιστική μετάπτωση».
Ο Δημήτρης Νατσιός προειδοποίησε:«Το μεταναστευτικό έγινε ήδη ο εφιάλτης σας».
Παρέμβαση έκανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας ανάκληση της αιτιολογικής σκέψης της τροπολογίας, λέγοντας: «Η επίκληση του άρθρου 15 της ΕΣΔΑ εγείρει ζήτημα υψίστης σημασίας για το κράτος δικαίου».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως: «Δεν ενεργοποιείται το άρθρο 15 – πρόκειται για απολύτως σύννομη ρύθμιση».
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: Σοβαρές ανησυχίες για παραβίαση του δικαιώματος στο άσυλο
Την έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι η αναστολή των αιτήσεων ασύλου παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή της μη επαναπροώθησης. Στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι, παρότι τα κράτη έχουν το δικαίωμα να ελέγχουν τα σύνορά τους, αυτό πρέπει να γίνεται «με πλήρη σεβασμό στο διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο».
Η UNHCR υπενθύμισε ότι πολλοί από τους αφιχθέντες, ιδίως από το Σουδάν, είναι πρόσφυγες που χρήζουν προστασίας και κάλεσε την Ελλάδα να μην τιμωρεί όσους εισέρχονται μη κανονικά και προσέρχονται άμεσα στις αρχές.